4 ayda 1850 neşter

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin çeşitli illerinden 2012 yılının ilk 4 ayında Dicle Üniversitesi Hastaneleri Kalp Damar Cerrahisi Kliniği'ne gelen bin 850 yaralı ve travmalı hastaya cerrahi girişim uygulandı.

4 ayda 1850 neşter

Son 4 ayda Dicle Üniversitesi Hastaneleri Acil Servisi'ne başvuran ve ön müdahaleden sonra Kalp Damar Cerrahisi Kliniği'nde tedavi altına alınan bin 850 yaralı ve travmalı hasta, yapılan ameliyatla sağlığına kavuştu. Kalp Damar Cerrahisi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Ahmet Çalışkan, Dicle Üniversitesi Hastaneleri'nin bölgeye hitap ettiğini belirterek, "Birçok ile hitap etmesi nedeniyle de acil servisimize Batman, Mardin, Siirt, Diyarbakır, Nusaybin, Cizre, Şırnak il ve ilçelerinden normal kalp ve damar hastalarının yanı sıra damar yaralanması ve travması geçiren hastalar da gelmektedir" dedi.

 

KALP DAMAR HASTALIKLARI

2012 yılının ilk 4 ayında ateşli silah, kesici ve delici aletle yaralanma başta olmak üzere trafik kazası, yüksekten düşme ve elektrik çarpması sonucu damar yaralanması ve travması geçiren toplam bin 850 hastayı ameliyat ederek sağlığına kavuşturduklarını söyleyen Çalışkan, "Günde 10-15 tane bu tür vakalar bize geliyor. Bunların son derece modern, hijyen ve son teknoloji cihazlarla donatılmış Kalp Hastanesi'nin yeni binasında gerekli ameliyat ve tedavilerini yapıyoruz. Ocak ve 30 Nisan 2012 tarihleri arasında damar yaralanması ve travma tanısıyla Kalp Damar Cerrahi Kliniği'ne acil servisimizce gönderilen bin 850 vakanın 75'i ateşli silah, 200'ü kesici-delici alet yaralanması, geri kalanının da trafik kazası, yüksekten düşme sonucu travma geçirmiş hastalar oluşturuyor" diye konuştu.

 

ACİL CERRAHİ MÜDAHALELER

Son derece modern bir binada hizmet veren Kalp Hastanesi Kalp Damar Kliniği'nde ameliyatlar ve uygulanan tedaviler için sosyal güvencesi olan hastalardan beş kuruş para alınmadığını belirten Çalışkan, şunları söyledi: "Acil cerrahi girişim gerektiren damar yaralanma ve travması vakalarında hasta hayatı da risk altındadır. Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniğimize müracaat eden damar yaralanması ve travması geçirmiş bin 850 vakaya cerrahi girişim uygulanmıştır. Bu hastaların yüzde 90'ı sağlığına kavuştu."

Kaynak: Diyarbakır Söz