Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Bülent Ertuğrul, çocuklarda görülen vaka artışını, değerlendirdi:
“Bilim Kurulu Sağlık Bakanlığımızın Bilimsel Danışma Kurulu okullara ilişkin çok güzel bir rehber yayımladı ve Millî Eğitim Bakanlığı birtakım modifikasyonlarla bunu okullara gönderdi. Aslında okullarımızda bu rehber tam anlamıyla uygulanıyor olabilseydi belki de bugün bu olgu sayılarını görmezdik. Ama o rehber ne yazık ki birçok okulda tam anlamıyla uygulanamıyor. Örneğin orada sınıf mevcudiyetlerinin azaltılması var ama bu gerçekleşmedi veya havalandırma sistemlerinin yenilenmesi, hizmetli personel sayısının artması, servislerin düzenlenmesi, çocukların hijyen kurallarına uyması için yeterli hijyen ürünlerinin sağlanabilmesi var ama bunların neredeyse hiçbiri hiçbir devlet okulunda tam anlamıyla gerçekleştirilemedi yerine getirilemedi. Burada da tüm sorumluluk yine ya okul müdürlerine ve öğretmenlere ya da velilere yüklenmiş durumda.”
“VELİLER NE YAPMALI?”
Çocuğuna okula gitmeden önce konu ile ilgili yeterli aydınlatmaları zaten yapmıştır yani sosyal mesafesine dikkat etmesi, arkadaşlarıyla oynarken maskesini mutlaka takması gerektiği, yanına bir hijyen çantası hazırlamış olabilir kolonyalı mendil veya bir kolonya gibi, sırasında otururken nelere dikkat etmesi gerektiği ile ilgili uyarılarda bulunabilir mesela bir silgi alışverişinde bulunmaması, bir kalem alışverişinde bulunmaması gibi özellikle maske değişimini yapmaması gerektiğini biliyorsunuz bu çocuklar arasında bir ara yaygındı çocukların renkli maskeleri nedeniyle birbirlerine maskelerini vermesi gibi. İşte bunlara dikkat etmesi çocuğa anlatılabilir ama çocuğun yapması gerekenlerden daha çok okulun yapması gereken var ki ne yazık ki onlar tam anlamıyla yaşama geçmiş değil.
“12 YAŞA KADAR AŞI ONAYI VERİLDİ”
Bilimsel çalışmalar şu anda 12 yaşa kadar aşıların güvenli olduğunu göstermiş durumda mRNA aşısı açısından ve Amerikan Gıda İlaç Dairesi zaten 12 yaşa kadar mRNA aşısının onayını vermiş durumda. İnaktif virüs aşısı açısından ise Haziran 2021’de yani bizim kullandığımız Sinovac aşısı için FAZ-1, FAZ-2 çalışması bitti ve FAZ-3 çalışması hala devam ediyor. FAZ-1, FAZ-2 çalışmasında aşının yeterli etkinlikte ve güvenirlikte olduğu gösterildi FAZ-3 çalışmasının sonuçları da büyük olasılıkla bu zamanlarda açıklanır ve Çin bunlara bağlı olarak daha küçük yaşlardaki çocuklara aşı yapmaya başladı. Örneğin Küba neredeyse 2 yaş ve üzeri çocukların yüzde 70-80’ini aşıladı ve bu dünyada da bu şekilde devam ediyor.
“VELİLER MUTLAKA ÇOCUKLARINA AŞI YAPTIRMALI!”
Bizim ülkemiz için bakarsak şu anda 12 yaşın üzerindeki çocuklar için aşı sistemi açılmış durumda bu anlamda da ben her velinin mutlaka çocuğuna aşı yaptırmasını öneririm. Evet, belki çocuklar bu hastalığı hafif geçiriyorlar ama çocuklar topluma yaymada ve büyüklere bu virüsü taşımada önemli rol oynuyorlar o anlamda çocukların bu virüsü yaymaması için aşı olmalarını öneririm. Bir de çocukların altta yatan hastalıkları varsa örneğin, şeker hastası bir çocuksa, doğumsal bir kalp hastalığı varsa veya bağışıklık yetmezliğine bağlı birtakım sorunları varsa o zaman çocuklarda ağır geçirilebiliyor bu hastalık ve yaşamsal öneme sahip oluyor. Bununla ilgili çok ciddi yayınlar var, bilimsel çalışmalar var çocuklarda ağır geçtiği zaman yaşam kayıplarına yol açabileceği yönünde ben o nedenle 12 yaşın üzerindeki tüm çocukların aşılarını olmasını öneriyorum.”
Kaynak: Diyarbakır Söz