Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Salih Özdemir, Türkiye’de dondurmalardaki şeker oranının Avrupa standartlarının üzerinde olduğunu belirterek, şeker oranının yüzde 18’lere düşürülmesi gerektiğini söyledi.
Prof. Dr. Özdemir, dondurmanın halk sağlığı açısından tehlikeli olup olmadığının iyi araştırılması gerektiğini belirterek, halk sağlığına zararlı olan dondurmaların tüketilmemesi gerektiğini kaydetti. Yeterince pastörize edilmeyen dondurmaların halk sağlığı açısından tehlikeli olabileceğini bildiren Özdemir, ”Dondurmanın içerisinde buz kristallerinin kalmaması lazım. Dondurma yapılırken karıştırma işleminin iyi yapılması gerekiyor” dedi.
TÜKETİLEN DONDURMA
Büyük firmaların tamamen kaliteli dondurma ürettiklerini söylemenin mümkün olmadığını ifade eden Özdemir, ”Dondurma yerken maalesef Türkiye’de şeker yiyoruz yani sanki şekerli bir ürün yiyoruz. Biz dondurmanın tadını alırken önce süt tadı alınması gerekiyor. Ama şu andaki dondurmaları yediğimiz zaman önce şeker tadı alıyoruz” diye konuştu.
ÇOCUKLARIN SEVGİSİ
-”Çocuklar sevdiği için dondurmaya çok şeker konuluyor”- Türkiye’de dondurmada şeker oranlarının yüksek olduğunu belirten Özdemir, şunları kaydetti: ”Büyük firmalarla konuşuyoruz. Şeker miktarını soruyoruz, en az yüzde 25. Avrupa standartlarında yüzde 18’den yüksek şeker kullanılmıyor. Onun için Türkiye’de maalesef şeker miktarının dondurmalarda çok yüksek olduğunu düşünüyorum. Şeker miktarının yüksek olması aşırı kalori demektir. Dondurmayı bir fayda olarak tüketiyoruz, sağlık yönünden iyi bir ürün olarak tüketiyoruz ancak tükettiğimiz zaman aşırı enerjiyle karşılaşıyoruz.”
GİZLİ DÜŞMANI İYİ BULUN
Özellikle çocukların daha çok alması için dondurmaya fazla şeker katıldığını ifade eden Özdemir, şöyle konuştu: ”Çocukların bilindiği gibi şekerli ürünlere istekleri var. Bunu tatmin edebilmek için, ikinciyi satabilmek için büyük firmalar genellikle bu yola başvuruyorlar. İkinci bir durum ise dondurma çok uzun süre dayansın diye bu şeker oranını yüksek tutmaya çalışıyorlar. Şeker az miktarda olduğu zaman dondurmanın yumuşama riski vardır. Şeker miktarı çok olduğu zaman dondurmayı daha uzun süre o şekliyle muhafaza imkanı oluyor. Şeker miktarımızı mutlaka sanayicimizle de konuşuyoruz. Bu şekilde devam edemez, etmemesi lazım. Şeker miktarının mutlaka yüzde 18’e düşürülmesi lazım. Diyabet hastalarının dondurmayı bu şekliyle tüketmesi mümkün değil.”
Kaynak: Diyarbakır Söz