Herkes eline tansiyon ölçüm aletini alır ve bildiği/gördüğü kadarıyla ölçümü yapar. Ancak ne kadar doğru ölçüldüğü çok önemlidir.
Kardiyoloji Bölümü Uzmanı Doç. Dr. Yılmaz Güneş’ten kan basıncının nasıl ölçülmesi gerektiğini öğrendik…
Basit Ama Bilinmeli: Kan Basıncı Nasıl Ölçülür?
• Kan basıncı çok basit olarak sfigmomanometre adı verilen cihazlarla ölçülür.
• Ölçüm öncesindeki 30 dakikalık süre içinde kişinin sigara, çay veya kahve içmemiş; kafein almamış ve tercihen yemek yememiş olması gerekir.
• Ölçümlere, hasta sessiz bir odada en az 5 dakika istirahat ettikten sonra başlanmalıdır.
• Oda ne soğuk ne de çok sıcak olmalıdır.
• Dijital cihazlarda hata payı olmakla beraber farkındalığı artırması nedeniyle tavsiye edilmektedir. Ancak zaman zaman kontrolü yapılmalıdır.
• Koldan ölçüm yapan cihazlar daha sağlıklıdır.
Yüksek Kan Basıncının Tespit ve Tedavisi Kurtarıcı Olabilir!
Yüksek kan basıncını tespit ve tedavi etmenin temel amacı, kalp-damar hastalığı ve ilişkili olarak ölüm oranını azaltmaktır. Kalp-damar hastalıkları için risk sadece kan basıncı düzeyi değil, aynı zamanda hedef organ tutulumu, risk faktörlerinin varlığı ve yokluğu ile ilişkilidir. Hiçbir kalp-damar risk faktörü olmayan 30 yaşında bir bireydeki tansiyon yüksekliğinin şiddeti, bu hasta için kısa vadede önemli bir olay yaşanmasını öngörmez. Bu kişinin ilaç tedavisinden çok; sağlıklı yaşam kurallarına uyması yeterli olacaktır. Ancak aynı yaş ve aynı düzeydeki tansiyon değerleri diyabet, kolesterol yüksekliği olan ve sigara içen bir bireyde yakın dönemde kalp-damar hastalıkları yaşanma riskini beraberinde getirdiği için ilaç tedavisi alması uygun olabilir.
Kaynak: Diyarbakır Söz