Memorial Diyarbakır Hastanesi Üroloji Bölümü'nden Doç. Dr. Abdullah Gedik, halk arasında iyi huylu prostat büyümesi olarak bilinen Benign Prostat Hiperplazisi hakkında bilgi vererek, iyi huylu prostat büyümesinin gelişimi için erkeklik hormonu olan testosteronun gerekli olduğunu belirtti.
İYİ HUYLU PROSTAT
İlerleyen yaşla birlikte testosteron düzeyi azalmasına rağmen prostat dokusunda bu hormon yoğunluğunun arttığını, iyi huylu prostat büyümesinin oluşumunda genetik geçişin de rolü bulunduğunu belirten Gedik, "Birinci derece yakınlarında iyi huylu prostat büyümesi olan erkeklerin bu hastalığa yakalanma olasılığı daha fazladır. Bu yüzden ailesinde bu hastalığa yakalanmış olan erkeklerin daha dikkatli olması gerekir. Hastalığın hafif, orta ve ileri düzeyde belirtileri vardır" dedi.
TEDAVİSİ SÜRESİNCE
Gedik, iyi huylu prostat büyümesinin, gece uyurken sık sık idrar nedeniyle uyanmak, acilen idrar yapma isteği, idrara başlarken bekleme, ıkınma, zorlanma, kesik kesik idrar yapma, idrarını tam boşaltamama, mesanede idrar kalma hissi, idrarı yaptıktan sonra damlama olması gibi belirtileri olduğunu ifade ederek, hastalığın hafif, orta ve ileri düzeyde seyredebildiğini kaydetti.
ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ
Erken teşhis ve tedavinin önemli olduğu iyi huylu prostat büyümesinde, geç kalındığında böbrek yetmezliği, mesane taşları, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları, hatta mesane taşlarına bağlı olarak mesanede oluşabilecek kronik iritasyonlara bağlı mesane kanserlerinin gelişebildiğini anlatan Gedik,
"Hastalar, cerrahi müdahale sonrasında uzman hekim tarafından dikkatli şekilde takip edilmeli ve bol su içmeleri konusunda da uyarılmalıdırlar" diye konuştu.
Kaynak: Diyarbakır Söz