AK Parti Grup Başkan Vekili Muş, yeni askerlik sistemine ilişkin kanun teklifini Meclis Başkanlığı'na sunduktan sonra basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. AK Parti'li Muş, yeni sisteme ilişkin kanun teklifinin asker alma ve yedek subaylık kanunlarında değişiklik öngören kanun teklifi olduğunu belirtti. Yeni sistemde askerliğin 6 aya düşürüleceğini kaydeden AK Parti'li Muş, şöyle konuştu:
"Şu an kışlada bulunan askerler ve bu süreyi dolduranlar kanun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren terhis olma imkanına kavuşabilecekler. Yedek astsubaylık müessesesi geliyor. Yedek subaylık ise devam edecek. Bir vatandaşımız 6 ay askerlik yaptıktan sonra terhis olabilir ya da kendisinin talebi, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) uygun görmesi halinde 6 ay daha görev yapabilir. Eğer böyle bir tercihte bulunursa kendisine asgari ücretten az olmamak üzere bir ücret ödemesi yapılacak. Bu süreci tamamladıktan sonra yine kendisinin talebi TSK'nın uygun görmesi halinde artık profesyonel anlamda TSK'ya hizmet edebilir. Bir vatandaşımız bu şekilde devam ederse kendisi buradan başlamak suretiyle generalliğe kadar yükselme imkanına sahip olacak. Kendisine yapılacak olan sınavlarda yüzde 20'ye kadar fazla puan verilme imkanı oluşacak. Ayrıca bir vatandaşımız yedek astsubay olarak askerliğini yaparsa Meslek Yüksek Okulları (MYO) kısa dönemden faydalanamıyorlardı. Artık MYO ve lisans eğitimi olanlar yedek astsubay olarak görev yapabilecekler. Burada 2 aylık temel askerlik eğitiminden sonra 10 ay kıta eğitimi olacaktır sonra bu vatandaşlarımız yedek subay olarak belli bir maaş alarak hizmet edebileceklerdir."
'BEDELLİDE YAŞ SINIRI KALKIYOR'
Yeni sistemde bedelli askerliğin kalıcı hale getirildiğini, yaş sınırı olmadığını, ücretinin peşin alınacağını aktaran Muş, "Ücret 31 bin gibi bir rakama denk geliyor. Belli bir çalışma neticesinde bu rakama ulaştık. Bir yedek asteğmenin maaşının 6 katı gibi bir rakam. Bu bedeli yatıranlar 1 aylık temel askerlik eğitimini alarak, askerlik görevini yapmış olacaklar" dedi.
Yoklama kaçağı olanlar ve bakaya kalanların bedelli askerlikten faydalanamayacaklarını da belirten Muş, "Geçmişte yani bu kanun yürürlüğe girmeden önce bu kişilere bir seferliğine bedelliden faydalanma imkanı getirilecek. Sistemin genel kurgusu içinde kanun yürürlüğe girdikten sonra yoklama kaçağı olanlar ve bakaya kalanlar bedelli askerlikten faydalanma imkanına sahip olmayacak. Bu önemli; çünkü her vatandaş zamanı geldiğinde gidip gerekli bildirimlerde bulunması gerekiyor. Sistemin genel kurgusu içinde bu önem arz etmektedir. Eğer bir vatandaşımız kanun yürürlüğe girdikten sonra yoklama kaçağı olursa ya da bakaya kalırsa gelmediği her gün için 10 TL gibi belli bir ceza oranı işleyecek. Eğer kendi isteğiyle gelirse bu oran yarıya indirilerek, 5 TL olacak" diye konuştu.
DANIŞMA KURULU'NA TAVSİYE KARARI ÖNERİSİ
AK Parti'li Muş, kanun teklifinin Meclis Başkanlığı'na sunulmasının ardından komisyonda görüşülmesi için 48 saat geçmesi gerektiğini anımsatarak, Danışma Kurulu'na tavsiye kararı alınması için öneride bulunacaklarını, kabul olması halinde yeni askerlik sisteminin kanun teklifi görüşmelerine bir an önce başlanacağını kaydetti. Muş, 6 aylık askerlik süresini tamamlayanların ikinci 6 aya kadar görevlerini uzatması halinde sigorta işlemlerinin de bakanlık tarafından karşılanacağını söyledi. Muş, ayrıca askerliği uzatanların TOKİ'den öncelikli ev alabileceklerini, ören yerlerini ücretsiz gezebileceklerini ve kamunun işlettiği ulaşım araçlarından ücretsiz faydalanabileceklerini belirtti.
'TSK'NIN İHTİYAÇLARI DİKKATE ALINARAK DİZAYN EDİLDİ'
AK Parti'li Muş, yeni askerlik sistemine ilişkin kanun teklifinin, TSK'nın ihtiyaçları ve talepleri dikkate alınarak, dizayn edildiğine dikkate çekip, şunları söyledi:
"Ülkemizin geleceği ve güvenliği için sistem daha güçlü hale getirilmesi için atılan adımlardır bunlar. Savunma kuvvetlerinin ülke savunmasını yapan ordumuzun her zamankinden çok daha güçlü olması için bu çalışmaları yapıyoruz. Astsubaylıktan başlayıp generalliğe kadar yükselmesi hep bir eko sistem. Türkiye'nin 82 milyon nüfusu var. Genç nüfusu olan bir ülke. Bütün bunların hepsini hesaba katarak, TSK'nın herhangi bir ihtiyacı olmayacak şekilde ihtiyaçlarında herhangi bir problem oluşturmayacak şekilde sistem dizayn edilmiştir. TSK'nın ihtiyaçları ve talepleri dikkate alınarak, sistem dizayn edilmiştir."
KOMİSYONA SEVK EDİLDİ
AK Parti'nin TBMM Başkanlığı'na sunduğu 65 maddelik yeni askerlik sistemi kanun teklifi, Milli Savunma Komisyonu'na sevk edildi. Bu akşam görüşmelerine başlanacak teklif ile 20 yaşını dolduran ve üstünde olanlar, bedelli askerlikten yararlanabilecek. Bedelli askerlikten yararlanmak isteyen ve bu hakkı kullananlar sonradan vazgeçme hakkına sahip olamayacak. Yurt dışında bulunan ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olanlar, kanunlarda belirtilen şartları taşımak kaydıyla bedelli hakkını kazanmış olacak.
Düzenleme ile Emniyet teşkilatı kadrolarındaki, Emniyet Hizmetleri sınıfına mensup personel ile polis eğitim ve öğretim kurumlarında öğrenim görenler, veya bu kurumların giriş sınavlarını kazananların, her türlü askerlik işlemlerinin ertelenmesi ve Emniyet Hizmetleri sınıfında 10 yıllık hizmet süresini tamamlayanlar, askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacak.
İLK SAĞLIK RAPORU GEÇERLİ OLACAK
Askerlik görevini çeşitli nedenlerle yerine getiremeyenlerden ikinci kez sağlık raporu istenmeyecek. İlk aldığı rapor Bakanlık onayı ile geçerli sayılacak. Bu çerçevede; çeşitli rahatsızlıkları nedeniyle yetkili sağlık kuruluşlarınca engel durumunu bildirir geçerli sağlık raporu verilen yükümlülerin, yeniden muayeneye tabi tutulmadan, Milli Savunma Bakanlığı'nca bu raporlara göre askerliğe elverişli olup olmadıkları kararının verilerek, yükümlülerin mağduriyetlerinin ortadan kaldırılması hedefleniyor.
AYNI ANDA ASKERLİK SIRASI GELEN KARDEŞLER
Geçici rahatsızlıkları veya hapiste bulunmaları nedeniyle askere sevki mümkün olmayanların iyileşinceye veya tahliye oluncaya kadar, kanunla belirlenen yaşlar ile sınırlı olmak üzere; eğitim öğretimine devam edenlerin öğrenimleri süresince; sanatta yeterlilik, doktora veya ihtisas yapanlar ile çalıştıkları bilim dallarında dünya ölçüsünde bir yenilik getiren orijinal çalışmalarda bulunanlar, aktif spor hayatına devam edenlerin askerlikleri ertelenebilecek. Düzenleme ile iki kardeşin aynı anda silah altına alınma sırası gelmesi halinde anne veya babanın görüşüne başvurularak, taleplerine göre kardeşlerden birinin askere alınmasının ertelenmesi de öngörülüyor.
TEKNOLOJİ VE MEDYA KULLANILACAK
Düzenleme ile tasarruf edilmesi amacıyla yoklama, kaçak tespit etme gibi durumlarda kişilere tebligat gönderilmeyecek. Teknoloji ve iletişim imkanlarının artması ve yaygınlaşması nedeniyle yükümlülere münferit tebligat yapılmayarak, zaman, emek ve para tasarrufu sağlanacak. Duyurular, ulusal yayın yapan televizyon ve radyo kanallarınca yayınların en çok izlendiği saat diliminde yayınlanacak. Ayrıca e-devlet sisteminden ilan edilerek vatandaşların bilgi sahibi olması sağlanacak ve böylece cezalı duruma düşmesi engellenecek.
15 TEMMUZ ŞEHİTLERİ
15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleştirilen darbe teşebbüsü ve terör eylemi ile bu eylemin devamı niteliğindeki eylemlere, görevi olmadığı halde mukavemet ederken, şehit olanların erkek çocukları ile aynı anne ve babadan kardeşlere tanınmış bulunan askerlik muafiyet hakkı devam edecek.
SONRADAN TÜRK VATANDAŞI OLANLAR
22 yaşından sonra Türk vatandaşlığına alınanlar, doğrudan askerlik hizmetinden muaf tutulacak. 22 yaşından küçükler ise Türkiye'de askerlik hizmeti yapmak mecburiyetinde olacak. Ancak geldiği ülkede askerlik hizmeti yapanlar, bu hizmeti yerine getirmiş sayılacak. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde zorunlu askerlik hizmetini yerine getiren yükümlüler, bu hizmetlerinin sayılarak ayrıca Türkiye'de mükerrer olarak askerlik yapacak.
CUMHURBAŞKANLIĞINCA BELİRLENECEK
Düzenleme ile seferberlik ve savaş halinde ihtiyaca göre terhis tarihi, Cumhurbaşkanınca belirlenecek.
Kaynak: Diyarbakır Söz