İç Hastalıkları Uzmanı ve Romatolog Prof. Dr. Süleyman Özbek, ülkemizde çok fazla bilinmeyen bu hastalığın her 200 kişiden 1’inde görüldüğünü ve erken teşhisin tedavi sürecindeki en önemli etken olduğunu belirtiyor.
Türkiye’de her 200 kişiden 1’inde görülen ve halk arasında omurgayı tutan iltihaplı romatizma olarak bilinen ankilozan spondilit (AS), erken teşhis edilmemesi ve etkili tedavi uygulanmaması durumunda hareket kısıtlılığına, kalıcı sakatlıklara ve deformasyonlara neden olabiliyor. Toplumda çok fazla bilinmeyen ve genelde bel fıtığıyla karıştırılan hastalık hakkında farkındalık yaratmak amacıyla her yıl mayıs ayının ilk cumartesi günü, Dünya Ankilozan Spondilit Günü olarak kabul ediliyor. Bu özel gün için, AS hastalığına dikkat çekmek amacıyla UCB Pharma’nın koşulsuz desteğiyle bir video hazırlandı. “Hareket Özgürlüktür” projesi kapsamında “Hayatınız Tesadüflere Kalmasın” mesajıyla yayınlanan video, bel ağrısı sanılarak çok önemsenmeyen ağrıların daha ciddi sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekiyor. Arka Sokaklar dizisiyle tanınan oyuncu Alp Korkmaz, farkındalık filminde bir AS hastasını canlandırıyor.
Ayrıca, proje kapsamında yayına alınan www.hareketozgurluktur.com sitesi üzerinden; hastalığın sebep ve sonuçlarına, günlük hayata olan etkilerine, tedavi sürecine dair birçok bilgiye detaylı şekilde ulaşılabiliyor.
Özgürlüğüne Kavuşabiliyor
Romatoloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Özbek, hastalığının en temel belirtisinin üç aydan uzun süren bel ağrısı olduğuna dikkat çekerek, AS hastalarının yaşadıkları tüm zorluklara rağmen erken teşhis ve doğru tedaviyle olumlu sonuçlar elde edildiğini söyledi.
Özbek, “AS, bugün en sık görülen romatizmal hastalıklardan biri. Erken teşhisin hayati önem taşıdığı bu hastalık omurga, kuyruk sokumu kemiği ve leğen kemiğini birleştiren eklemleri etkiliyor. Geç teşhis edilirse ciddi sakatlıklara ve deformasyonlara neden oluyor. Bu da işgücü kaybı, yaşam kalitesi ve süresinde azalma demek. Bu sebeple, özellikle şiddetli bel ağrılarının önemsenmesi ve mutlaka bir romatoloğa görünmek gerekiyor. Toplumumuzda bu hastalık çok fazla bilinmediğinden genellikle teşhis konulamıyor ve tedavi süreci çok geç başlıyor. Bu da hastanın hayatını zorlaştırıyor. Biz, UCB Pharma’nın koşulsuz desteğiyle oluşturduğumuz “Hareket Özgürlüktür” projesi ile erken teşhis ve doğru tedavinin önemine dikkat çekmeyi amaçladık” diye konuştu.
Daha Özgür Hayat Sizin Elinizde
Kampanyanın isminin AS hastaları da dahil olmak üzere tüm romatizma hastalarının hareketleri çok kısıtlandığı için özellikle “Hareket Özgürlüktür” olarak seçildiğini söyleyen Prof. Dr. Süleyman Özbek, projenin asıl amacının romatizmal hastalıkların daha fazla insanın hayatını zorlaştırmasına engel olmak olduğunu belirtti. Bel bölgesindeki ağrıların önemsenmesi ve mutlaka bir uzmana danışılması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Özbek, proje kapsamında hazırlanan videoda da buna vurgu yaptıklarını ve erken teşhisin, dolayısıyla daha özgür bir hayatın aslında hastanın kendi elinde olduğunu söyledi.
Kaynak: Diyarbakır Söz