SÜRÜCÜLER KULLANDIKLARI İLAÇLARA DİKKAT ETMELİ
Prof.Dr. Güneş Yavuzer, düzenlediği basın toplantısıyla 4 günlük Ramazan Bayramı tatili nedeniyle memleketlerine ve tatil bölgelerine gitmek için trafiğe çıkacak sürücülerin bilinçlendirilmesiyle trafik kazalarının önlenebileceğini ifade etti. Yavuzer, "Sürücülerimizi bilinçlendirmemiz gerekiyor. Sürücülerimizin tabii ki alkollü kullanmayacaklarını aç ve susuz kullanmamaları gerektiğini biliyoruz. Ancak kullandıkları ilaçlara da vurgu yapmak gerekiyor. Çünkü bazen sinüzit için, baş ağrısı için kullanılan ilaçlar dikkati dağıtabiliyor. Çocukları koruma amaçlı olarak arkada oturtmamız lazım. Emniyet kemerlerinin de çocuklara göre ayarlanması önemli bir husus" diye konuştu.
"YARALININ BİLİNÇSİZCE TAŞINMASI DOĞRU DEĞİLDİR"
Türkiye'de trafik kazalarında sakat kalan ve hayatını kaybeden insan sayısının batı ülkelerine oranla çok fazla olduğunu belirten Güneş Yavuzer, kazalarda kurtarma uygulamalarının önemine değindi.
Yavuzer, "Kaza yerine ulaşan kişilere büyük rol düşüyor. Aracın içinde sıkışmış olan kişileri hemen bilinçsiz bir şekilde dışarı çıkarmak, daha önce oluşmamış yaralanmalara davetiye çıkarabilir. Eğer arabada bir patlama riski yoksa, yanmıyorsa yaralıyı oynatmadan yanında kalmak daha doğru olacaktır. Yaralının bilinçsizce bir yere taşınması doğru değildir. Çünkü yaralının bulunduğu yerden çıkarılırken ya da taşınırken beyin ve omuriliğine zarar verme ihtimali yüksektir. Böyle durumlarda ambulansı, sağlık görevlilerini beklemek gerekir. Ancak yaralının yanından ayrılmamak da çok önemli. Çünkü yaralı korkmuş ve kendine zarar verecek şekilde hareket edebilir. Bu durumda ise yaralıyı sakinleştirip görevlileri beklemek gerekir" dedi.
BATI ÜLKELERİNE GÖRE ORAN YÜKSEK
Trafik kazası sonrası sadece hastanın değil, çok sayıda insanın mağdur olduğunu belirten Prof. Dr. Yavuzer, şöyle konuştu:
"Ülkemiz trafik kazaları ve iş kazalarının sıklığı bakımından üst sıralarda yer almakta. Yol güvenliği ile ilgili alınan önlemler, hız kontrolleri, emniyet kemeri ve hava yastığı gibi yaralanma riskini azaltan tedbirler sayesinde ölümlü kaza oranlarında azalma sağlanmış, buna karşılık hayatta kalma süresi uzayan yaralılarda sakat kalanların sayısında artış olmuştur. Türkiye'de yılda 600 bin dolayında trafik kazası oluyor, 125 bin dolayında insan ise yaralanıyor. Bu kazalarda yaklaşık 4 bin kişi ise ölmektedir. Batı ülkeleriyle kıyaslandığında bu oranlar oldukça yüksektir. Daha çok yüksekten düşme şeklinde gerçekleşen iş kazalarında da durum aynıdır''
KARŞIDAN GELENLERİ DE UNUTMAYIN
Öte yandan toplantıya 2011 yılında eşiyle birlikte geçirdiği trafik kazası sonucu yaralanan ve Kadıköy Romatem Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi'nde tedavi gören 76 yaşındaki Sayra Erkan da katıldı. Kaza sonucu boyun omurlarında kırık olan Sayra Erkan 4 yıllık tedavi sürecinde yaşadıkları zorlukları anlattı. Sürücüleri uyaran Erkan, "Siz ne kadar dikkatli olursanız olun karşıdan gelenlerin de kazaya sebebiyet verebileceklerini unutmayın. Herkes araba kullanırken çok dikkatli olmalı" dedi.
Kaynak: Diyarbakır Söz