Los Angeles Kaliforniya Üniversitesi (UCLA) araştırmacıları, iki gruba ayırdıkları farelerden ilk grubu 6 hafta boyunca içecek olarak yüksek fruktozlu mısır şurubu( işlenmiş yiyeceklerde sıkça görülen bir içerik), diğer grubu da omega 3 yağ asidi içeren ketentohumu yağı ve dokosaheksaenoik aist (DHA) ile beslediler.
Fareler bu şekerli içeceği içmeden önce 5 günlük karmaşık labirent alıştırmalarına tabî tutuldular.6 hafta boyunca tüketilen şekerli içecek sonrasında fareler tekrardan bu labirente yerleştirilip ne kadar başarılı olup olmadıklarına bakıldı.UCLA David Geffen Tıp Fakültesi’nden beyin cerrahisi profesörü Fernando Gomez-Pinilla bu konudaki açıklamaları şöyle: “ DHA maddesi almayan farelerin daha yavaş oldukları ve beyinlerindeki sinaptik aktivitelerinde de düşüş gözlemlenmiştir. Bu farelerde beyin hücreleri arasındaki haberleşmede güçlük olduğu ve bu da farelerin daha net düşünmelerini engellemekte ve 6 hafta önce öğrendikleri yön bulma kabiliyetlerini bozmaktadır.”
Farelerin beyinleri daha detaylı incelendiğinde; DHA tamamlayıcısı ile beslenmeyen farelerin kan şekerini ve beyin fonksiyonlarını kontrol eden hormon olan insüline karşı direnç geliştirdikleri tespit edilmiştir.
Gomez-Pinilla açıklamasına şöyle devam etmekte: “İnsülin, kan-beyin bariyerini engelleyebileceği için, bu hormon öğrenmeyi bozacak ve hafıza kaybına yol açacak reaksiyonları tetiklemek için nöronlara sinyal yollayabilir.”Bir başka deyişle, aşırı fruktoz tüketimi düşünceler ve duygular için gerekli olan insülinin nasıl yeterli kullanılıp, depolanacağını engelleyebilir.
Gomez-Pinilla açıklamasına şöyle devam etmekte: “İnsülin vücuttaki kan şekerini kontrol etmede önemli ama beyinde hafızanın bozulması ve öğrenmenin aksaması gibi farklı bir role de sahip olabilir. Bizim bu çalışmamız, yüksek fruktozlu bir beslenme biçiminin beden kadar beyine de zarar verdiğini göstermektedir. İşte bu nokta yeni bir şey.”
Yüksek fruktozlu mısır şurubu çoğunlukla sodada, lezzetlendiricilerde, baharatlarda,elma sosu, bebek maması ve diğer işlenmiş kuruyemiş ve atıştırmalıklarda bulunmaktadır.
Amerika Tarım Bakanlığının bildirdiği üzere; ortalama bir amerikalı tüketici yılda 18 kilodan fazla yüksek fruktozlu mısır şurubu tüketmektedir.
Bu yapılan araştırma, farelerin tükettiği yüksek fruktozlu mısır şurubu tüketiminin insanlar için de aynı miktarda etkin olabileceğini söylemiyor ama araştırmacılar, bu çalışmanın metobolik etkilerinin beden kadar zihni de etkilediğini gösteriyor. Bu konuda “Gomez-Pinilla son olarak şunları ekliyor: “Bulgularımızdan yola çıkarak söylemek istediğim şey: Yediklerinizin düşüncelerinizi etkiliyor olması. Uzun vadede yüksek fruktozlu yiyecek tüketimi beynin öğrenme ve hatırlama yetilerini değiştiriyor. Ancak yemeklerinize eklediğiniz omega-3 asit yağı bu hasarı azaltabiliyor.”
Kaynak: Diyarbakır Söz