Uzun süreli açlık sonrası ilk tercih edilen yiyeceklerden olan karbonhidratların hızlı emilen basit şekerler olduğunu belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Safiye Taş, Ramazan'da da oruç nedeniyle bu eğilimin arttığını söyledi. Basit şekerlerin hızlı emilip kana hızla karıştığını, kan şekerinde ani yükselmeye sebep olarak sık tüketimde kan şekeri dengesini bozduğunu, insülin salınımının arttığını kaydeden Taş, "Bayramda adet olduğu üzere çikolatalar, şekerler, tatlılar ikram edilecek ve bu güzel tatları da pek çok kişi geri çeviremeyecek. Aşırı tatlı tüketimi vücuttaki insülin hormonu ve şeker dengesini bozup kilo alımına sebep olur. Ayrıca mide problemleri, hazımsızlık, uyku hali gibi sağlık problemlerine de yol açabilir. Ancak yiyeceğiniz tatlının porsiyon miktarını azaltır ve doğru bir tatlı seçerseniz şeker tadında bir bayram geçirmeniz için hiçbir engeliniz kalmaz. Ramazan Bayramı'nda tatlıyı fazla kaçırmamak için içtiğiniz su miktarını 2 litrenin altına düşürmeyin. Kişi susuzken tatlı isteği artabilir. Günde 2-2.5 litre su içenlerin tatlıya eğiliminin daha az olduğu biliniyor. Tatlı öncesinde bir bardak su içerseniz yiyeceğiniz miktar daha az olacaktır. Ayrıca mutlaka iyi bir kahvaltı yapın, öğle yemeğinde salata, sebze gibi posa içeriği yüksek besinler tercih edin" dedi.
TATLI NE ZAMAN YENİLMELİ?
Diyetisyen Taş, aç karınla tatlı tüketildiğinde miktar kontrolü yapmanın zor olacağına dikkat çekerken, düşmüş olan kan şekerinin aniden yükselmesine bağlı olarak uyku hali görülebileceğini ve kısa bir süre sonra tekrar acıkma hissi oluşabileceğini söyledi. Tatlı için en ideal zamanın öğle yemeğinden sonraki ikinci saat olduğunu belirten Taş, "Öğle yemeğinde posa içeriği yüksek besinlere yer verirseniz, acıkma hissi geç oluşacağı için tatlı tüketirken miktar kontrolü yapmanız daha kolay olacaktır. Yemek yemeden tatlı yemeyin" uyarısında bulundu.
EN MASUM TATLI GÜLLAÇ
Sütlü tatlıların şerbetli, hamur tatlılarına göre daha düşük kalori içerdiğini, vitamin ve mineral açısından da daha zengin olduğunu belirten Taş, ev yapımı tatlılarda süt olarak az yağlı sütün kullanılmasını önerdi. Ramazan tatlısı olarak bilinen güllacın en masum sütlü tatlılardan biri olduğunu belirten Taş, "Bir dilim güllaç 220-250 kalori içerirken, 1 dilim meyveli yaş pasta 520 kalori. Bunun karşılığı ise; 2 ince dilim ekmek + 2 porsiyon meyve + 6 adet tam ceviz + 1 yumurta büyüklüğünde et + 1 çay bardağı süt/yoğurt" dedi. 2 adet baklavanın 220 kaloriye, 2 adet baklava ile birlikte bir top sade dondurmanın ise 280 kaloriye eşit olduğunu belirten Taş bazı tatlıların kalori değerleriyle ilgili bilgiler verip şöyle dedi:
"2 adet baklava + 2 top sade dondurma = 335 kalori, 4 adet sade baklava = 440 kalori
1 kase sütlü tatlı= 290 kalori, 1 kase sütlü tatlı + 1 top meyveli dondurma = 340 kalori
1 porsiyon supangle = 330-360 kalori, 3 top sade dondurma = 175 kalori
1 adet orta boy şeftali = 60 kalori. Tablo ortada, tercih sizin. Bayramı bayram tadında geçirmek, sonrasında kilolardan dert yanmamak için doğru zamanda, makul ölçüde, masum tatlılardan tüketin."
Kaynak: Diyarbakır Söz