Sağlık Mensupları Derneği (SEMADER), Güneydoğu Uluslararası Sağlık Federasyonu (GUSAF) tarafından düzenlenen toplantıya Süleyman Demirel Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zuhal Kırzıoğlu, Mardin Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi Doktor Abdülkerim Işıker, SEMADER Başkanı Dr. Yusuf Baygit, diş hekimleri ve katılımcılar katıldı.
Açılış konuşmasını yapan SEMADER Başkan Yardımcısı Doktor Adem Yavuz, bu mesleği ifa ederken dil, din, ırk, mezhep ayrımı gözetmeksizin her insana aynı mesafede yaklaştıklarını kaydetti. Yavuz, "SAMEDER, GUSAF, üyesi olup, sağlık mensuplarını bir araya getirmek, tanıştırmak, yakınlaştırmak, doktor diş hekimi, eczacı, veteriner hekim ve diğer sağlık çalışanlarının sorunlarını her platformda dile getirmek, çözüm önerilerinde bulunmak için bu derneği kurduk. Kurulduğu günden bugüne, amatör bir ruhla, gönüllülük esasına dayalı; konferanslar, seminerler, sosyal aktiviteler, yurtiçi ve yurtdışı gezi turları, yardım kampanyaları ve sağlık taramalarıyla, sağlık mensuplarının hayatın güzelliklerini paylaşarak insan ve çevre sağlığının korunmasına katkı sağlamaları ve bazı sosyal sorumluluklarını yerine getirebilmelerine yardımcı olma bilinciyle çalışıyoruz." dedi.
BİLİMSEL DİŞ HEKİMLİĞİ
Mardin Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi Doktor Abdülkerim Işıker de, Türkiye'de bilimsel diş hekimliğinin temelleri 21 hekimliği fakültesi açılarak atıldığını hatırlattı. Işıker, şunları söyledi. "Halkımızın yüzde 47'sinin son 1 yılda diş hekimine gitmediği, yaşamı boyunca hiç diş hekimine gitmeyen nüfus oranının ise yüzde 13 olduğu bilimsel verilerle tespit edildiği günümüzde, ağız ve diş sağlığı konusunda çok çalışmamız gerektiğini ortaya koymaktadır. İnsanın sağlık halinin devamının yaşam kalitesinde belirleyici olduğu ve bireylerin fiziksel sağlığının vücuttaki tüm organ ve dokuların sağlıklı olmasıyla mümkün olduğu hepimizce bilinmektedir." diye konuştu.
Daha sonra kürsüye gelen Süleyman Demirel Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zuhal Kırzıoğlu ise ağız ve diş sağlığı ile ilgili 4 ana başlık altında sorunları masaya yatırdı. Kırzıoğlu, ağız ve diş sağlığı tedavi kriterlerinin "Sistem Durumu, Oral Hijyen, Diş Restore Edilebilirliği, Kök Rezorbisyonu konularını tek tek dile getirdi.
25 DİŞ HEKİMİ KATILDI
Konuşmaların ardından ağız ve diş sağlığının önemine bir kez daha dikkat çekilerek, vatandaşların bu yöndeki sorunlarını mutlaka diş hekimlerine giderek çözmeleri yönünde tavsiyelerini sık sık yenileyerek sempozyumu tamamladı.
Sempozyuma Mardin'de görev yapan 25 diş hekimi ile Süleyman Demirel Üniversitesi'nden bazı öğretim görevlileri katıldı.
Kaynak: Diyarbakır Söz