Bir kez deneyenlerin yarısı sigaraya başlıyor

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Reha Baran, 13-15 yaş aralığında sigarayı deneyen çocukların yarısının tiryaki olduğunu söylüyor.

Bir kez deneyenlerin yarısı sigaraya başlıyor

Sigara ve her türlü tütün mamulü, ağızdan başlayarak tüm solunum yollarını birinci derecede etkiliyor. Solunum yolundan alındığı için en önemli etkiyi bu bölgelerde bırakan sigara, dudak, dil, gırtlak ve akciğer kanserine neden olurken, nefes borusu ve bronşlara da büyük zarar veriyor. Ayrıca uzun süre kullanımında solunum sisteminin tüm yüzeylerinde değişikliklere neden oluyor. Bu durum kansere dönüşmese de birtakım hastalıkları beraberinde getirebiliyor. 10 yılın üzerinde sigara içen bir kişinin solunum sisteminin bu durumdan etkilenmeme ihtimali yok. Kişinin belirgin bir şikayeti olmasa dahi solunum yollarının herhangi bir enfeksiyondan etkilenme ihtimali içmeyen bir kişiye göre çok daha fazla.

BİR KEZ DENEMEYLE

Doç. Dr. Reha Baran, ciddi bağımlılık yapan sigaranın kullanım oranlarında son yıllarda başlayan kampanyaların da etkisiyle büyük düşüş yaşandığını ifade ediyor. Amerika'da 50 yıl önce yüzde 50'nin üzerinde olan sigara kullanım oranı yüzde 22'ye kadar gerilerken ülkemizde 2000 yılında yüzde 55 civarında olan sigara kullanım oranı yüzde 45'e düştü. "Bu rakamlar sevindirici gibi görünse de yeterli değil." diyen Baran, "Sigara kullanım oranlarında düşüş yaşanıyor olsa da başlama yaşı da aynı oranda düşüyor. Çocuklar henüz 13-15 yaş civarındayken sigara içmeye başlıyor. Özellikle anne babaları tiryaki olan çocuklar sigaraya çok daha ılımlı yaklaşıyor. Psikolojik faktörlerin de etkisiyle erken yaşta sigaraya başlayabiliyorlar." diyor.

GÜNDE BİR SİGARADA YETER

Sigara içenlerde koroner arter hastalıkları hızla artıyor. KOAH olarak bilinen kronik obstruktif akciğer hastalığının tek, akciğer kanserininse birincil sebebi sigara. Ülkemizde yılda ortalama 200 bin kişi sigaraya bağlı oluşan akciğer hastalıkları nedeniyle hayatını kaybediyor.

NİKOTİNİN AZALTILMASI

Nikotini azaltılmış sigara içenler aslında kendilerini kandırıyor. Çünkü ince ya da hafif sigara içmenin sağlığa hiçbir olumlu etkisi bulunmuyor. Günde 5 adetten fazla sigara içen kişilerde hastalıklar da dikey bir şekilde artıyor. Ancak kişinin tiryaki olarak tanımlanması için fazla miktarda sigara içmesi gerekmiyor. Günde 1 adet sigara içen kişi de tiryaki sayılıyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler