Uzmanlar, bir gelişim bozukluğu hastalığı olan asperger sendromu ile ilgili ebeveynleri uyarıyor. Çocuğunuz aşırı içine kapanık, çevreye duyarsız, tekrarlayıcı davranışlar sergiliyor ve belli bir konuya abartılı ilgi duyuyorsa bir gelişim sorunu yaşıyor olabilir. Bu tür belirtiler sergileyen çocuklar mutlaka çocuk psikiyatri uzmanı tarafından muayene edilmeli.
Asperger sendromu, çocukluk çağında ortaya çıkan genetik geçişli bir sorun. Nedeni tam olarak bilinmese de beynin gelişim sürecinde oluşan bozukluklardan kaynaklandığı tahmin ediliyor. Asperger sendromu olan çocukların ailelerinde yapılan araştırmalara göre ebeveynler yaklaşık otuz aylıkken çocuklarındaki farklılığı hissediyor.
İLETİŞİMDE ZORLANIR
Psikolog aynı zamanda psikodrama terapisti Ferhat Çelik, genellikle dört ile on bir yaş arasında tıbbi teşhisin konulduğunu söylüyor. Çelik, asperger sendromuna sahip olan çocukların toplum içinde pinti, koleksiyoncu, espriden anlamayan, takıntılı, acayip kişiler olarak tanımlandığını aktarıyor.
Anadolu Sağlık Merkezi'nden Çocuk Ergen ve Yetişkin Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Zafer Atasoy ise asperger sendromu olan çocukların en büyük özelliğinin yaşıtları ile uyumlu iletişim kurmakta zorlanmaları olduğunu ifade ediyor. "Diğer insanlarla yeterli iletişim kuramaz, paylaşmada sıkıntılar yaşar ve uygun tepkiler veremezler." diyen Atasoy, "Bu çocukların bazı tutum ve jestleri uygunsuzluklar içerir; el-kol hareketleri, yüz ifadeleri, göz ilişkileri farklıdır. Toplumsal ve duygusal cevaplarında tutarsızlık ve uygunsuzluk sergilerler." diyor. Atasoy, hastalığı "İlgilenme düzeyi ve odaklanma bakımından olağan dışılık ya da basmakalıp davranışları vardır. Kimi özgül ve işlevsel olmayan sıkı sıkıya bağlı oldukları törensel davranışları vardır. Örneğin parmak şaklatırlar, el çırparlar." şeklinde anlatıyor.
ZEKA SORUNU YOK
Asperger sendromuna sahip çocuklar, herhangi bir zekâ sorunu yaşamıyor, hatta zekaları normalüstü dahi çıkabiliyor. Albert Einstein, İsaac Newton, Ludwig van Beethoven gibi tarihe damgasını vurmuş bilim ve sanat dünyasından çok sayıda ünlü de Asperger sendromu teşhisine sahip. Asperger sendromuna bağlı olarak ergenlik çağından itibaren ruhsal sorunlar ortaya çıkabiliyor. 8-9 yaşından itibaren yoğun kaygı duyuyorlar, zira toplumla uyum içinde olmadıklarını artık fark edebiliyorlar. İletişim kurmak için isteklidirler ancak ne yapacaklarını bilemezler, yaklaşımları genellikle kişileri uzaklaştırır. Yaşıtları tarafından dışlanıp, alay edilirler. Bu nedenle sıklıkla depresyona girerler. Psikolog Ferhat Çelik, erken müdahale ile aspergerli bireylerin toplumla uyumlu yaşayabileceklerini söylüyor.
OTİZMLE KARIŞTIRMAYIN
Asperger sendromunun belirtileri otizm ile benzerlik gösteriyor. Bu nedenle genellikle bu iki gelişim bozukluğu birbiriyle karıştırılıyor. Dr. Zafer Atasoy, otizmde konuşma bozuklukları görülürken asperger sendromunda görülmediğini vurguluyor. Ayrıca asperger sendromuna sahip çocuklar, içe kapanıktır ancak iletişim için isteklidir, otizmli bir çocuk ise iletişim dahi kurmak istemez.
Kaynak: Diyarbakır Söz