'Astım çocuğunuzun yaşamını kısıtlamasın'

Memorial Ataşehir Hastanesi Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Refika Ersu, astımın kontrol altına alınabilen bir rahatsızlık olduğunu belirterek, ''Velilerin çocuklarına astım tanısı konulduğunda endişelenmek yerine onun yaşamını kolaylaştıracak önlemler alması gerekiyor'' dedi.

'Astım çocuğunuzun yaşamını kısıtlamasın'

Prof. Dr. Ersu, yaptığı yazılı açıklamada, astımın hem dünyada hem de Türkiye'de çocuklarda en sık rastlanılan hastalık olduğunu bildirdi.

Hastalığın tedavisinde etkili ve güvenilir ilaçların kullanıldığını aktaran Ersu, ''Astım tedavisi uzun sürebilen, ancak kontrol altına alınabilen bir rahatsızlıktır. Velilerin çocuklarına astım tanısı konulduğunda endişelenmek yerine onun yaşamını kolaylaştıracak önlemler alması gerekiyor'' ifadelerini kullandı.

Ersu, neredeyse tüm çocuklarda astım ataklarının viral enfeksiyonlarla tetiklendiğini, özellikle yuvaya ve okula giden ya da kardeşleri olan çocukları bulaşıcı hastalıklardan tamamen korumanın mümkün olmadığını belirterek, evde üst solunum yolu enfeksiyonu olan biri varsa el yıkama gibi basit önlemlerin korunmada önemli olduğunu, astımı olan çocuklara grip aşısının da önerildiğini kaydetti.

Alerjisi olan çocuklarda saptanan alerjene karşı önlem alınmasının tedavinin önemli bir parçası olduğunu vurgulayan Ersu, şöyle devam etti:

''Çocuğun ev tozu alerjisi varsa ev tozunu azaltmaya yönelik önlemler alınmalıdır. Ev hayvanlarına karşı alerji gelişmesine rağmen evde kedi veya köpek besleniyorsa, hayvanların evden uzaklaştırılması gerekir. Astıma eşlik edebilen saman nezlesi, sinüzit ve reflü gibi hastalıkların tedavisi astım tedavisini kolaylaştırır, ilaç dozlarının azaltılmasını sağlar. Bu hastalıkların tanısının konması ve tedavi edilmesi önemlidir.''

Ersu, çocukların hastalıkları konusunda bilgilendirilmesinin önemine işaret ederek, şu tavsiyelerde bulundu:

''Çocuğunuz yaşıtlarının yer aldığı tüm normal günlük aktivasyonlarda yer almalı ve kendine güveni sağlanmalıdır. Mümkün olduğunca bağımsız olabilmesi için cesaretlendirilmelidir. Çocuk ilaçları düzenli alma konusunda sorumlu olmalıdır. Hastalığı ile ilgili acil durumlarda kimi arayacağını bilmelidir. Okuldaki sorumlu kişiler de çocuğun hastalığı ve ilaçları ile ilgili bilgi sahibi olmalıdır.''

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler