Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 100’ncü organ naklini üniversiteli bir gencin annesinden aldığı böbrekle oğluna gerçekleştirdi. 100 naklin 100’ünde başarı sağlayan hastanenin canlıdan yapılan organ naklinde dünyadaki birçok önemli merkezi geride bıraktığı belirtildi.
100'ÜNCÜ ORGAN NAKLİ
Diyarbakırlı üniversite öğrencisi İlmuddin Öncü'ye, göğüs ağrısıyla başvurduğu hastanede böbrek yetmezliği teşhisi konuldu. 3 yıl boyunca hastane hastane dolaşan 28 yaşındaki genç öğrenci Öncü, öneriler üzerine Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne başvurdu. Doktorların tahlil ve tetkik sonuçlarından elde edilen veriler sonucunda böbrek nakli için çalışma başlatıldı. Yakınlarından alınan örneklerle yapılan sonuçlarda Öncü’nün annesinin böbreği uyumlu olduğu ortaya çıktı. Anne Öncü, bunun için böbreğini vermeye karar verdi. Kilolu olması nedeniyle anne Öncü, yoğun bir diyet programına alındı, ardından 5 kilo verdikten sonra böbrek nakli gerçekleşti.
ÜNİVERSİTELİ ÖNCÜ
Üniversite öğrencisi İlmuddin Öncü, İstanbul’da iken kramplar ve nefes zorluklarıyla hastaneye gittiğini ve yapılan sonuçlar doğrultusunda böbrek yetmezliği teşhisi konulduğunu söyledi. Öncü, “Diyalize girdim. Burayı öğrendikten sonra geldim. Annem kabul etti böbreğini vermeyi ve yapılan sonuçlarda herhangi bir olumsuzluk çıkmadı. Geçen hafta ameliyat oldum. Şuan buradayım ve iyiyim. Başka bir yere gitsem maddi zorluklar çekerdik. Yatması ve kalkması için yanımda birilerinin olması lazımdı. Buradaki hocalar güler yüzlü ve çok iyiler. İyileştikten sonra tekrar İstanbul’a gideceğim ve sınavlara hazırlanacağım. İki şık var önümde. Bu hastalığın en zor yanı ise su içememekti. Diyalizde fazla kilo veriyorduk. Bu da vücudu etkiliyordu. Her türlü yemeği yiyordum ama tuzlu olmaması gerekiyordu” dedi.
BÖBREK YETMEZLİĞİ
Organ nakli doktorlarından Opr. Dr. Nurettin Ay, Öncü'nün son dönemde böbrek yetersizliği nedeniyle kliniğe başvurduğunu ve takiplerinde organ nakline engel bir durum olmadığının tespit edildiğini anlattı. Opr. Dr. Ay, “Bunun üzerine donör arayışına geçtik. Annesinin uygun bir donör olabileceği ilk başta düşünüldü. Fakat annesinin bir obezite sorunu vardı. Diyetisyen arkadaşlarımızla birlikte anneyi yoğun bir diyet programına aldık. Bir ayda 5 kilo verdi ve istediğimiz düzeye kadar inebildi. Ondan sonra nakil işlemini gerçekleştirdik. Şuan hastamız taburcu olma aşamasında, genel durumu gayet iyi. Diyalizden kurtuldu, bundan sonra kalan ömrünü normal bir insan olarak geçirmesini temenni ederiz” diye konuştu.
Kaynak: Diyarbakır Söz