Yeni Yüzyıl Üniversitesi Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi Nefroloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, 3-9 Kasım Organ Bağışı ve Nakli haftasında toplum bilincini artırabilmek için sorularımızı yanıtladı...
NEDEN BÖBREK HASTASI OLURUZ? Böbreklerimiz; vücudumuzu yiyecek artıklarının zehirli maddelerinden temizleyen, kan üretimini sağlayan hormonu üreten, asit baz dengesini sağlayan ve kemik erimesini engellemek adına D vitaminini aktif hale getiren çok önemli organlarımızdır. Şeker hastalığı ve yüksek tansiyon, böbrek yetmezliğine yol açan en önemli iki nedendir. Bunların yanı sıra böbrek iltihaplanması (glomerülonefrit) ve enfeksiyonları, genetik geçiş gösteren kistik böbrek hastalıkları, prostat veya taş gibi nedenlerle idrar yollarının tıkanıklıkları ve uzun süre non-steroid ağrı kesicilerin kullanılması da sayılabilir.
NE ZAMAN DİYALİZ HASTASI OLURUZ? Böbreklerimizin çalışmasının belirli bir limitin altına inmesine kronik böbrek yetmezliği diyoruz. Kronik böbrek yetmezliği; kansızlık, kemik erimesi ve kalp hastalıklarına yol açması nedeniyle tedavi edilmez ise hayat kaybına yol açan önemli bir hastalıktır. Toplumun yüzde 8-10'unun böbrek hasarı olduğu ve her yıl milyonlarca insanın kronik böbrek yetmezliğine bağlı olarak hayatını kaybettiği bilinmektedir. Böbrek yetmezliği her yaş ve ırkta görülebilse de özellikle ilerlemiş yaşlarda ve kadınlarda daha çok görülür. Kronik böbrek yetmezliği geliştikten sonra kesin bir tedavisi yoktur. İlaçlar ve diyet ile ancak gelişim hızı yavaşlatılabilir. Hastalık son safha olan 5. safhaya ulaştığında (kabaca böbrek süzmesinin 20 ml/dakikanın altına inmesi), diyaliz veya organ nakli seçenekleri dışında tedavi yolu kalmamıştır. Diyalizde amaç, hastalıklı böbreklere bağlı vücutta biriken zehirli maddeler ve sıvı fazlasından vücudu kurtarmaktır. Böbrekler çalışmadığından çoğu diyaliz hastası idrar çıkaramaz ve bir bardak su içmek bile onlar için çok önemlidir.
Kaynak: Sabah
Kaynak: Diyarbakır Söz