Ankara 2. İcra Hakimliği MHP'li muhaliflerin olağanüstüsü kurultay yapılmasının engellenmesi kararına yapılan itirazı kabul etti. MHP'li muhaliflerin bu kararın ardından 15 Mayıs 2016 tarihinde olağanüstüsü kurultayı toplaması bekleniyor.
MHP Genel Başkan adayı Sinan Oğan, "Hukuk içerisinde mücadelemizi sürdürme kararı almıştık. Biz de müracaatlarımızın neticesini bekliyorduk. Başvurularımızdan netice çıkmasaydı Yargıtay'ın kararını bekleyecektik. Pazar günü kurultay yapılması önünde engel kalmamış oldu. Herhangi bir engel kalmadı" dedi. MHP Genel Başkan adayı Ümit Özdağ da mahkeme kararı hakkında, "Şu anki hukuk çerçevesi kurultayın yapılması önünde bir engel olmadığını gösteriyor" dedi. Çağrı Heyeti Avukatı Ahmet Birol Şağban da karara ilişkin olarak, "Ankara İcra Mahkemesi'nin vermiş olduğu karar şuan itibariyle hem Gemerek hem de Tosya Mahkemeleri'nin kararını durdurdu. İcra edileceği yer Ankara olduğu için ona bağlı olan mahkemede 'Bu kararla uygulanamaz' dediğine göre artık Gemerek ve Tosya'daki mahkemelerin uygulanabilirliği ortadan kalktı" dedi. MERAL AKŞENER: KONGREMİZ PAZAR GÜNÜ YAPILACAKTIRMHP Genel Başkan adayı Meral Akşener de Twitter'dan yaptığı açıklamada "Kongremiz 15 Mayıs Pazar günü saat 10.00'da yapılacaktır" dedi.
MHP'DEN AÇIKLAMA: TEDBİR KARARI DEVAM EDİYOR
Milliyetçi Hareket Partisi Genel Merkezi Avukatı Yücel Bulut ve Hukuk Heyeti, yaptığı açıklamada, "Üst kurul delegelerimizin yaptığı başvurular neticesince başka mahkemelerce ihtiyadi tedbir yoluyla durdurulmasına karar verilmiş olup, Ankara Valiliği'ne gönderilmiştir. Kurultayın yapılması hukuken mümkün değildir. Tedbir kararlarının bir gereği olarak Ankara Valiliği ve emniyet güçleri olarak gerekli güvenlik önlemleri alınmıştır. Yasal olmayan bir kongre girişimi karşısında üst kurul delegelerimizi davet edenler açıkça suç işlemektedir. Hukuken gerçekleşmesi mümkün olmayan kurultaya itibar edilmeyeceğini biliyoruz" dedi.
GEMEREK MAHKEMESİNDEN YENİ KARAR
Gemerek mahkemesinden yeni bir tedbir kararı geldi. Gemerek mahkemesi aldığı yeni kongre kararında, "MHP kongresi pazar günü toplanamaz" denildi. Muhalifler, "Gemerek mahkemesi yeni bir karar alabilir ancak icraya koyamazlar. İcraya pazartesi günü koyabilirler. Bu da kongreyi etkileyemez" dediler.
SİNAN OĞAN'DAN İLK AÇIKLAMA: ENGEL KALMADI
MHP Genel Başkan adayı Sinan Oğan, HABERTÜRK TV'ye yaptığı açıklamada şunları söyledi:
"Hukuk içerisinde mücadelemizi sürdürme kararı almıştık. Biz de müracaatlarımızın neticesini bekliyorduk. Başvurularımızdan netice çıkmasaydı Yargıtay'ın kararını bekleyecektik. Pazar günü kurultay yapılması önünde engel kalmamış oldu. Herhangi bir engel kalmadı. Yargıtay süreci mutlaka beklenilmesi gereken süreç değildir. Tosya ve Gemerek mahkemeleri de yetkisiz bir karar vermişti.
Biz bütün hazırlıkları yapmıştık. Otelleri ayarlamıştık. Yazışmaları noter kanalıyla yapmıştık. Bu süreçten sorumlu çağrı heyeti gereğini yapmıştı. Her şey tamamken son dakikada bir Gemerek kararı çıkardılar. İkinci mahkemeden çıkan kararla haklılımız ilan edilmiş oldu. Önümüzde hukuki veya başka bir engel bulunmamaktadır. Bütün delegelerimize çağrıda bulunuyorum; kurultayımız, düğünümüz var.
Yargıtay kararı, Gemerek mahkemesine dayanarak, MHP Genel Merkezi ne kadar kolluk kuvveti, İçişleri, Milli Savunma, başvurarak kurultayı yaptırmamaya çalışıyordu. Biz de ülkücülerle kolluk kuvvetleri karşı karşıya gelmesin diye Yargıtay'ı bekliyorduk. Önümüzdeki engel Yargıtay değildi, önümüzdeki engel Gemerek mahkemesinin verdiği kararı Ankara'da uygulatmaya çalışmaktan kaynaklanıyor. O karar da bugün kaldırılmış oldu. Buna engel olacak ne başka karar var, ne Yargıtay'ı beklemek için hukuki zorunluluk var. Önümüzde bir engel söz konusu değil.
Genel Başkan gelirse memnun oluruz. Önümüzde sorun yok. Gelmezse bu kurultayın olmazsa olmazlarından değil. O gün orada toplantı yeter sayısı tespit edildikten sonra, gündem maddelerine geçilecek. Gündem maddelerinden biri de genel başkan veya onun yetkilendireceği birisinin konuşma yapması. Yoksa diğer maddelere geçilecek. O anlamda bizi kısıtlayıcı bir durum söz konusu değil.
Delegelerimiz kongre kararını üstlenmişlerdi. Birçok arkadaşımız da Ankara'ya geldi. Birçok insan da aradı, 'hazır bekliyoruz' dediler. Delegeler hazır, taban hazır, bir tek Genel Merkez hazır değildir. Artık direnecek noktası da kalmadı. AKP yüzde 49 oy alan genel başkanını bir çırpıda değiştirebiliyor, biz yüzde 11 oy alan genel başkanı değiştirmek için mahkeme kapılarına gidiyoruz. Genel Merkezin bunu saygıyla karşılaması lazım. Mahkeme kapılarına gittiğiniz zaman, '2018'i bekleyelim' diyenler, 'Siz haklıymışsınız' durumuna geldiler. Genel Merkezin yanlış tutumu nedeniyle kurultaya destek verenlerin sayısı artmış durumda."
ÜMİT ÖZDAĞ: PAZAR GÜNÜ KURULTAYIMIZI YAPACAĞIZ
MHP Genel Başkan adayı Ümit Özdağ da mahkeme kararı hakkında, "Şu anki hukuk çerçevesi kurultayın yapılması önünde bir engel olmadığını gösteriyor. Yargıtay henüz kararını vermedi ama bu kararın icrası için Yargıtay'ın kararı onaylaması gerekmiyor zaten. Onaylarsa iyi olur, tabi ama daha önce bu konuda örnek olay var; Saadet Partisi olayı var. Ankara'da hukukçuların olduğu belli oldu. Sorulması gereken soru şudur: Bir demokratik ülkede siyasi parti, MHP kendi tüzüğüne göre yeterli sayıda üst kurul delegesinin talep etmiş olmasına rağmen neden kendi tüzüğünü uygulamamaktadır?" dedi.
ÇAĞRI HEYETİ AVUKATI ŞAĞBAN: GEMEREK'TEN YENİ BİR KARAR ÇIKMIŞ OLAMAZ
Çağrı Heyeti Avukatı Ahmet Birol Şağban da karara ilişkin olarak, "Ankara İcra Mahkemesi'nin vermiş olduğu karar şuan itibariyle hem Gemerek hem de Tosya Mahkemeleri'nin kararını durdurdu. İcra edileceği yer Ankara olduğu için ona bağlı olan mahkemede 'Bu kararla uygulanamaz' dediğine göre artık Gemerek ve Tosya'daki mahkemelerin uygulanabilirliği ortadan kalktı. Gemerek'ten yeni bir karar çıktı diyorlar bu mümkün değil. Çünkü ben dün Gemerek hakimini reddi hakim yaptım" ifadelerini kullandı.
MHP GENEL MERKEZİ'NDEN AÇIKLAMA
MHP Genel Merkezi'nden Avukat Yücel Bulut tarafından yapılan açıklama şöyle:
"Söz konusu mahkeme kararının kesinleşmeden uygulanması mümkün olmayan kararlardan olmasına rağmen, olağanüstü kurultaya ilişkin takvim açıklamış 15 Mayıs'ta kurultay toplanacağı ilan edilmiştir. Toplanacağı ilan edilen kurultaya davet edilen üst kurul üyelerimiz, hukuki koruma talebinde bulunmuştur. Tosya ve Gemerek mahkemelerine yapılan başvuru üzerine, infaz işlemleri ve büyük kongreye işlemler Yargıtay tarafından durdurulmuştur. Yaklaşık 1 haftadır, yetkisi ve görevi olmadığı halde, önünde açılmış bir dosya olmamasına rağmen Ankara 2. İcra Mahkemesi davaları takip etmektedir. Hafta mesaisi bitimine saatler kala açıklanan kararla kime hizmet ettiği gayet iyi bilinmektedir. Yetkisiz inceleyen mahkeme hakkında HSYK'ya gerekli şikayetler gerçekleşecektir. Tesis edilen karar bizleri şaşırtmamıştır. İhtiyadi tedbir kararlarının uygulanması da ayrıca talep edilmiştir. Verilmiş iptal kararı, ihtiyadi tedbirin iptaline ilişkindir. Ankara 2. İcra Hukuk Hakimi'nin gösterdiği yüksek ilgi nedeniyle ,görevli olmadığı konuda işlem tesis edilebileceği önceden görüşmüştür. Gemerek Asliye Hukuk mahkemesinde ihtidayi tedbir kararlarının uygulanması ayrıca talep edilmiş, valiliklere gereği yapılması için ulaştırılma talebi de yapılmıştır. Gemerek mahkemesi ihtiyadi tedbirin devam etmesi istenmiştir.
Üst kurul delegelerimizin yaptığı başvurular neticesince başka mahkemelerce ihtiyadi tedbir yoluyla durdurulmasına karar verilmiş olup, Ankara Valiliği'ne gönderilmiştir. Kurultayın yapılması hukuken mümkün değildir. Tedbir kararlarının bir gereği olarak Ankara Valiliği ve emniyet güçleri olarak gerekli güvenlik önlemleri alınmıştır. Yasal olmayan bir kongre girişimi karşısında üst kurul delegelerimizi davet edenler açıkça suç işlemektedir. Hukuken gerçekleşmesi mümkün olmayan kurultaya itibar edilmeyeceğini biliyoruz.
Gemerek ve Tosya mahkemelerinin aldığı kararlar devam etmektedir. Buna başka mahkemeler de eklenmiştir. Tedbir kararlarının gereğinin yerine getirilmesi Ankara Valiliği'ne bildirilmiştir. Bu kararların gereği resen yerine getirilecek, kurultaya karşı güvenlik güçleri gerekli gördükleri tedbirleri alacaktır. Güvenlik güçleri yasal olmayan bu talebe karşı önlemlerini alacaklar."
Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli sosyal medya hesabı Twitter'dan açıklama yaptı. MHP'deki kurultay krizi hakkında da açıklama yapan Bahçeli, 15 Mayıs'ta kurultay olmayacağını ifade etti.
İşte Devlet Bahçeli'nin Twitter'dan yaptığı açıklamalar:
Ankara 2. İcra Hakimliği MHP'li muhaliflerin olağanüstüsü kurultay yapılmasının engellenmesi kararına yapılan itirazı kabul etti. MHP'li muhaliflerin bu kararın ardından 15 Mayıs 2016 tarihinde olağanüstüsü kurultayı toplaması bekleniyor.
MHP Genel Başkan adayı Sinan Oğan, "Hukuk içerisinde mücadelemizi sürdürme kararı almıştık. Biz de müracaatlarımızın neticesini bekliyorduk. Başvurularımızdan netice çıkmasaydı Yargıtay'ın kararını bekleyecektik. Pazar günü kurultay yapılması önünde engel kalmamış oldu. Herhangi bir engel kalmadı" dedi.
MHP Genel Başkan adayı Ümit Özdağ da mahkeme kararı hakkında, "Şu anki hukuk çerçevesi kurultayın yapılması önünde bir engel olmadığını gösteriyor" dedi. Çağrı Heyeti Avukatı Ahmet Birol Şağban da karara ilişkin olarak, "Ankara İcra Mahkemesi'nin vermiş olduğu karar şuan itibariyle hem Gemerek hem de Tosya Mahkemeleri'nin kararını durdurdu. İcra edileceği yer Ankara olduğu için ona bağlı olan mahkemede 'Bu kararla uygulanamaz' dediğine göre artık Gemerek ve Tosya'daki mahkemelerin uygulanabilirliği ortadan kalktı" dedi. kaynak:haberturk
Kaynak: Diyarbakır Söz