Universal Diyarbakır Hastanesi Genel Cerrah Uzmanı Op. Dr. Ulaş Aday ve Patoloji Uzm. Dr. Alpay Çetin tarafından verilen seminere, Kardelen Kadın Evi kursiyerleri ve çok sayıda kadın katıldı. Seminerde konuşan Op. Dr. Ulaş Aday, meme kanserini ilk evrelerde teşhis etmenin hayat kurtardığını söyledi. Aday, memedeki süt bezlerinde ve meme ucuna uzanan tüplerinde oluşan bir çeşit tümör olan meme kanserinin büyük çoğunlukla kadınlarda ostrojen hormonunun artıp azalması yüzünden hormonun meme dokusuna baskı yapması ile oluştuğunu ifade etti.
MEME KANSERİ
Aday, kendi kendini muayene etmenin, kanseri erken teşhis etmede ve ölümleri azaltmada en etkin yöntem olduğunu kaydetti. 40 yaşından itibaren her 8 kadından birinde meme kanserinin görüldüğünün vurgulandığı seminerde, dünya genelinde yılda 1 milyon kadının meme kanseri tedavisi gördüğü, 3 dakikada 1 kadının bu hastalığa yakalandığını ve her 11 dakikada 1 kadının bu hastalıktan hayatını kaybettiği açıklandı. Bu nedenle 40 yaşına gelmiş tüm kadınların mutlaka mamografi çektirmeleri gerektiği ifade edildi. Meme kanserinin dünyada gittikçe artığını söyleyen Patoloji Uzm. Dr. Alpay Çetin ise, "Toplumumuzda meme bir tabu haline geldiği için hasta son evrede hastaneye başvuruyor. Fakat tedavi şansı yüzde 90'larda iken yüzde 0'a varıyor. Toplumumuzda bu tabu yıkılmalı" dedi.
ANORMAL BÜYÜME
Çetin, memelerden birinde anormal büyüme, bir memenin diğerinden anormal şekilde sarkık olması ve meme cildinde buruşukluk hissedilmesi durumunda hastaneye başvurulması gerektiğini vurguladı. Universal Diyarbakır Hastanesi Grupsal Pazarlama ve İletişim Uzmanı Hülya Yalçın Kaya ise projesinin ikincisini gerçekleştirdiklerini söyledi. Kaya, "Amacımız meme konusundaki tabuyu kırmaktı. Kadınlardan başlamamızın nedeni de, toplumdaki fakir ve hasta kesimin çoğunluğunun kadınların oluşturmasıdır. Onun için ilk önce kadınlardan başlamak istedik" ifadelerini kullandı.
Kaynak: Diyarbakır Söz