Dicle Üniversitesi Hastaneleri Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. A.Rahman Şenyiğit, Bahar aylarında ortaya çıkan ve önemsenmeyen Saman Nezlesi, zamanında tedavi edilmemesi durumunda astıma neden olabildiğini söyledi.
Prof. Dr. Şenyiğit,‘’ Saman nezlesi, özellikle burun ve gözlerde ortaya çıkıyor. Burunda gıdıklanma hissi, kaşınma, aşırı akıntı, tıkanıklık, hapşırık krizleri, gözde yaşarma, kızarma, kaşıntı ve yanma problemleriyle kendisini gösteriyor. Hastalığın en tipik belirtisi olan hapşırma, arka arkaya 15-20 kere tekrarlayabiliyor. Bazen boğazdaki tahriş ve geniz akıntısı, kuru inatçı bir öksürüğe yol açıyor.’’ dedi.
SABAH VE AKŞAM SAATLERİNDE YOĞUN
Halk arasında Saman Nezlesi olarak anılan Bahar Alerjisinin özellikle Mart Ayında başladığına dikkat çeken Şenyiğit; ‘’ Saman Nezlesi Polenle birlikte kendini gösterir. Bu Mart Ayından Haziran Ayına kadar devam eder. Bazı bölgelerde de Eylül Ayına kadar devam etmektedir. Fakat burada dikkat çeken bir hadise vardır. Polen, özellikle yeşil alanları daha fazla olan bölgelerde görülen bir durumdur. Mart Ayında çimenlerden ağaçlardan savrulan polenler burun yoluyla, ağız yoluyla ve göz yoluyla alınır daha sonra vücutta bu polenlere karşı alerji geliştirmeye bağlı şikâyetler oluşur. Polenler aynı zamanda günlük süreçte değişkenlik gösterirler. Örneğin polenlerin en fazla olduğu saatler sabah erken saatler ile akşam saatleridir. Polenler sabah saat 05-10. ve 16.00-1800 arası yoğundur. Polene alerjisi olan kişiler özellikle bu saatlerde dışarı çıkmaması, eğer çıkması gerekiyorsa da maskeyle çıkılması, dışarı çıkıldıktan sonra eve gelişte mutlaka saçlarını yıkamaları, Çocukların da üstlerinin değiştirilmesi gerekir. Göz ve burun alerjisi olan kişiler dışarı’’ ifadelerini kullandı.
ANTİBİYOTİK VERİLMESİ YANLIŞ
Saman nezlesinin geçmesi için antibiyotik ilaç kullanmanın yanlış olduğunu belirten Şenyiğit, özellikle anneleri uyardı.
Şenyiğit, ‘’ İlginç olan, eğer bir kişide göz alerjisi varsa bu dönemlerde gözlerde yaşarma kaşınma gibi bir takım şikâyetler oluşur. Üst üste hapşırma, burun akıntısı, boğazda ağrı, boğazda yanma gibi şikâyetleri olanlar çoğu bazen doktora gittiklerinde bu hastalara antibiyotik veriliyor. Oysa antibiyotik verilse de verilmese de bu polen dönemi geçtiğinde bu hastalar daha sonra iyileşiyorlar.Fakat ben burada annelerin dikkatli olmasını istiyorum. Eğer çocuklarında bu dönemde bir türlü geçmeyen öksürük burun akıntısı varsa çocuklarında belki sinüzitten ziyade bir alerjik durum vardır. O zaman ne yapmak lazım. Çocuğun mutlaka alerjik açısından araştırılması gerekir. Bu dönemde aynı zamanda mevsimsel astımında artış gösterdiği dönemlerdir. Astımlı bireylerin de bu dönemde dikkatli olmaları gerekiyor. Eğer bu kişilerin polene karşı alerjisi varsa ve yeşillikli bir alanda yaşamını idame ettiriyorsa Mart Ayından sonra çok dikkatli olmalıdırlar. Çünkü bu dönemler polenlerin çok olduğu dönemlerdir. Çıkıyorlarsa göz ve burun çevresine ince bir tabaka vazelin sürsünler. Bu küçük tedbirlerin alınması bile bazen etkili olabiliyor. ‘’ şeklinde konuştu
Kaynak: Diyarbakır Söz