Diyetisyen Sibel Mumcu, “Tüm metabolizmayı doğrudan etkileyen en önemli faktör olan beslenme hipertansiyon için hayati önem taşır” dedi.
Araştırmalara göre Türkiye’de yaklaşık her 3 kişiden birinde görülen hipertansiyon beraberinde ciddi hastalıkları da getiriyor. Koroner kalp hastalıkları için ciddi bir risk faktörü olan hipertansiyon ilerleyen dönemlerde kalp krizi, damar sertliği, böbrek yetmezliği ve görme bozukluğuna neden oluyor.
Hipertansiyonun, felç geçirme olasılığını da 7 kat artırdığını belirten Diyetisyen Sibel Mumcu, “Hastalığın nedenleri arasında kalıtım faktörü, yaş, stres, sigara tüketimi ve çeşitli hastalıkların etkisinden bahsedilse de beslenme ilişkisi de göz ardı edilemeyecek kadar önemlidir” dedi. Diyetisyen Mumcu, şişmanlık ve aşırı tuz tüketiminin göz ardı edilmemesi gerektiğini hatırlatarak, “Yanlış beslenme ve yaşam tarzı alışkanlıkları hipertansiyona neden olabilir. Aynı zamanda ailede hipertansiyon öyküsü varsa vücut ağırlığı mutlaka kontrol altında tutulmalıdır’ dedi.
Metabolizma dengesi için beslenmede bunlara dikkat
Metabolizmadaki dengeyi korumak için beslenme ve yaşam tarzımızda da bir denge olması gerektiğini açıklayan Mumcu’dan beslenme önerileri şöyle;
Daha az hayvansal (doymuş) yağ tüketin. Etin görülen yağlarını ve tavuğun derisini ayırın. Beyaz eti kırmızı ete tercih edin. Paketlenmiş gıdaların etiketlerini inceleyin, düşük yağ veya yağsız ibaresi olanları tercih edin.
Düzenli olarak balık yiyin. Haftada en az 2 kez balık tüketmek kan basıncı denetiminde önemli görev alır.
Mineral ve lif gibi ek besin maddelerini alabilmek için tam tahıl içeren yiyecekleri tercih edin. Örneğin tam buğday ekmeği ya da tam tahıllardan yapılan diğer ürünler, meyve, sebze ve kuru baklagiller iyi seçimlerdir.
Daha az şeker ve şekerli yiyecek tüketin. Şekersiz içecekleri tercih edip, yiyecek ve içeceklerinize şeker eklemekten mümkün olduğunca kaçının.
Tuz tüketimini sınırlandırın. Tuz içeriği yüksek işlenmiş et, şarküteri ürünleri, sakatatları tüketmeyin, salamura, konserveler, kuru yemişler vb. abur cuburlar gibi fazla tuzlu yiyeceklerden kaçının.
Düzenli fiziksel aktivite tüm hastalıklarda olduğu gibi hipertansiyon tedavisinde de önemlidir. Bu nedenle çok hareket edin, düzenli olarak yürüyün. Günlük sıvı tüketiminizi artırın, su içmeyi ihmal etmeyin.
Kaynak: Diyarbakır Söz