Çalışan Kalbe De Bypass Ameliyatı Yapılabiliyor

Kalp damar hastalıkları tedavisinde son zamanlarda uygulanan çalışan kalpte by pass ameliyatları hasta konforu açısından çok önemli avantajlar sağlıyor. Normalde bypass ameliyatları sırasında kalp durduruluyor, akciğerler söndürülüyor, bu sırada da kalp akciğer pompası denen sisteme bağlanarak operasyon gerçekleştiriliyor.

Çalışan Kalbe De Bypass Ameliyatı Yapılabiliyor

Kalp durdurulmadığı için çalışan kalpte bypass’ta emboli riskinin daha düşük olduğunu ve akciğer, böbrek gibi hayati organların operasyondan daha az etkilendiğini söyleyen Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Özkara çalışan kalpte bypass’la ilgili merak edilenleri anlattı.

ÇALIŞAN KALPTE BYPASS NEDİR?

Normalde bypass ameliyatları kalp durdurularak ve akciğerler söndürülerek yapılır. Bu esnada vücut kalp akciğer pompası denen bir sisteme bağlanır ve operasyon gerçekleştirilir. Kalp ameliyatları 30 senenin üzerinde bu şekilde güvenle yapılıyor. Ancak bu yöntemle bazı komplikasyonların oluşma riskleri artıyor. Çalışan kalpte bypass yöntemi ise, kalp akciğer pompası kullanılmadan bypass ameliyatlarının gerçekleştirildiği bir yöntemidir. Durdurulmuş kalpte bypass yapmak teknik olarak daha kolay bir yöntemdir. Çalışan bir kalpte bypass gerçekleştirmek özel stabilizatörlerin yardımıyla gerçekleştirilir. Damarın olduğu bölge sabitlenir ve bypass ameliyatı yapılır. Ancak atan kalpte bypass tecrübeli bir ekip tarafından klasik bir bypassta olduğu gibi yüksek başarı oranlarında yapılabilir. Kalbi durdurmadan bypass yöntemi, özellikle kalp gücü zayıflamış yüksek riskli hasta grubu için tercih edilen bir yöntem olarak gündeme girmiştir. Ancak kalp ameliyatının yüksek riskli olduğu bu hastalarda başarılı sonuçlar alınınca, standart bypass ameliyatlarında da başarılı bir şekilde uygulanabileceği düşünülmüştür. Günümüzde özellikle tecrübeli ekipler tarafından sıklıkla tercih ediliyor.

HER HASTAYA UYGULANABİLİR Mİ?

Bypass ameliyatı olacak her hastaya teorik olarak uygulanabilir. Ancak bazı durumlarda ameliyat sırasında kalp akciğer pompası kullanma zorunluluğu doğabilir. Bypass ameliyatı ile birlikte hastanın aort kapağı, mitral kapağı ya da aort damarına müdahale edilecekse kalp akciğer pompasının kullanımı gereklidir. Atan kalpte bypass ameliyatları gerek anestezi gerekse cerrahlar için özel kurallar gerektiren bir ameliyattır ve bu konuda tecrübeli ekipler tarafından uygulandığında başarı oranları oldukça yüksektir.

ÇALIŞAN KALPTE BYPASSIN AVANTAJLARI NELERDİR?

Kalp durdurulmadığı ve aort damarı manipule edilmediği için bu ameliyatlarda emboli riski daha düşüktür.

Beyin, akciğer ve böbrek gibi hayati organlar operasyondan daha az etkilenir.

Kanama sorunları bu hastalarda daha az görülür.

Hastalar daha hızlı bir şekilde toparlayabilir ve hastanede daha az kalabilir.

Kaynak: Diyarbakır Söz