5 çocuktan birinde görülen havayolu aşırı duyarlılığı hastalığı nedir?

Memorial Kayseri Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Murat Apaydın, çocukluk çağı hava yolu aşırı duyarlılığı hakkında bilgi verdi.

5 çocuktan birinde görülen havayolu aşırı duyarlılığı hastalığı nedir?

Çocukluk döneminin en önemli sağlık sorunlarından biri olan “çocukluk çağı havayolu aşırı duyarlılığı” toplumun %20’sini etkilemekte ve her 5 çocuktan birinde görülmektedir. Genetik geçişli ve yapısal olan bu duyarlılığa sahip çocuklar, çevredeki zararlı etkenler ve alerjenlere maruz kaldığında; öksürük, burun akıntısı ve gözlerde yaşarma sorunu yaşar. Eğer duyarlılık seviyesi yüksekse çocuklar basit bir gribin ardından; nefes darlığı ve şiddetli öksürük nöbetleriyle yatağa düşmektedir.

BURUN AKINTISI VE ÖKSÜRÜKLE BAŞLAYABİLİR

Çocukluk çağı havayolu aşırı duyarlılığı, çevreden hava yolu ile alınan zararlı etkenler ve alerjenler ya da basit bir grip ile alevlenebilmektedir. Bu duyarlılık; çocuklarda öksürük, burun akıntısı, gözlerde yaşarma ile kendini belli eder. Eğer alt hava yollarında daha fazla duyarlılık varsa balgam, nefes darlığı, hışırtı gibi sorunlar ortaya çıkmaktadır. Bu durum aslında astımın en ilkel ve en basit formudur ancak astım olarak adlandırılmaz.

AŞIRI DUYARLILIK ENFEKSİYONA ZEMİN HAZIRLAR

Havayollarındaki aşırı duyarlılık, enfeksiyonlara zemin hazırlamaktadır. Solunum yolu enfeksiyonları, sinüzit ve bronşit gibi hastalıklar bunların en sık görülenleridir. Aileler, çocuklarındaki bu sorun nedeniyle oluşabilecek riskleri önemsemeli ve gerekli önlemleri almalıdır. Çünkü sık tekrarlayan solunum yolu hastalıkları, çocukluklarda büyüme ve gelişme geriliğine yol açarak, okul başarısını olumsuz etkilemektedir.

DUYARLILIK ÇOCUKLUK ÇAĞINDA KONTROL EDİLMELİ

Solunum yolu hastalıklarını çok sık geçiren veya üst solunum yolunda akıntısı fazla olan çocuklarda uyku problemleri çok sık ortaya çıkmaktadır. Sürekli uyku hali bulunan, yorgun ve halsiz çocuklar, yaşıtları gibi sağlıklı büyüyüp gelişemez. Bunu engelleyebilmenin en önemli yolu, duyarlılığı olan çocukların çok detaylı olarak gözlemlenmesi ve gerekli önlemlerin alınmasıdır. Okul veya sokak ortamındaki solunumsal kondisyonlar yakından takip edilmelidir. ‘Çocuğun geceleri mi yoksa gündüzleri mi daha çok burnu tıkanıyor? Sabaha karşı hapşırıklarla mı uyanıyor?’ sorularına yanıt bulunmalıdır. Bu yanıtlar ile çocuğun öyküsü doktorla paylaşılmalı ve aileler tedavi aşamasına takipleri ile destek olmalıdır.

BİLİNÇSİZ ANTİBİYOTİK KULLANIMI ENFEKSİYON NEDENİ

Duyarlılık konusundaki en büyük sorun, sık tekrarlayan solunum yolu hastalıklarında antibiyotik kullanımıdır. Bu alışkanlık zaman içerisinde; antibiyotiğe karşı bakteriyel dirençlerin gelişmesine, dirençli mikroorganizmalar sonucu çok ciddi komplikasyonlara yol açan enfeksiyon hastalıklarının yaşanmasına, organ ve sistemlerde ciddi hasarlar oluşmasına yol açmaktadır. Antibiyotik kullanımı gerekli olduğunda ve doktor kontrolünde sağlanmalıdır.

ALERJEN ETKİSİ OLAN ÜRÜNLERDEN UZAK DURULMALI

Hastalık süresince çocuğun nelere karşı duyarlı olduğu dikkatle takip edilmeli ve belirlenmelidir. Oyuncakları, evde kullanılan temizlik ve ev tekstili ürünleri ile okulda kullanılan eğitim ürünlerine dikkat edilmelidir. Alerjen etkisi olan ürünlerden uzak durması sağlanmalıdır. Duyarlılık, kullanılacak basit anti alerjen ilaçlarla ve düzenli doktor takipleri ile tamamen kontrol altına alınabilmektedir. Bu sayede çeşitli komplikasyonların ortaya çıkması engellenebilir ve çocukluk çağı sağlıklı bir şekilde yaşanabilir.

Kaynak: İHA