Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Meclis’te basın toplantısı düzenledi.
'SAĞLIK EMEKÇİLERİNİN YANINDAYIZ'
14 Mart Tıp Bayramına değinen Beştaş, emekçilerin taleplerini dile getirdiklerinde ağır hakarete ve baskıya uğradıklarını söyledi. Sağlık emekçilerinin Türkiye’nin onuru olduğunun altını çizen Beştaş, “Sağlık emekçilerinin yanındayız, destekliyoruz, haklarının, taleplerinin bir an önce karşılanması gerektiğini tekrar söylemek istiyorum. 14 Mart Tıp Bayramı’nı kutluyorum” dedi.
'DIŞ POLİTİKA RÜZGAR GÜLÜ GİBİ'
Ukrayna-Rusya savaşının dünyanın ve Türkiye'nin gündeminde olduğunu kaydeden Beştaş, bu savaşta bile iktidarın kirli yüzünün bir kez daha görüldüğünü belirtti. Beştaş, "Sürdürülebilir bir barış politikası hem içerde ve dışarda lazım. Hakların onurlu ve eşit bir şekilde yaşamını savunmak HDP'nin politikasıdır.”
'İSRAİL-FİLİSTİN ÇATIŞMASI'
Geçtiğimiz hafta İsrail Cumhurbaşkanı Herzog’un Erdoğan ile bir görüşme yaptığını hatırlatan Beştaş, “HDP olarak elbette İsrail ile diplomatik ilişkilere karşı değiliz. Bu ilişkilerin başta Filistin halkı olmak üzere bütün Ortadoğu halkların yararına olmasını isteriz, Filistin halkı çok ağır saldırılara maruz kaldı. İsrail devleti de bu politikasını devam ettiriyor” diye belirtti.
CHP, BOLU BELEDİYE BAŞKANI
Bolu Belediye Başkanı her gün yeni bir ırkçılık beyanı ile Türkiye’nin gündemini işgal ediyor. Kendisinin mültecilere, kadınlara, Kürtlere karşı ırkçılığını herkes duydu. Dün de partimizi etiketleyerek bir tweet atmış. Ben kendisini muhatap almıyorum, genel merkezlerine sesleniyorum. Genel Başkan düzeyinde Selahattin Demirtaş'ın derhal serbest bırakılması gerektiği çağrıları yapılırken, 4 Kasım darbesindeki hukuksuzluklar AİHM’den dönmüşken CHP Genel Merkezi Bolu Belediye Başkanı hakkında ne düşünüyor? Sadece Demirtaş'ın fotoğraflarını paylaştığı için bir emekçi kadının işten atılmasını nasıl karşılıyorlar? Buna dair bir söylemleri olacak mı?
YANDAŞLARA VERGİ AFFI İPTAL EDİLMELİ
Vatandaşlar hayat pahalılığından dolayı alışveriş yapamıyor, ekonomide bütün çarklar durma noktasında. Zamları ‘zam yağmuru’ diye tanımlamak yetmiyor, akaryakıt ve yağ kuyrukları görülüyor. Erdoğan övünüyordu bizim dönemde kuyruklar yok diye ama artık kendi döneminde de bolca kuyruk var.
AK PARTİ SEÇİM EKONOMİSİ YARATIYOR
Bu arada savaşı da fırsata çevirmek istiyorlar. Fiyatlar dışarıda da artıyor diyorlar ama bu kriz Ukrayna-Rusya savaşından önce de vardı, şimdi de var. Bunu dışarıya bağlamının bir izahı yok. AK Parti bir seçim ekonomisi yaratıyor, finans stoku yapıyor. Bu kadar açlık ve yoksulluğa rağmen talepler karşılanmıyorsa bu stoku önümüzdeki seçimlerde kullanmak üzere bir hazırlık yaptığını söylemek hiç de uzak bir ihtimal değil. Çünkü onlar halkın sofrasını ve cebini değil kendi bekaları için ülkeyi yönetiyorlar.
KEMAL KURKUT KARARI
Kameralar önünde öldürülen Kemal Kurkut hakkında Diyarbakır İstinaf Mahkemesi ‘meşru sınırlar içinde öldürüldüğünü ve ceza verilemeyeceğini’ kabul etti.
NEVROZ ÇAĞRISI
8 Mart çok büyük coşku ile gerçekleştirildi. Şimdi 21 Mart Nevroz Bayramı geliyor. Nevroz'da milyonlarca insan bu gidişata dur diyecek.
SEÇİM KANUNU
Seçim yasası sabah geldi. Temel hatlarına baktım. Tamamen kendi bekaların sağlamak için hazırladıkları bir teklif. İttifaklara karşı bir hamle bu. Millet İttifakı ve diğer ittifaklara karşı bir hamle. Demokratik bir teklif değil. ‘Yeniliyoruz, düşüyoruz’ demenin bir adı ve bir itiraf. Gidişlerini hiçbir kanun teklifi durduramaz. Çatlak o kadar büyük ki yamalarla, boyalarla kapatamayacaksınız.
MHP İÇİN İNDİRİLDİĞİNİ
Biliyorsunuz seçim barajı Kürtler Meclis'e girmesin diye getirildi. HDP 2015’te barajları yerle bir ettiği ve baraj artık küçük ortak aleyhine olduğu için onu kurtarmak için bir teklif bu. Bu bir siyasi rüşvet. Bütün anketler MHP’nin baraj altında olduğunu gösteriyor. Bu seçim yasası bir aciliyet değil. Ortakların kendi arasında anlaştığı kimseye sormadığı bir teklif. Bir-iki yıldır aralarında kavga mı ediyorlar, tartışıyorlar mı ne yapıyorlar bilmiyorum. Uzunca bir zamandır ellerindeydi ama getirilemiyordu ancak şimdi getirildi. Baraj yüzde 7’ye indiriliyor. MHP için indirildiğini herkes biliyor. Kendi gelecekleri için epey düşünmüşler. Küçük ortağa bir siyasi rüşvet ve hediye bu.
KÜÇÜK PARTİLERE SAĞLANAN KATKI KALDIRILDI
İttifakları bitirdiler, ittifaklardan küçük partilere sağlanan katkı kaldırıldı. İttifaktaki her partinin aldığı oy milletvekili seçimine yetiyorsa milletvekili çıkarabilecek. Sadece ittifaktaki partiler için yüzde 7 barajı kaldırılmış oldu. İttifak içinde az oy alan, o oyla milletvekili çıkarabiliyor iken artık çıkaramıyor. Bu çok dikkat çekici bir düzenleme. Oylar doğrudan partilere gidecek. Bu daha çok tartışılacak. Milletvekili seçimlerinde ittifak bu teklifle resmen sonlandırılıyor. Cumhurbaşkanlığı seçimi için ise ittifak devam ediyor.
HERAN ORTAKLIKLARI KOPABİLİR
Bu çok ince, titiz hazırlanmış bir düzenleme ilk bakışta anlaşılmıyor. İl ve ilçe seçim kurulları kura ile belirlenecek. İlk duyulduğunda kulağa hoş geliyor ancak kendi atadıkları, AKP dönemindeki hakimlerin kuradan çıkma şansı artıyor. Çünkü en kıdemli hakim şartı kaldırılıyor. En kıdemliler AKP’den önce görev yapanlar. İsteyen kuradan çekilebilir notu da eklemişler. Çekilebilir mi çektirilir mi takdirini kamuoyuna bırakayım. İl ve ilçe seçim kurullarının değiştirmek ve kendi insanlarını oraya yerleştirmek için önümüze konulmuş durumda. Bu antidemokratik bir düzenlemedir. Kendi aralarındaki ortaklığı şimdilik bununla devam ettirmeyi ilan ettiler ama pamuk ipliğine bağlı ve her an kopabilir.”
Beştaş, açıklaması ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
'KÜÇÜK PARTİLER YİNE TEMSİL EDİLEMEYECEK'
“İttifaklarla ilgili ittifaklar sona erdi dediniz. Şimdi sistem nasıl olacak?” sorusuna Beştaş, “Üç parti ittifakla seçime giriyor, her parti seçim barajını aşmak zorunda değil. Örneğin Ankara’da ittifaktaki küçük parti artık oylarla vekil çıkarabiliyordu ittifaktan dolayı. Şimdi onu çıkaramıyor. Ne kadar oy almışsa o oranda temsil edebilecek. Bu temsil hakkını zedeleyen ve büyük partilere yarayan bir düzenleme. Küçük partiler yine parlamentoda temsil edilemeyecek. Diyelim ki 50 bin oy aldı, 10 bin oy büyük ortaktan arttı. 10 bin, 50 bine ekleniyordu ve vekil çıkarabiliyordu, şimdi o yok. Milletvekili seçimi için ittifakla sadece barajı geçmiş sayılıyor. Bu diğer ittifakların temsil gücünü azaltmak için yapılmıştır. Kendi aralarında birileri fayda birileri zarar görecek ve bu büyük partilere yarıyor” diye yanıtladı.
Kaynak: Diyarbakır Söz