Cep telefonu, baz istasyonundan daha tehlikeli

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından Şanlıurfa'da aktif bulunan baz istasyonları denetlemeleri yapıldı. Denetim sonrası değerlendirmede bulunan İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tunaya Kalkan, cep telefonlarının baz istasyonlarından daha riskli olduğunu ileri sürdü. Kalkan'ın diğer iddiası ise baz istasyonuna yaklaştıkça riskin azaldığı ifadesi oldu.

Cep telefonu, baz istasyonundan daha tehlikeli

Şanlıurfa Harran Üniversitesi'nde Bilim ve Teknoloji Şenliği kapsamında 'Baz İstasyonları ve Güvenli İnternet Semineri' gerçekleştirildi. Osmanbey yerleşkesinde gerçekleşen seminere BTK Spektrum İzleme Dairesi Başkan Vekili Necati Uğurlu, BTK Tüketici Hakları Dairesi Başkanlığı Bilişim Uzmanı Mustafa Özdemir ve İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tunaya Kalkan konuşmacı olarak katıldı.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Mardin'de 478, Şanlıurfa'da 918 baz istasyonunun çevresinde toplam 32 bin 302 noktada ölçüm yaptı. Uluslararası İyonize Olmayan Radyasyondan Korunma Komisyonu (ICNIRP) tarafından belirlenen limit değerin 41 Volt/metre, BTK tarafından uygulanan limitin ise 10 Volt/metre olduğu belirtildi. Şanlıurfa'daki baz istasyonlarının yaklaşık yüzde 99'unun elektromanyetik ışıma değerinin 0,1-3 Volt/metre arasında değiştiği tespit edildi.

CEP TELEFONUNDAKİ RADYASYON

Limitin çok altında olduğuna dikkat çeken İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tunaya Kalkan, baz istasyonlarının söylendiği kadar riskli olmadığını söyledi. Kalkan, açıklamasında şunları dile getirdi: "Cep telefonları aslında baz istasyonundan daha riskli diye düşünülebilir. Cep telefonu doğru kullandığımız taktirde riski yok. Nasıl doğru kullanacağız. Cep telefonu açıldığında doğrudan kafamıza dayamayacağız. Çünkü ilk iletişimi sağlarken baz istasyonlarına sinyal gönderir, bağlantı sağlayamadığı taktirde şiddetini daha yükseltir." Yeni telefonlarda riskin azaldığına dikkat çeken Kalkan, eski cep telefonlarında yaklaşık 15 volt/ metre iken yeni telefonlarda bu oranın 1 -2 arasında değiştiğini kaydetti.

Telefonla konuşmanın riskle orantılı olduğuna vurgu yapan Kalkan, telefonla çok konuşulmaması, uzun konuşulursa da mutlaka kulaklıkların kullanılması gerektiğinin altını çizdi. Baz istasyonlarının riski ile karşılaşılmadığını ifade eden Kalkan, dünyada 13 ayrı ülkede 15 bin kişi üzerinde sağlık taraması yapıldığını, ancak hiçbir yan etkisinin olmadığını belirtti. Kalkan, ancak aşırı kullanımlara karşı kuşkuların devam ettiğini anlattı.

BAZ İSTASYONU UZAKLAŞTIKÇA RİSK ARTAR

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tunaya Kalkan, baz istasyonlarına uzaklığın riskle orantılı olduğunu vurguladı. Baz istasyonlarından uzaklaştıkça telefonun sinyali almasının daha da zorlaştığını, bu sırada cep telefonunun sinyal alabilmesi için şiddetini artırdığını kaydeden Kalkan, bunun da riski artırdığını belirtti.

Kalkan sözlerine şöyle devam etti: "Baz istasyonlarının çatıda kurulması hiç önemli değil, çünkü baz istasyonunun yaydığı alan dışarıya doğrudur. Aşağıya doğru vermez, yanlar az verir. Baz istasyonu eğer zayıfsa, size yeteri kadar ulaşamıyorsa sizin cep telefonunuz baz istasyonuna ulaşmak için şiddetini artırır. O sırada asıl tehdit sizin elinizdedir. Baz istasyonlarının sık sık ve daha düşük şiddetli olması tercih edilen şekildir. Onun için baz istasyonlarının sık sık daha yakın olması daha doğrudur. Eğer evinizin yakınında baz istasyonu yoksa ya da zayıfsa asıl tehdit sizin elinizdedir. Cep telefonunuz ona ulaşmak için şiddetini yükseltir."

Kalkan, kampüs içinde ölçüm yaptı. Bu sırada göstergeler 01-3 volt/ metre arasında değişti. Ancak bir telefon çaldığı sırada yapılan ölçümde gösterge 10'a çıktı.

Kaynak: Diyarbakır Söz