DİYARBAKIR-Dünya AİDS Günü kapsamında D.Ü. Hastaneleri Enfeksiyon Anabilim Dalı ile Güneydoğu Nöroloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneğinin (GÜNİDER) ortaklaşa düzenledikleri “Hangisi Daha Tehlikelidir? Önyargı mı, Virüs mü ?” Konulu konferansta AİDS hastalığının dünü ve bugünü masaya yatırıldı.
Başhekimlik Toplantı Salonunda yapılan konferansın açış konuşmasını yapan D.Ü. Hastaneleri Başhekimi Prof. Dr.Sait Alan, AİDS’ın 24 yıl önce tanımlanmayan bir hastalık iken şimdi tüm dünyayı saran bir hastalık haline geldiğine vurgu yaparak, dünyada yaklaşık 35- 40 milyon AİDS’lı hastanın olduğuna dikkat çekti.
‘ÖNCE KORUMASIZ YAPIYOR, SONRA ÖLDÜRÜYOR’
Prof. Dr. Sait Alan, AİDS’e HIV adı verilen virüsün neden olduğunu, HIV’in bağışıklık sistemine yavaş yavaş nüfuz ederek vücudun enfeksiyonlara karşı direncini kırdığını, bireyi korunmasız hale getirdiğini ve en sonunda ölüme neden olduğunu söyledi.
AİDS hastalığının çokluğu sıralamasında Diyarbakır’ın ilk 10 ilin içinde olmadığını da belirten Alan,” ancak henüz adı konmamış vakalar olabilir. Umarım gelişmeler sonuç verir., insanlık bu hastalığında üstesinden gelir. Bu konuda yeteri bilgi sahibi olmayabilir, bilgi eksikliği veya bu bilgileri unutmuş olabiliriz. Bu nedenle bu tür toplantılar daha sık yapılmalıdır.” dedi.
2012 YILINDA BİR MİLYON 700 KİŞİ AİDS’TEN ÖLDÜ
Daha sonra konuşan Prof. Dr. Saim Dayan, 2012 yılında bir milyon 700 kişinin AİDS’ten öldüğünü söyledi. Dayan, dünyada günde 7000 kişinin HIV ‘e yakalandığını belirterek, Birçok kişi utandığı ve deşifre olmaktan çekindiği için hastanelere gidip test yapmıyor.” dedi.
Halk sağlığı AİDS ile Savaş Derneği Başkanı Prof. Dr. Günay Saka da konuşmasında AIDS hastalığının 1926’da maymunlardan insanlara bulaşarak yayıldığını söyledi.
AİDS’in tarihi ve görüldüğü ülkeler hakkında da bilgi veren Saka, AIDS teşhisi konulan ilk şahısların çoğunlukla hastalığı cinsel yolla kapan eşcinsel erkekler ve ortak şırınga kullanan uyuşturucu bağımlıları olduğunu ifade etti.
18 YILDA 20 MİLYON ÖLDÜ
Konuşmasında Birleşmiş Milletlerin AİDS’ le ilgili olarak 2004 yılında yayımladığı rapora
da değinen Prof. Dr. Günay Saka, , 2004 yılı verilerine göre dünyada 38 milyon kişinin HIV taşıdığını ve her yıl 5 milyon kişiye bu virüsün bulaştığını ifade etti. 1981–2008 yılları arasında 20 milyon kişinin AİDS nedeniyle hayatını kaybettiğini de kaydetti.
HASTALIĞIN BELİRTİLERİ VE KORUNMA YOLLARI
Prof. Dr. Günay Saka AIDS hastalığının belirtilerini şöyle anlattı: “ aşırı kilo kaybı, ateşin 39 derecenin üstüne çıkması, uyku sırasında aşırı terleme, vücut salgı bezlerinde kabarma, dilin üzerinde ve ağız içinde beyaz lekelerin oluşması, nefes darlığı gibi belirtilerdir.” dedi
Saka, AİDS’in daha çok cinsel ilişki ve kan yoluyla bulaştığını belirten Saka, tükürükle, terlemeyle, dokunmayla, yanaktan öpüşmeyle ve el sıkışmayla AIDS’in bulaşmasının söz konusu olmadığını ifade etti.
AİDS’ten korunmak için tek eşliliğin tercih edilmesi gerektiğini belirten Saka, yabancılarla cinsel ilişkide prezervatif kullanmanın şart olduğunu ve kontrol edilmiş kan ürünlerini kullanmak gerektiğini söyledi.
BÖLGE RİSK ALTINDA
Güneydoğu Nöroloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneğinin (GÜNİDER) Başkanı Doç. Dr. M. Kemal Çelen’ de konuşmasında Güneydoğu Anadolu Bölgesinde ilk AİDS vakasının 2006 yılında görüldüğünü belirterek, onunda ülkesi Romanya’da tedavi gören bir hasta olduğunu söyledi. Çelen konuşmasını şöyle sürdürdü” güneydoğu’ da 2009 yılında AİDS vaka sayısı 27 idi. Bugün bu vaka sayısı 33’e çıkmıştır. Dünyada vaka sayısında düşüş görülürken bölgemizde artış olduğu gözleniyor. Bu da bölgenin ciddi risk altında olduğunu gösteriyor.” dedi.
Seminere, DÜ Hastaneleri Başhekimi Prof. Dr. Sait Alan, Diyarbakır AIDS Savaşım Derneği Başkanı Prof. Dr. Günay Saka, Güneydoğu Nöroloji ve İnfeksiyon Hastalıklar Derneği (GÜNİDER) Başkanı Doç. Dr. Mustafa Kemal Çelen, D.Ü. Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı öğretim üyeleri Prof. Dr. Saim Dayan ve Yrd. Doç. Dr. Recep Tekin ile çok sayıda sağlık çalışanı katıldı.
Kaynak: Diyarbakır Söz