Domuz gribi ülkemizde kış aylarının gelmesi ile tekrardan hortladı. Herkesin korkulu rüyası domuz gribinin, normal soğuk algınlığından ayırt edici özellikleri var mıdır? Domuz gribi nedir? Domuz gribinden korunma yöntemleri nelerdir? gibi soruların v-cevaplarını detayda bulabilirsiniz. Ülke genelinde domuz gribi hastalığına yakalanan ve domuz gribi hastalığından ölenlerin sayısı an be an artmakta iken uzmanların uyarılarına kulak verin
Son birkaç yıldır kış aylarında dünyayı kasıp kavuran H1N1 virüsü korkutmayı sürdürüyor. Türkiye’de de etkisini gösteren salgın vatandaşları tedirgin ediyor. İstanbul Üniversitesi (İÜ) İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi'nde 3 gün önce domuz gribi (H1N1) teşhisi konulan 1 ve 4 yaşındaki iki çocuğun tedavisine devam edililirken 3 gündür ayrı odalarda tedavi altında olan çocukların sağlık durumlarının iyi olduğu belirtildi.
Manisa’nın Salihli Devlet Hastanesi’nden Manisa Devlet Hastanesine sevk edilen Meral K. (53), 3. derece yoğun bakıma kaldırıldı. Test sonucu H1N1 virüsü (domuz gribi) pozitif olduğu tespit edilen Meral K. hastaneye kaldırıldıktan kısa bir süre sonra hayatını kaybetti. Konya'da ise yüksek ateş ve kusma şikayeti üzerine hastaneye kaldırılan 4 yaşındaki Hasan Tozoğlu yaşamını yitirdi. Doktorlar, çocuğun "domuz gribinden (H1N1) öldüğü" tanısı koydu. Bartın'da solunum sıkıntısı şikayetiyle hastaneye başvuran hasta; H1N1 şüphesiyle Zonguldak'taki Bülent Ecevit Üniversitesi Hastanesi'ne sevk edildi.Domuz gribi nedir?
Orthomyxoviridae ailesinden, herhangi bir virüs tarafından oluşmuştur.Domuzlarda oluşan virüse çok benzediği için adına Domuz Gribi denmektedir.Hastalık tıp alanında İngilizce swine influenza virus kelimelerinin baş harflerinin bir araya getirilmesiyle kısaca SIV olarak adlandırılır. Bilinen tüm SIV tipleri ya Influenzavirus A (çoğunlukla) ya da Influenzavirus C (ender) tipindedir. Aşısı bulunmaktadır. 2009 salgınına neden olan virüs, influenza A virüsünün alt türlerinden biri olan H1N1'dir.
Kümes hayvanları ve domuzlar ile yakın temasta çalışan kişiler, özellikle korumasız bir şekilde temasta bulunanlar, eğer hayvan insana bulaşabilen bir virüs taşıyorsa enfeksiyon kapma riski altındadır. Buna karşılık, hastalıklı bir hayvanın eti uygun bir şekilde pişirildiği zaman herhangi bir risk arz etmemektedir. SIV, insandan insana bulaşabilecek şekilde yapısını değiştirebilmektedir. 2009 yılındaki domuz gribi vakalarının bu tip bir virüs tarafından oluştuğu belirtilmektedir.[
Kaynak: Diyarbakır Söz