"Beyindeki farklılıklar ırk ya da cinsiyetten kaynaklanmıyor"

Tanrıdağ, "Beyindeki farklılıklar ırk, cinsiyet ya da coğrafi bölgeden kaynaklanmıyor. Beyin gücü, beynimizin kullanılması, beyin gücünün arttırılması gibi konularda yanlış şeylere inanılıyor"

Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ, beyindeki farklılıkların ırk, cinsiyet ya da coğrafi bölgeden kaynaklanmadığını bildirdi.

Tanrıdağ, yaptığı yazılı açıklamada, doğuştan bir hastalık taşımadığı takdirde her insanın beyin gücü bakımından eşit doğduğunu aktardı.

"Bu sayıları ve bunların işlemesini genetik mekanizmalar ayarlıyor. Bu genetik mekanizmalar da inanılanın tersine ırka ya da diğer faktörlere göre çeşitlilik göstermiyor." ifadelerini kullanan Tanrıdağ, beynin genetik mekanizmalar dolayısıyla birbirinden farklılaştığına dikkati çekti.

Prof. Dr. Tanrıdağ, şöyle devam etti:

"Beyindeki farklılıklar ırk, cinsiyet ya da coğrafi bölgeden kaynaklanmıyor. Beyin gücü, beynimizin kullanılması, beyin gücünün arttırılması gibi konularda yanlış şeylere inanılıyor. Bunları biz değil, beyin araştırmaları söylüyor. Beynin soyut özelliklerinden yola çıkılarak sosyal ve kültürel normlarla kendi istediğimiz bir beyin kavramı yaratmış durumdayız ve ona inanıyoruz. Doğru olan, çocuk, erişkin, yaşlı, kadın ve erkek beyniyle ilgili gerçekler. Hastalık tanısı almamış, nörolojik ve psikiyatrik hastalık tanısı almış olanların beyinlerle ilgili gerçeklerdir."

Bazı ırklarda genetik hastalıkların daha sık görüldüğünü dile getiren Prof. Dr. Tanrıdağ, "Alzheimer, parkinson, down gibi hastalıklar söz konusu olduğunda bunlara herkes yakalanabiliyor. Her insanın beyninde genetik bir dil mekanizması var. Bu mekanizma, çocuk nerede doğmuşsa oranın diline ait grameri çözme yeteneğine sahip. Her insanın beyninde ön lob var. Bu insan nerede doğarsa doğsun, kim olursa olsun doğduğu yerin sosyal yaşamına adapte oluyor." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: Diyarbakır Söz