Diyabetlilere göz muayene uyarısı

Türk Oftalmoloji Derneği, Türkiye Diyabet Vakfı, Türk Diyabet Cemiyeti işbirliği ile hayata geçirilen “Diyabeti Tanı, Gözünü Koru” Farkındalık Projesi ile diyabet hastaları ve hasta yakınlarının görme kaybı riskine karşı bilinçlendirilmesi hedefleniyor.

Diyabetlilere göz muayene uyarısı

Türkiye'deki yaklaşık 7 milyon diyabet hastasının 2.5 milyona yakını bu hastalığa bağlı çeşitli göz şikayetleri yaşıyor. Hastaların diyabete odaklanıp göz tedavisini ihmal etmesinden dolayı birçok diyabetik birey zaman içinde ciddi sıkıntılar yaşıyor. Uzmanlara göre 2050 yılında dünyada toplam 115 milyon kişinin kör olması beklenirken, Türkiye'de de diyabet hastalarının göz sorunlarına çözüm bulunamaması halinde ileri derece göz bozuklukları ve körlüklerin baş göstermesinden endişe ediliyor.

Yaşanan bu soruna çare bulmak amacıyla harekete Türk Oftalmoloji Derneği, Türkiye Diyabet Vakfı, Türk Diyabet Cemiyeti işbirliği ile hayata geçirilen “Diyabeti Tanı, Gözünü Koru” Farkındalık Projesi ile diyabet hastaları ve hasta yakınlarının diyabete bağlı görme kayıpları konusunda bilgilendirilmesi amaçlanıyor. "Tehlikeyi Görmezden Gelmeyin, Diyabetliyseniz Yılda 1 Kez Göz Kontrolünden Geçin" sloganı ile düzenlenen “Diyabeti Tanı, Gözünü Koru” projesinin sadece hastaların değil, bu hastalığı takip ve tedavi eden hekimlerin de bilinç düzeyinin arttırılması hedefleniyor.

Diyabetlilere göz muayene uyarısı

81 ilde tanıtım  çalışmalarına başlanan projenin 1.yıl değerlendirmesi ise Türk Oftalmoloji Derneği Vitreoretinal Cerrahi Birimi Başkanı Prof. Dr. Tunç Ovalı, Türk Oftalmoloji Derneği Tıbbi Retina Birimi Başkanı Prof. Dr. Ali Osman SaatÇi, Türk Diyabet Cemiyeti Başkanı Prof. Dr. Hasan İlkova Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz ile  Türk Oftalmoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Osman Şevki Arslan'ın katıldığı toplantıda kamuoyu ile paylaşıldı.

‘Türkiye Diyabet, Hipertansiyon, Obezite ve Endokrinolojik Hastalıklar Prevalans Çalışması-II (TURDEP-II Çalışması)’nın saha araştırma sonuçlarının da paylaşıldığı toplantıda diyabet prevalansının en az görüldüğü bölgenin yüzde 14.5 ile Kuzey Anadolu’ olduğu vurgulandı. Doğu Anadolu’da ise bu oranın yüzde 18.2 olduğuna dikkat çekilerek; "Diyabet oranları Bursa ve Malatya’da yüzde 20’nin üzerinde; Diyarbakır, İstanbul, Antalya, Adana, Gaziantep, İzmir, Denizli, Eskişehir, Ankara ve Konya’da ise yüzde 15’in üzerindedir. Diyabet farkındalığı Bursa’da en yüksek, Diyarbakır’da ise en düşüktür" denildi.

Toplantıda rapora ilişkin şu rakamlar açıklandı

*Diyabet süresi 15 yıl üzerinde olanların yaklaşık yüzde 75’inde, yani 4 hastadan 3’ünde diyabetik retinopati saptanıyor.

*20 yıl veya daha fazla zamandır diyabetle yaşayan kişilerin üçte biri diyabetik retinopati riskiyle karşı karşıya.

*Muayene edilen diyabetli bir hastada retinopatinin görülme oranı yüzde 40-45 seviyesinde.

*Çalışmaya katılan diyabetli hastaların yüzde 52,2'si görme problemi, yüzde 38,1’i rutin kontrol sebebiyle hekime başvuruyor.

*Hastaların yüzde 71,1'i kendisi başvururken, yüzde 11,4’ü endokrinoloji uzmanının, yüzde 11,3'ü dahiliye uzmanının, geriye kalanlar ise aile hekimi ve diğer branşların göz doktorunu tercih ediyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz