AK Parti şokunu e seçim darbesini üzerinden atlatamayan ve kalp operasyonu geçiren MHP lideri Devlet Bahçeli'ye bir darbe de yandaşları olduğuna inandığı, 3 MHP'li muhaliften geldi. Mhp lideri Devlet Bahçeli aleyhine 16 il başkanının imzası ile mahkeme açıldı? Peki Devlet Bahçeli bu şok durumu nasıl atlatacak?
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye kendi partisinden Sinan Oğan, Meral Akşener ve Koray Aydın gibi isimler dava açıyor. Geçirdiği ameliyat sonrasında siyaset arenasından uzak kalan Bahçeli'nin bu durum karşısında ne yapacağı merak ediliyor.
MHP'de Devlet Bahçeli'ye bayrak açan muhalifler harekete geçti. Genel başkan adayları Sinan Oğan, Meral Akşener ve Koray Aydın'ın avukatları partinin olağanüstü kurultaya götürülmesi talebiyle dava açtı. Muhalefetin 14 sayfalık dava dilekçesinde, Bahçeli'nin "kongreye gitmeyeceğim" açıklamalarını delil göstererek ortak hazırladıkları dilekçeyle, Sulh Hukuk Mahkemesine dava açtı. Dilekçede bir MYK üyesinin de olması dikkat çekti.
Muhaliflerin Sulh hukuk Mahkemesi'ne sundukları 14 sayfalık dava dilekçesinin ayrıntıları belli olmaya başladı. Dava dilekçesinde muhalifler, MHP lideri Devlet Bahçeli'nin "partiyi kongreye götürmeyeceğim" açıklamalarına dayanarak mahkeme heyetinden kongre sürecini başlatmasını istedi.
KONGRE İÇİN TEK YOL DAVA
Dava dilekçesinde Trabzon, Denizli, Kilis, Bilecik, Kırıkkale, Ardahan, Bayburt, Elazığ, Samsun,Sivas, Tekirdağ, Tokat, Nevşehir, Uşak, Çorum ve Gümüşhane il başkanlarının imzası bulunuyor. Muhalefete yakın kaynaklar, MHP Genel Merkezi'nin kongre talebini kabul etmediği, bizzat Bahçeli'nin de bunu tekrar ettiğini belirterek, "kongre için dava dışında herhangi bir yol kalmadı" yorumunda bulundu.
Sinan Oğan, Meral Akşener ve Koray Aydın'ın avukatları Sulh Hukuk Mahkemesine dava açtı. Dava dilekçesinde bir dönem MHP'nin YSK üyesi ve parti avukatı olan Kürşat Ergün'ün (sol baş) de ismi yer alıyor.
BAHÇELİ'YE İÇERİDEN DARBE GELDİ
Bu arada muhalefetin mahkemeye verdiği 14 sayfalık dava dilekçesinde, partiyi kongre sürecine götürecek isimlere de yer verildi. Buna göre mahkeme kongre kararı alması halinde, bir dönem Bahçeli'ye çok yakın isimler partiyi kongre sürecine götürecek. Aksaray İl Başkanı Ayhan Erel, MHP Kurucular Kurulu üyesi Ali Sağır ve Bursa Üst Kurul Delegesi Mehmet Bilgiç'in çağrı heyeti "asil üyesi", MYK Yedek Üyesi Turan Yaldır'ın ise "yedek üyesi" olarak belirlenmesi istenen dilekçede, şunlar kaydedildi:
"Adı geçen kongre üyeleri, parti tüzük ve programına hakim, hem parti içi geçmişleri, hem mevcut görevleri itibariyle anılan sorumluluğu hakkıyla yerine getirebilecek konumdadırlar. Ayrıca söz konusu görevi yerine getirmek üzere istekleri bulunmaktadır."
Dr. Devlet Bahçeli, 1948 doğumlu, Türk ekonomist ve siyaset adamı. Ülkü Ocakları eski başkanı ve MHP Genel Başkanı. İlk öğrenimini, 1948’de dünyaya geldiğiOsmaniye'de, orta öğrenimini de İstanbul'da tamamlayan Bahçeli, lisenin ilk senesini,Emirgan Akgün Koleji’nde geçirmesinin ardından, lise diplomasını, ikinci sınıfta geçtiği EtilerÖzel Ata Lisesi’nden aldı. Daha sonra, Ankaraİktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'nde üniversiteye başladı.
1967 senesinde, Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'nde öğrenciliği devam ederken, Ülkü Ocakları kurucusu ve yöneticisi olarak görev alan ve 1970 - 1971yıllarını kapsayan dönemde Türkiye Milli Talebe Federasyonu Genel Sekreterliği yapan Bahçeli, aktif olarak siyasi faaliyetleri yürütmesinin yanı sıra, akademik çalışmalarını da sürdürdü.
1972 yılından başlayarak, Ankara İktisadi ve Ticari İlimler akademisi ve bağlı Yüksek Okullarda İktisat Bölümü asistanı olarak görev alan Bahçeli, 1970'li yıllarda, Ülkücü Maliyeciler ve İktisatçılar Derneği'nin kurucuları arasında yer aldı. Üniversite Akademi ve Yüksekokullar Asistanları Derneği'nin kurucuları aralında da yer alan Bahçeli, burada genel başkanlık görevi de üstlendi.
Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde iktisat doktorası yaptı ve aynı üniversitenin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Politikasında Ana Bilim Dalı'nda 1987 yılına kadar öğretim üyeliği görevine devam eden Devlet Bahçeli, bu süre zarfında, Türkiye ve dünya ekonomisi, Türk Tarihi ve dış politika, Türk - İslam alemi gibi konularına yönelerek, bu alanlarda kendini geliştirdi.
12 Eylül 1980 darbesinden sonra tutuklanarak cezaevlerine konan MHP ve Ülkücü kuruluşların yöneticileri ile mensuplarının yanında yer alan Bahçeli, ülkücü kadroların yetişmesinde çeşitli görevler de üstlendi.
Alparslan Türkeş tarafından göreve çağırılması üzerine, 17 Nisan 1987’de, üniversitesindeki öğretim üyeliği görevinden istifa eden ve 19 Nisan 1987’deki,MÇP Büyük Kurultayı’nda parti yönetimine seçilen Bahçeli, daha sonra Genel Sekreterlik görevine getirildi. MÇP ve MHP'nin yönetim kadrolarında uzun yıllardır Genel Sekreterlik, Genel Başkan Yardımcılığı, Merkez Yürütme Kurulu Üyeliği, Merkez Karar Kurulu Üyeliği, Genel Başkan Baş-Danışmanlığı gibi görevler üstlenen Bahçeli, Alparslan Türkeş’in, 4 Nisan 1997'de ölümünün ardından, 6 Temmuz 1997 tarihinde yapılan MHP 5. Olağanüstü Kongresi sonrasında Genel Başkanlığa geldi.
18 Nisan 1999 tarihinde yapılan seçimlerde, oyların yüzde 18.2'sini alan ve 127 milletvekili ile Meclis'te yer bulan MHP’nin, ikinci parti olması sonucunda,DSP veANAP ile koalisyon hükümetinde başbakan yardımcılığına gelen Bahçeli, 28 Mayıs 1999 - 18 Kasım 2002 tarihleri arasında bu görevi yerine getirdi.
5 Kasım 2000 Olağan Kongresi’nde tekrar Genel Başkan seçilen Bahçeli MHP’nin, 3 Kasım 2002'de yapılan seçimlerde yüzde 8.34 oy alarak, Meclis dışında kaldı. Genel Başkan Devlet Bahçeli, görevinden istifa kararı aldı. Daha sonra 12 Ekim 2003 tarihindeki MHP Olağan Kongresi’nde yeniden Genel Başkan seçilen Bahçeli, halen bu görevini sürdürmektedir.
Kaynak: Diyarbakır Söz