TBMM Başkanı İsmail Kahraman, dün akşam,İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binası Doktora Salonu'nda, İslam Ülkeleri Akademisyen ve Yazarlar Birliği AY-BİR'in düzenlediği '6. YeniTürkiye Konferansı' kapsamında, "Yeni Türkiyeve Yeni Anayasa" konulu konferans verdi.
Yeni Anayasa'nın devleti ve milleti kaynaştırması gerektiğini kaydeden Kahraman, "Önce insan. Yeni Anayasa önce insan demelidir. Devlet insanın hizmetinde, vatandaşının hizmetindeki bir örgüt olmalıdır. Bizde tersine, devleti koruyan, ferdi ise hizmet ettiren noktada olan anayasalar olmuştur. Bu Anayasa değişmeli. Bir başlangıç kısmı var; üzüyor beni. 34 tane 've', 22 tane 'virgül', 7 tane 'noktalı virgül', 7 'paragraf' ve 1 'nokta'. 2 sayfa süren bir başlangıç kısmı. Dünya anayasalarında böyle bir başlangıç yok. Lisanı da güzel değil. Birinci kısmında hürriyeti verir. Maddenin hemen ikinci kısmında 'ancak, şu kadar ki, fakat' diyerek hürriyeti geri alır. Niye? Çünkü bir darbe anayasasıdır. 61 de böyledir. 82 de böyledir" diye konuştu.
"LAİKLİK BİR KERE YENİ ANAYASADA OLMAMALIDIR"
1982 Anayasası'nın herhangi bir yerinde Allah lafzının geçmediğini kaydeden Kahraman, "Anayasa inanca göre tasnif edildiğinde, bu 82 Anayasası da, 61 Anayasası da dindar anayasalardır. Neden? Resmi tatiller, Kurban Bayramı, Ramazan Bayramı'dır. Din dersleri mecburidir ve inanca dayalı bir yapısı vardır. Yani seküler değildir, dindar anayasadır. Laiklik tarifi de ona göre olmalıdır. Laiklik bir kere yeni anayasada olmamalıdır. Dünyada üç anayasada laiklik var. Fransa, İrlanda, bir de Türkiye'de var. Tarifi de yok. İsteyen, istediği gibi bunu yorumluyor. Böyle bir şey olmamalıdır. Dindar anayasa meselesinden anayasamızın kaçınmaması lazım. Dini olarak bahsetmesi lazım" şeklinde konuştu.
"NİYE BİZ MÜSLÜMAN ÜLKE OLARAK DİNDEN KENDİMİZİ GERİ ÇEKME DURUMUNDAYIZ"
Bazı ülkelerdeki anayasalarda dini ibarelerin bulunduğunu söyleyen ve örnekler gösteren Kahraman, "Peki niye biz Müslüman bir ülke olarak, dinden kendimizi arındırma, geri çekme durumunda olacağız? Niye? İslam İşbirliği Örgütü'ne kayıtlıyız, üyesiyiz, kurucusuyuz. İslam Kalkınma Bankası'nda varız. Bir İslam ülkesiyiz. Nedir yani? Neden? Ladinilik olmamalı yeni anayasada ve dindar bir anayasa olmalı" ifadelerini kullandı.
"İKİ BAŞLILIK OLDUĞU ANDA İSTİKRAR OLMAZ"
'Başkanlık Sistemi' ile ilgili tartışmalara da değinen Kahraman, "Birlik Vakfı'nın Anayasa metnini hazırlarken, 177 maddeyi 85'e indirdik ve 62 anayasayı inceledik. Ben evvela 'yarı başkanlık' diye düşünüyordum. Sonra baktık ki 'başkanlık sistemi' lazım. İki başlılık olduğu anda istikrar olmaz. 2 şoförlü bir araba kazasız gidemez, mutlaka kaza yapar. Dolayısıyla, Başkanlık Sistemi iskeletli bir anayasa metni hazırladık. Suallerden birinin başkanlık olacağını düşündüğüm için söylüyorum. Sistemin iyiliği nerede? 'Hakimiyet tecezzi etmez' diye bir kaide vardır. Tek kişinin yönetiminde bir idare. 2 tane adam, birisicumhurbaşkanı, birisi başbakan, farklı yerlerden, fikirlerde, partilerden ise; hatırlayınız bir anayasa fırlatmasının Türkiye'ye kaça mal olduğunu, hatırlayınız. Sıkıntıya gireriz. Gelişmemiz durur. Zaten gelişmemizi istemeyen dış dünya bu propagandayı yapmaktadır. 'Başkanlık diktatörlük.' Ne münasebet! Şimdi Obama diktatör mü?" diye sordu.
CHP'Lİ LEVENT GÖK: ŞİDDETLE KINIYORUM, MECLİS BAŞKANI DERHAL İSTİFA ETMELİ
CHP Grup Başkanvekili Gök, "Meclis Başkanının bu sözlerini şiddet kınıyorum, bu sözleri kabul edemeyiz. Böyle bir Meclis Başkanı, TBMM'nin Başkanlığını yapamaz. Böyle bir tabloyu kabul edemeyiz, Meclis Başkanı derhal istifa etmelidir." diye konuştu.
Bunun üzerine TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, "Milletvekillerinin oylarıyla bu makama seçilen Meclis Başkanı ile ilgili nazik dil kullanmanızı rica ediyorum." dedi.
AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, TBMM Başkanı Kahraman'ın bu sözleri hangi bağlamda söylediğini bilemediklerini ifade ederek, "Sayın Başkan buna ilişkin bir değerlendirme yapacaktır herhalde. AK Parti'nin laiklikle ilgili problemi yoktur. Anayasa taslağında böyle bir gündemimiz de yoktur." ifadesini kullandı.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın 'Laiklik bir kere yeni anayasada olmamalıdır' sözlerini eleştirerek, "Toplumsal barışımıza çoktandır kastedenlerin bu ilkeyi yok saymasına şaşırmamalıyız. Laiklik, herkes dinini özgürce yaşasın diye var İsmail Kahraman" dedi.
"DİNİ KİRLİ HESAPLARINIZA ALET ETMEYİN"CHP lideri CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sosyal paylaşım sitesi Twitterüzerinden açıklamalarda bulunarak, Meclis Başkanı Kahraman'ın 'Laiklik bir kere yeni anayasada olmamalıdır' sözlerine tepki gösterdi. Laikliğin herkesin, dinini özgürce yaşaması için var olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, "Laiklik her şeyden önce bir toplumsal barış ilkesidir. Toplumsal barışımıza çoktandır kastedenlerin bu ilkeyi yok saymasına şaşırmamalıyız. Orta Doğu bataklığı, sizin gibi dini siyasete alet eden zihniyetlerin eseri. Laiklik, herkes dinini özgürce yaşasın diye var İsmail Kahraman. Her gün şehit veriyoruz, sınırın ötesinden roket yağıyor ama tek derdiniz Laiklik. Dini kirli hesaplarınıza daha fazla alet etmeyin artık." ifadelerini kullandı
Kaynak: Diyarbakır Söz