Hastanenin kalp ve damar cerrahisi eğitim sorumlusu Uzman Dr. Mehmet Balkanay, yaptığı açıklamada, Murat Damar (34) ve Bayram Ali Gören'in (47) kalp yetmezliğinin son döneme geldiğini ifade ederek ''Eğer donör bulunamamışsa hastanın 2 yolu var. Birincisi ya köprüyü geçemiyor, son durakta kalıyor, yani vefat ediyor ya da o son durağı geçip bir tur daha atıyor. Yani köprüden önceki son çıkış gibi bir şey. İşte o son çıkış eğer kalp bulunamamışsa yardımcı kalp destek sistemlerinden birisi hastaya uygun olanı seçiliyor ve hastaya uygulanıyor'' dedi.
Balkanay, hastanın bundan sonra kendisine uygun donör bulunana kadar bu kalp sistemi ile hayatını sürdürdüğünü belirterek, her 2 hastaya da uluslararası Intermacs kriterlerine uygun oldukları için yapay kalp takılmasına karar verdiklerini söyledi.
Bu kriterlere göre hastanın durumunun 1'den 7'ye kadar sınıflandırıldığını ifade eden Balkanay, şunları kaydetti:
''Bizim hastalarımız en ağır gruba yakın, onun sınırında olan hastalardı. Bu cihazları 1'e geçmeden takmak gerekir ki hasta kurtulsun. Her 2 hastamız da yoğun bakımda yatan ve kalbi destekleyen damardan verilen ilaçlarla hayatta kalan hastalardı. Hastalarımız bir dönem Intermacs kriterlerinin neredeyse 1. basamağına kadar çıkmışlar, yapılan tedavi sonucu 2'nci basamağa dönmüş hastalardır.''
Balkanay, hastaların bu takılan cihazla 7 yıl boyunca hayatlarını sürdüreceğini belirterek, ''Şu anda evlerine gidebilecek durumdalar. Ancak bu makineleri kullanmayı öğrenmeleri şart. Bu makineyle birlikte yaşayacaklar. Onun için kendilerine bu makineleri kullanmanın eğitimini verdik'' dedi.
Yapan kalp takılan inşaat işçisi Murat Damar da ''Yemek yerken güçlük çekiyordum. 5 Mart'ta yoğun bakıma alındım. 2 Nisan'da ameliyat oldum. 10 Nisan'da servise çıktım. Ameliyat sonrası 3 günde ayağa kalktım. Doktorlarımız ellerinden gelenin en iyisin yaptılar. Çok rahatım'' dedi.
Hastalardan manavlık yapan evli ve 3 çocuk babası Bayram Ali Gören (47) de ''Geçen yıl 2'nci defa ağır kalp krizi geçirdim. Kaldırıldığım hastanede kalp naklinin şart olduğunu söylediler. Bu hastaneye yattım. Uyku uyuyamıyordum. Kalp bekliyordum. Zaman kısıtlıydı. Ameliyat oldum ve rahatladım. Uykularım tatlılaştı. Bizim Türk hekimleriyle gurur duymamız lazım'' diye konuştu.
AA
Kaynak: Diyarbakır Söz