MHP'ye atanan kayyum sonrasında olağanüstü toplantı, mahkeme tarafından onaylanmış, MHP lideri Devlet BAhçeli açıklama yaptı 'Hiç kimse olağan kongrenin dışında bizden olağanüstü kongre beklemesin.'
MHP'li muhaliflerin açtığı davada Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi, "Kurultay Çağrı Heyeti" oluşturularak, partinin olağanüstü kurultaya götürülmesine karar verdi. MHP eski Aksaray İl Başkanı Avukat Ayhan Erel, Ali Sağır, Mehmet Bilgiç, partiyi olağanüstü kurultaya götürecek kayyum heyetinin başkanı oldu. MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, "Bu kararı temyiz edeceğimizi şimdiden alenen ifade etmek isterim.
Zaten mahkemede tezimizi ifade ederken temel dayanağımız, alt mahkemenin karar vermemesi gerektiği yönündeydi. Şunu ifade edeyim, mahkemenin vermiş olduğu kararı hukuk adına isabetli bir karar olarak görmüyoruz. Bu kararı temyiz edeceğimizi şimdiden alenen ifade etmek isterim. Siyasi partilerin muhatabı Yargıtay'dır, Anayasa Mahkemesi'dir. Mahkeme bunu görmedi veya görmek istemedi. Genel merkezimizin yapacağı iş bir üst mahkemeden çözümü yargıda aramak üzere başvurmaktır" dedi.“Yürütmeyi durdurma başvurunuz olacak mı, yoksa parti içi muhalefetin görüşü biran önce olağanüstü kurultay yapılması yönünde” sorusuna Bahçeli, şunları kaydetti:
“Yargıtay’a müracaatımız olacak. O onların görüşüdür. MHP’nin de değerlendirmeleri ve görüşü vardır. O çerçevede hareket edeceğiz. MHP, hepinizin bildiği gibi fakat özellikle üzerinde durulmayan bir konu, Merkez Yönetim Kurulu’nu toplayarak 18 Mart 2018 tarihinde 12. Olağan Kurultay kararı almıştır. 12. Olağan Kurultayı yapabilmek için de 9 Ekim 2016 tarihinden itibaren ilçe kongre süreci başlatılıyor ve il kongre süreciyle devam ederek 12. Olağan Kongreye varılmak istenmiştir. Bu süreci sabretmeden, nereden etkilendikleri belli olmayan ve Türkiye’nin her tarafını da partideyken yapamamış oldukları üstün ziyaretlerle Türkiye’yi bu hale getirmek isteyen Milliyetçi Hareket Partisi’ni, kolay kolay partiyi teslim edemeyiz. Onun için yargı yolunu kullanacağız. Sonuna kadar da devam edeceğiz. Hiç kimse olağan kongrenin dışında bizden olağanüstü kongre beklemesin. Yargı yolunu kendileri kullandı, şimdi biz kullanmaya başlayacağız.”“Kararı bekliyor muydunuz, mahkemenin yetkisiz olduğunu düşünüyor musunuz” sorusuna ise Bahçeli, “Bizim müracaatımıza mahkemenin yetkisi olmadığını hukukçu arkadaşlarımız tespit ederek savunmasını yaptılar. Böyle bir karar alternatif olarak aklımızdan geçiyor. Olur veya olmaz ama tabi şuan için Sulh Hukuk Mahkemesi’nin verdiği karar var. Bu karara MHP, hukuka duyduğu saygıdan dolayı bu karara da saygı duyuyor. Ancak hukuk yolunun tükenmediği kanaatiyle, hareket etmek suretiyle 18 Mart 2018 tarihinde olağan kongremizi gerçekleştireceğiz” yanıtını verdi.
Peki ne olacak?
Genel Merkez ve muhalefet kanadında bundan sonraki gelişmelere ilişkin taban tabana zıt beklentiler dile getiriliyor. MHP’nin AİHM’ye kadar gitme kararlılığı gösterdiği mahkeme kararı ve sonrasında ne olacağına ilişkin şu ihtimaller öne çıkıyor:
- 15 MAYISTA KONGRE: Mahkeme kararının ardından hukuki süreler tamamlandıktan sonra Çağrı Heyeti olağanüstü kongreyi toplamak için kolları sıvayacak. Delege listelerinin hazırlanması ve salonun tutulması gibi temel işleri yürütecek olan Çağrı Heyeti, olağanüstü kongre tarihini belirleyecek. Bu tarih 14-15 Mayıs olarak hesaplanıyor. - YÜRÜTMEYİ DURDURMA: MHP Genel Merkezi ise öncelikle Yargıtay’a başvurarak 12. Sulh Hukuk Mahkemesi’nin aldığı olağanüstü kongre kararının yürütmesinin durdurulmasını isteyecek. MHP, temyiz başvurusuyla birlikte Çağrı Heyeti’nin olağanüstü kongreyi toplama sürecinin duracağını savunuyor. Muhalifler ise temyiz başvurusunun süreci kesintiye uğratmayacağını öne sürüyor. Yürütmeyi durdurma kararı çıkacağına inanan Genel Merkez, mahkeme kararının da iptali için de yeniden bir savunma stratejisi yürütecek. - ÇAĞRI HEYETİ BEKLEYEBİLİR: Buradaki kritik süreçlerden birini de oluşturulması halinde Çağrı Heyeti’nin alacağı tutum olacak. Yerel mahkeme kararıyla kurulan çağrı heyeti, genel merkezin Yargıtay’a başvurusunu dikkate alarak, “tehiri icra” kararı alabilecek. Böylece Çağrı heyeti yargı sürecinin tamamen sonuçlanmasını bekleyebilecek. Ancak kulislerde Çağrı Heyeti’nin böyle bir yol işletmeyeceği kanaati hakim.
- AİHM’E KADAR GİDECEK: MHP yönetimi Yargıtay’dan da sonuç alamaması halinde hukuki mücadelesini sonuna kadar sürdürecek. MHP yönetimi Anayasa Mahkemesi ve ardından AİHM’e kadar davayı götürme kararlılığı gösterecek.
Devlet Bahçeli hakkında
Türk ekonomist, siyasetçi, eski başbakan yardımcısı, Ülkü Ocakları'nın kurucularından ve Milliyetçi Hareket Partisi genel başkanı.
Devlet Bahçeli 1 Ocak 1948 yılında Osmaniye'nin Bahçe ilçesinde doğdu. Fettahoğulları olarak bilinen geniş ve köklü bir Türkmen ailesine mensup olan Bahçeli, ailenin 4 çocuğundan biriydi. Babasının ilk evliliğinden olan 2 kardeşi vardır[2]. İlk öğrenimini memleketiOsmaniye'de 7 Ocak İlkokulu'nda tamamladı. Ortaokulu Servet Bahçeli adında, kendisinden üç yaş büyük abisiyle Adana'da Özel Çukurova Koleji'nde yatılı okudu.
Ailesi varlıklı olduğu için üniversiteye kadar tahsilini özel okullarda sürdürdü. Lise eğitimi için İstanbul'a akrabalarının yanına gitti. Emirgan Akgün Koleji’ne yazıldı. Lise ikinci sınıfta Etiler'deki Özel Ata Koleji’ne geçti ve lise diplomasını da yine bu okuldan aldı.
Devlet Bahçeli, 1967 yılında Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'ni (Şimdiki adıyla Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi) kazandı ve dış ticareti okumaya başladı. Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi'nin genel başkanı Alparslan Türkeş'in seminerlerine gitmeye başladı. Ardından akademide Ülkü Ocakları'nı kurdu. 1970-1971 yıllarında Türkiye Milli Talebe Federasyonu Genel Sekreterliği görevlerinde bulundu. Bahçeli, bir yandan aktif olarak siyasi faaliyetleri yürütürken, diğer yandan da akademik çalışmalarını devam ettirdi.
1971'de mezun oldu ve aynı yıl Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi ve bağlı yüksek okullarda İktisat Bölümü asistanı olarak görev aldı. Öğrencilerle yakından ilgilenen bir akademisyendi. Aynı zamanda Ülkücü Maliyeciler ve İktisatçılar Derneği'nin kurucularından, Üniversite Akademi ve Yüksekokullar Asistanları Derneği'nin (ÜMİD-BİR) kurucularından ve genel başkanlarındandır. Ayrıca kısaca ÜNAY denilen Üniversite Akademi ve Yüksekokulları asistanlığı kurdu ve başkanlığını yaptı.
Devlet Bahçeli, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde iktisat doktorası yaptı ve aynı üniversitenin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Politikasında Ana Bilim Dalı'nda 1987 yılına kadar öğretim üyeliği görevini sürdürdü. Dr. Bahçeli yine bu süre içerisinde Türkiye ve Dünya Ekonomisi, Türk Tarihi ve Dış Politika konularıyla ilgilendi ve bu alanlarda çalışmalar yaptı.
17 Nisan 1987 tarihinde üniversitesindeki öğretim üyeliği görevinden istifa eden Bahçeli, 19 Nisan 1987 tarihinde yapılan MÇP Büyük Kurultayı'nda parti yönetimine seçildi ve Genel Sekreterlik görevine getirildi.
MÇP ve MHP'nin yönetim kadrolarındaki görevi uzun yıllardır sürdüren Bahçeli, çeşitli zamanlarda Genel Sekreterlik, Genel Başkan Yardımcılığı, Merkez Yürütme Kurulu Üyeliği, Merkez Karar Kurulu Üyeliği, Genel Başkan Başdanışmanlığı görevlerinde bulundu.
6 Temmuz 1997 tarihinde yapılan MHP 5. Olağanüstü Kongresinde MHP Genel Başkanlığına seçildi. 1999'da yapılan genel seçimlerde MHP'nin ikinci parti çıkması üzerine DSPve ANAP ile koalisyon hükümetinde devlet bakanı ve başbakan yardımcılığı görevlerinde bulundu. 2002 genel seçimlerinde MHP seçim barajı altında kalınca milletvekili seçilemedi. 2007 Türkiye genel seçimlerine Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı olarak katıldı. Partisinin barajı geçmesiyle birlikte yeniden milletvekili olarak meclise girdi. 24. Dönem ve 25. Dönemlerde ve 26.Dönemlerde Osmaniye Milletvekili olarak TBMM'ye tekrar girmiştir. 2015 yılındaki 11. Olağan Büyük Kongresinde 7. kez MHP Genel Başkanı seçilmiştir.
Kaynak: Diyarbakır Söz