Radyasyon Onkoloji Uzmanı Dr. Fuzuli Tuğrul, kanser hatalarının artmasının beklendiğini vurguladı. Buna karşı gelişen teknoloji ile birlikte erken teşhis ile özel tedavilerin başarılı sonuçlar verdiğinin altını çizdi. Genetik bilim sayesinde kanser türlerinin önceden keşfedilebileceğinin sinyalini verdi.
Eskişehir’de doktorluk yapan Tuğrul, kanserin dünyada ölümcül sebepler arasında ikinci sırada olduğunun altını çizdi. 4 Şubat Dünya Kanser Günü olmasından ötürü de önemli açıklamalarda bulundu. Yapılan araştırmalara göre 2040 yılında meme kanseri vaka oranının 28,4 milyon olması beklendiğini ifade etti.
Meme Kanseri, Akciğer Kanserini Geride Bıraktı!
Dr. Tuğrul, kadınlarda meme kanseri görülmesinin akciğer kanseri teşhislerinin önüne geçtiğini belirtti. İlk sırada yer alan meme kanserini; akciğer kanseri, kolorektal, prostat ve mide kanseri takip ediyor. Ölüm nedenleri arasında ise ilk sırada akciğer kanseri bulunuyor.
Kanserde Erken Teşhis 5’e Ayrılıyor
Erken teşhisin önemini vurgulayan uzman doktor, bu durumun beş ayrı kategoriye ayrıldığını söylüyor. İlk aşamada yıllık taramaların yer aldığı ve bu sayede birçok kanserin tespit edilebildiği görülmektedir. İkinci aşamada ise erken kanserin biyolojisi belirlenerek hareket ediliyor. Bu aşama sayesinde kansere yakalanma olasılığı daha yüksek olan bireyler önceden fark edilerek koruma altına alınabiliyor.
Onkolojide Yapay Zeka Çalışmaları Artıyor
Teknolojik gelişmeler sayesinde kişiye özel ve etkili tedavilerin geliştirildiğini vurgulayan doktor, rahim ağzı kanseri için HPV aşısını örnek gösteriyor. İyileştirme sürecini hızlandırmak ve tedavileri geliştirmek amacıyla yapay zeka programları da onkoloji birimlerinde yaygın bir şekilde kullanılıyor.
İlgili Haberler
40 yaş üstü erkeklere gizli prostat uyarısı!
Pelvik Apse Nedir? Nedenleri Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Kanser görülme kaç yaşına indi?
Kaynak: İHA