Doğuştan Sindirim Sistemi Sorunları Cerrahi İle Tedavi Ediliyor

Memorial Diyarbakır Hastanesi Çocuk Cerrahisi Bölümü’nden Doç. Dr. Kemal Çiğdem, çocuklarda doğuştan oluşan sindirim sistemi sorunlarının cerrahi ile konulan tanıdan sonra tedavisinin olduğunu söyledi.

Doğuştan Sindirim Sistemi Sorunları Cerrahi İle Tedavi Ediliyor

Çocuklarda doğuştan oluşan sindirim sistemi sorunlarına karşı açıklama yapan Memorial Diyarbakır Hastanesi Çocuk Cerrahisi Bölümü’nden Doç. Dr. Kemal Çiğdem, tanı ve tedavi yöntemlerinin gelişmesi ile birlikte gerçekleştirilen uygun ameliyatlar, bebeklerin sağlıklı bir şekilde yaşama şansını artırdığını dile getirdi. Doç. Dr. Çiğdem, "Bebeklerde yemek borusu tıkanıklıkları, ortalama 2 bin 500 ve 3 binde bir görülen doğumsal bir anomalidir. Anneye gebelik döneminde yapılan ultrasonografide, bebeğin mide cebinin görülememesi ve amniyos sıvısının artması, bu hastalıktan şüphelenmek için yeterli bir nedendir. Kesin tanı bebek doğduktan sonra yapılan incelemelerle ortaya çıkar. Bu bebekler tıkalı yemek boruları nedeniyle tükürüklerini yutamaz ve ağızlarından çıkarır. Beslenmeye başladıktan sonra kusma, morarma, öksürük ve solunum sıkıntısı gibi belirtiler ortaya çıkar. Doğum sonrası bebekte yapılan incelemelerde, yalnızca yemek borusu tıkanıklığı sorunu varsa, gerekli ön tedavileri takiben yapılan ameliyatlar sonrası bu bebeklerin büyük çoğunluğu sağlığına kavuşup yaşamlarını sorunsuz bir şekilde sürdürebilir" dedi.

"ONİKİPARMAK BAĞIRSAĞI TIKANIKLIĞININ AMELİYATLA TEDAVİSİ MÜMKÜN"

Duodenal tıkanıklık, mideden sonraki bölüm olan onikiparmak bağırsağının bir kısmının tıkanması olarak tanımlandığını anlatan Doç. Dr. Çiğdem, "Bu doğumsal sorun, ortalama 5 ila 10 binde bir yani ender olarak görülmektedir. Başta down sendromu olmak üzere çeşitli kromozom kusurlarının oluşturduğu sağlık sorunlarının bir parçası olarak da ortaya çıkabilir. Kesin tanı, bebek doğduktan sonra yapılan incelemeler sonucu belirlenir. Onikiparmak bağırsağının tıkalı olduğu bebekler, beslenmede sıkıntı yaşar ve genellikle doğduktan sonraki ilk 24 saat içerisinde kusmaya başlar. Zamanında doğan, kromozomları normal olan ve ek bir doğumsal sorunu olmayan bebeklerde gerekli ön hazırlıkları takiben yapılan ameliyatlar çok başarılı sonuçlar vermektedir" diye konuştu.

"BESLENEMEME VE KUSMA İNCE BAĞIRSAK TIKANIKLIĞININ BELİRTİSİ OLABİLİR"

Onikiparmak bağırsağından sonraki kısımlara da değinen Doç. Dr. Çiğdem, "Sırasıyla ince ve kalın bağırsak olarak devam etmektedir. İnce bağırsağın herhangi bir yerinde doğuştan tıkanıklıklar görülebilmektedir. Bu ihtimal bin canlı doğumda 1’dir. Bebekler, doğumdan sonra tıpkı diğer sindirim sistemi tıkanıklıklarında olduğu gibi beslenmede sıkıntı yaşar ve bu durumlarda kusma en önemli belirtidir. Ek olarak ince bağırsağı tıkalı olan bebekler gaita da çıkaramayabilir. Gerekli ön hazırlık ve tedavilerin ardından yapılan ameliyatla bu bebeklerin büyük çoğunluğu yaşamlarını sorunsuz bir şekilde sürdürmektedir. Sindirim sisteminin doğuştan olan sorunlarında başarının önemli bir parçası erken tanı ve bebeğin uygun şartlarda ameliyat edilmesidir. Doğum öncesi bebekte sindirim sistemi probleminden şüphelenilmesi halinde, doğumun mutlaka çocuk cerrahisi bölümünün ve yeni doğan yoğun bakım ünitesinin olduğu bir merkezde yapılması sağlanmalıdır. Böylece doğumunun uygun bir merkezde yapılmasıyla ortaya çıkabilecek sorunların önüne geçilmiş olur" şeklinde konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler