..Ve Başkanlık Sistemi masada

Uzun süreder beri gündemde olan ancak hükümet çevresinde seslendirilmeyen "Başkanlık" sistemi, dün Başbakan Erdoğan ile Yardımcısı Bozdağ tarafından gündeme getirildi; 'Başkanlık sistemini müzakere etmek lazım'

..Ve Başkanlık Sistemi masada

Başbakan Erdoğan ve Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ Başkanlık Sistemi'ne ilişkin açıklamalarda bulundu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başkanlık sistemine ilişkin, ''Yeni anayasa çalışmalarında artık biliyorsunuz yazılım süreci başladı. Bu süreç içeresinde tartışılabilir. Bunlar hepsi demokrasinin olmazsa olmazlarıdır. Bu Başkanlık sistemi mi olur, yarı Başkanlık sistemi mi olur bunların hepsi tartışılabilir. Tartışmaların sonucunda eğer parlamento burada 'şu sisteme de geçebiliriz, uygundur' diyorsa, bizim zaten söyleyebilecek hiçbir şeyimiz kalmaz. Ama bütün mesele Müsademe-i efkardan barika-i hakikat doğar. Yani fikirlerin çatışmasından, çarpışmasından, müzakeresinden hakikat güneşi doğar'' dedi.

BOZDAĞ'DAN DA AÇIKLAMA

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, ''Denetimin en etkin yapılmasına izin veren sistem başkanlık sistemidir. Gerçek anlamda yasama ve yürütmenin birbirine karşı bağımsız olduğu başkanlık sistemini müzakere etmek lazım'' dedi. Başbakan Erdoğan'da yaptığı açıklamada 'Başkanlık Sistemi Anayasa sürecinde tartışılabilir' dedi...

Bozdağ, Meclis'te düzenlenen Parlamenter Denetim Sempozyumu'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'de mevcut anayasadaki sistemin adına ''parlamenter sistem'' denilemeyeceğini, kuvvetler ayrılığını tam olarak görmenin zor olduğunu, söz konusu sistemin denetimin etkin şekilde yapılmasına da izin vermediğini belirterek, ''Denetimin en etkin yapılmasına izin veren sistem, başkanlık sistemidir. Gerçek anlamda yasama ve yürütmenin birbirine karşı bağımsız olduğu başkanlık sistemini müzakere etmek lazım'' diye konuştu.

ÇİÇEK: GÜNDEME GELİRSE ORADA TARTIŞILIR

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, başkanlık sistemi önerilerinin yeni anayasa çalışmalarında gündeme gelirse, orada tartışılacağını söyledi. Çiçek, gazetecilerin sorularını yanıtladı. ''Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'ın Başkanlık sistemine yönelik önerilerini nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusuna Çiçek, ''Söyler, orası Meclis'in kürsüsü, herkes düşüncesini söylüyor'' dedi.

Bir gazetecinin ''Yeni Anayasa çerçevesinde nasıl bakarsınız?'' sorusuna Çiçek, ''AK Parti'nin de temsilcileri var. Eğer gündeme gelirse orada tartışılır, bir şey demem, siz de dinlediniz'' karşılığını verdi.

YENİ ANAYASADA TARTIŞMALI

Çiçek, Bekir Bozdağ'ın ''Başkanlık sistemi yeni Anayasa'da tartışılmalı'' önerisine ilişkin bir soru üzerine, ''Tartışmak üzere bir araya geliyoruz, değilse, mektup yazar gibi birimiz oturur yazarız. Her konu tartışılacak, onu her defasında ifade ettik. Herkes kendi düşüncesini, görüşünü gündeme getirecek, hangi konuları getirecek onu bilemem'' dedi.

Çiçek, tutuklu vekillerle ilgili bir gelişme olup olmadığı yönündeki soruya ''Bana gelen bir bilgi yok'' karşılığını verdi.

Bir gazetecinin, CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün'ün Meclis'te Cemevi kurulmasını talebine ilişkin soruya da Çiçek ''Bilmiyorum, daha gelmedi'' cevabını verdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz