Dr. Öğretim Üyesi Erhan Cömert, kadınların 40 yaşından itibaren fiziksel ve hormonal olarak değiştiğini belirtiyor. Bu değişimlerden dolayı rutin kontrollerin hayati öneme sahip olduğunu vurgulayan doktor, düzenli bakımların yapılması gerektiğini söylüyor. Her ne kadar 44-55 yaş arası menopoz yaygın olarak beklense de 40 yaş sonrası erken menopoz görülebiliyor.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Cömert, 40 yaş sonrası her kadının sağlığı için dikkatli olması gerektiğinin altını çiziyor. Her ne kadar kadının menopoza girmesi farklı hastalıklara yakalanacağı anlamına gelmese de endişeleri yok etmek adına kontroller önemlidir.
Kadınların belirli belirtilerle karşılaştığında doktor muayenesine özellikle başvurması gerektiğini belirtiyor. Uzman doktor tarafından yapılan açıklamada belirtiler; adet kanamasında artma ya da azalma, ara dönemlerde kanamalar olması, geçmeyen akıntılar, ilişki sonrası kanama, vajinal bölgede lezyonlar, kasık ağrıları görülüyorsa hemen uzmana başvurulmalı.
Her kadının özellikle 40 yaş sonrası smear testi, mamografi, kan tahlilleri, göz kontrolleri, endoskopi ve kolonoskopi gibi kontrolleri yaptırması şarttır. Jinekoloji doktoruna başvurmaktan çekinmemeli, olası sağlık problemlerini fark edebilmek için rutinleri gerçekleştirmek gerekiyor.
Yaşın ilerlemesi metabolizma hızını yavaşlatacağından beslenmenin önemine uzman doktor vurgu yapıyor. Önlem olması amacıyla; sağlıklı protein almalı, karbonhidratı azaltmalı, sebze ve meyve rutinlere eklenmeli. Aynı zamanda uzman doktor aşırı meyve tüketiminden uzak durulması gerektiğinin de alını çiziyor. Çünkü aşırı meyve gereksiz şekeri vücuda alımına neden oluyor.
Uykunun da önemine dikkat çeken Cömert, yaptığı açıklamalarda yeterli uyku alınmasını söylüyor. Uyku sırasında vücudun, beynin kendini yenilediğini bundan dolayı obezite riskinin azaldığını vurguluyor. Konsantrasyon olumlu etkilenirken, beyin fonksiyonları iyileşirken performansı da artış gösterir.
Meme Muayeneleri Yapılmalı
Meme Muayeneleri Yapılmalı
40 yaş üstü kadınlarda menopoz oluşmasa da meme ultrasonu ve mamografi taramalarının yapılması gerektiğini Dr. Cömert belirtiyor. Her duşta manuel olarak elle muayene yapılmalıdır. Ele kitle geldiğinde ise hemen uzman bir hekime başvurarak muayene olunması gerekecektir.
İlgili Haberler
Pelvik Apse Nedir? Nedenleri Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Kaynak: İHA