Bu yiyecekler beyninize zarar veriyor

Bazı yiyeceklerin zeka seviyenizi desteklediğini ancak bazılarının ise beyniniz için zararlı olduğunu biliyor muydunuz?

Bu yiyecekler beyninize zarar veriyor

Kendi yediğiniz ya da çocuğunuzun yediği yiyeceklere daha fazla dikkat ederek daha zeki olabilir ve beyninizi koruyabilirsiniz.

Reader's Digest dergisinde yer alan habere göre, işte beyninize zarar veren yiyecekler:

ŞEKER VE TÜKETİM ORANI

 

Aşırı şeker tüketimi bel çevrenizin kalınlaşmasının yanı sıra beyninizi de olumsuz şekilde etkiliyor. California Üniversitesi'nde yapılan araştırmaya göre, fruktozlu mısır şurubuyla beslenen farelerde öğrenmenin yavaşladığı, hafıza kaybı görüldü ve labirentte yön bulmada zorlandıkları tespit edildi. Buna karşılık omega 3 yağ asitleriyle birlikte fruktozlu mısır şurubu verilen farelerin beyninde ise destekleyici bir etki tespit edildi. Araştırmacılar sadece fruktoza dayanan beslenmenin beyin aktivitesini azalttığını düşünüyorlar. Bazı omega-3 yağ asitleri de beyni fruktozun zararlı etkilerinden koruduğu açıklandı. Bu nedenle uzmanlar fazla şeker tüketiminden kaçınmanızı ve beslenmenize ceviz, somon balığı, soya fasulyesi ve keten tohumu eklemenizi öneriyorlar.

KIRMIZI ET VE TERAYAĞI

 

Annals of Neurology dergisinde yayınlanan ve Harvard Üniversitesi'nde yürütülen araştırmaya göre, doymuş yağlar bakımından zengin beslenmek de beyin fonksiyonlarına zarar veriyor. Araştırmacılar, yeme alışkanlıkları üzerinde çalıştılar ve ortalama 4 yıl boyunca 6 bin kadının beyin fonksiyonlarını test ettiler. Çok fazla doymuş yağ tüketen kadınların beyin fonksiyonu ve hafıza testlerinde azalma tespit ettiler. Diğer yandan ise fazla tekli doymamış yağ tüketenlerin kadınların ise bu testlerinde artış olduğu belirlendi. Doymuş yağ ürünlerinin tümünü terk etmeyin; süt, yoğurt ve peynir gibi az yağlı ya da yağsız hayvan ürünlerini tercih edin. Soya fasulyesi ve baklagiller gibi sebze kaynaklı proteinlerden daha fazla tüketin.

CİPS, PİZZA VE ABUR-CUBUR

 

Abur cuburlar çocukların beynine zarar veriyor mu? 2011 yılında yaklaşık 4 bin çocuk üzerinde yapılan araştırmaya göre, çok fazla işlenmiş ve fast food gıda tüketen çocukların sağlıklı beslenen çocuklarla karşılaştırıldığında 5 yıl içinde IQ seviyelerinde küçük bir düşüş görüldüğü tespit edildi. Akıllı beslenme seçenekleri hızlı beyin gelişimi süresince çok önemli olabiliyor. Yemek seçen çocuklarınıza sağlıklı gıdalar yedirmelisiniz. İşlenmiş gıdalar, kurabiyeler ve cipsler yerine çocuklarınıza peynir dilimleri ve meyveli yoğurt gibi sağlıklı atıştırmalıklar verin.

SAKIZ VE BALON ŞİŞİRMEK

 

Sakızınızla balon şişirmek beyin gücünüzü destekler mi yoksa tahrip mi eder? Bu konuda karmaşık araştırma sonuçları bulunuyor. Quarterly Journal of Experimental Psychology isimli dergide yayınlanan araştırmaya göre, ezberleme egzersizi boyunca sakız çiğnemek kişilerin kısa süreli hafızalarını olumsuz etkiliyor. Araştırmacılar, hafızayla ilgili işlerde sakız çiğnemenin konsantrasyonu bozduğuna inanıyorlar. Önceki araştırmada ise bulgular sakız çiğnemeyle zihinsel görevlerde pozitif bir bağ bulunduğunu gösteriyordu. Bu karışık araştırma sonuçlarından dolayı, sakız çiğneyip çiğnememek size kalmış. Ancak yeterince uyumak, bol su içmek ve hafıza oyunları oynamak gibi beyin geliştirici aktiviteleri günlük geleneğiniz haline getirin.

KARBONHİDRATLI BESLENME

 

Karbonhidratı azaltmak enerji ve ruh halinizle birlikte beyin gücünüzü de tüketebiliyor. Tufts Üniversitesi'nde yaşları 22-55 arasındaki 19 kadını kapsayan araştırmaya göre, karbonhidratı beslenmesinden çıkaran kadınların hafızayla ilişkili testlerinde dereceli bir düşüş görüldü. Karbonhidratlar kötü değildir. Beyninize yakıt sağlama gibi birçok önemli fonksiyon için vücudunuzun karbonhidrata ihtiyacı var. Bu nedenle karbonhidratı azaltmayın ve tam tahıllı hamur işleri ve ekmekler gibi sağlıklı seçenekleri tercih edin.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler