Avustralya'daki Queensland Üniversitesi'nden bilim adamlarının fareler üzerinde yaptığı araştırma, ultrasonun Alzheimer'ı tetikleyen protein birikimini ortadan kaldırabileceğini gösterdi.
Jürgen Götz ve ekibi, laboratuvar ortamında farelerin damarına mikro kabarcıklar enjekte etti. Kabarcıklar sayesinde insan kulağının işitemeyeceği kadar yüksek frekanslı ses dalgalarının (ultrason), beynin koruyucu tabakasından geçmesi sağlandı.
Söz konusu yöntemi haftalar boyunca tekrarlayan bilim adamları, ultrasonun beyindeki hücreleri uyardığını ve hayvanların yüzde 75’inde beta amiloid proteinlerinin birikimiyle oluşan plakların beynin koruyucu tabakasına zarar vermeden ortadan kalktığını belirledi.
Yöntem sayesinde farelerin çoğunun hafızasının geri geldiği görüldü. Beynin enfeksiyonların yanı sıra ilaçlardan da koruyan özel bir tabakaya sahip olması, Alzheimer'ın tedavisini güçleştiriyor.
"Science Translational Medicine" dergisinde yayımlanan araştırma, hastalığın tedavisinde yeni yöntemlere ışık tutuyor.
İlk kez 1906 yılında Alman bilim adamı Alois Alzheimer tarafından tanımlanan ve 65 yaş üstü kişilerde beyin dokularında ağır hasara neden olan Alzheimer hastalığı için hala etkili bir teşhis ve tedavi yöntemi bulunmuyor. Dünyada yaklaşık 44 milyon Alzheimer hastası olduğu tahmin ediliyor. 2050 yılına kadar bu sayının 135 milyona yükselmesi bekleniyor.
Kaynak: Diyarbakır Söz