Kılıçdaroğlu: ''Bilgi ekonomisi bütün dünyaya egemen olmaya başladı''

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, zenginleşmenin herkesin hayali olması gerektiğini, yoksullukla övünmenin hiç kimseye faydası olmadığını, zenginlikle övünülmesi gerektiğini söyledi.

Kılıçdaroğlu: ''Bilgi ekonomisi bütün dünyaya egemen olmaya başladı''

Ostim Sanayici ve İşadamları Derneği'nin Çırak Eğitim ve Öğretim Vakfı'ndaki iftar yemeğine katılan Kılıçdaroğlu, sanayicinin kendisini aşan kişi, bir nevi ekonominin kamu görevlisi konumunda olduğunu dile getirdi.

Ekonomide katma değerin ve bunun nereden oluşturulduğunun çok önemli olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, üretmenin ''hayatın tam da kendisi'' olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin Güney Kore ile aynı yıllarda büyümeye başladığını bugün ise iki ülke arasında farkların bulunduğuna dikkati çeken Kılıçdaroğlu, ''Biz Güney Kore ile aynı yıllarda büyümeye ve yatırımları planlamaya başladık, bizim 'Anadol'umuz, onların da iki otomobil markası vardı. Bizim 'Anadol'umuz şimdi yok, onların iki otomobil markası ise dünya devi. Kendimize bunun neden olduğunu sormalıyız'' diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin mukayeseli üstünlüğünün bulunduğu konuların iyi değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

''Türkiye'nin mukayeseli üstünlük iddiasında bulunabileceği alanlardan birisi tarımdır. Hollanda Konya'dan küçük bir ülkedir ancak 80 milyar dolarlık tarım ürünü ihraç ediyor. Türkiye'nin tarım ürünü ihracatı ise 12 milyar dolarlar civarında. Son 5 yılda dışarıdan alınan tarım ve gıda ürünlerine ise 70 milyar dolar ödemişiz. Oturup onlardan neyimiz eksik diye kendimize sormamız gerekiyor.''

''DEĞİŞİMİN DİNAMİĞİNİ SORULAN SORULAR SAĞLIYOR''

Kılıçdaroğlu, ilkokul yıllarında kendilerine ''Yerli malı, Türk'ün malı, herkes onu kullanmalı'' denildiğini anımsatarak, bugün ise Türk halkının kültürünün ve geleneklerinin bozulduğunu, yabancı malı almak için neredeyse yarışa girilir hale gelindiğini savundu.

Türkiye'nin farklı düşüncelere sahip insanlarla büyüyeceğini kaydeden Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

''Newton bir gün elma ağacının altında otururken kafasına bir elma düşmüş ve dünyanın en basit sorusunu kendisine sormuş, 'Bu elma niye aşağı doğru düşüyor da yukarı doğru gitmiyor?' Dünya kurulduğundan beri elma hep yere düşmüştür ama bu soruyu ilk kez Newton kendisine sormuş ve yer çekimi kanununu bulmuştur. Bundan dolayı, dünyadaki değişimin dinamiğini insanların sorduğu sorular sağlıyor.''

''BİLGİ EKONOMİSİ DÜNYAYA EGEMEN OLMAYA BAŞLADI''

''Matematiğin herkese iyi bir şekilde öğretilmesi gerektiğini, Hindistan'ın bugün yazılım sektörü ile dünyaya kafa tuttuğunu'' belirten Kılıçdaroğu, ''Bilgi ekonomisi bütün dünyaya egemen olmaya başladı. İnsanlık tarımdan sanayiye geçti. Şimdi sanayiden de bilgi ekonomisine geçiyor'' diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin mukayeseli üstünlüklerinden birisinin de sahip olduğu insan potansiyeli olduğuna dikkati çekerek, insanların genç, dinamik ve başarıya aç olduğunu söyledi.

Zenginleşmek herkesin hayali olması gerektiğini kaydeden Kılıçdaroğlu, ''Zenginleşmek hepimizin hayali olmalı. Biz bir ara yoksulluğumuzla övünürdük, yoksullukla övünmenin kimseye bir faydası olmaz. Zenginliğimizle övünmeliyiz, çünkü zenginliğimiz bizim gücümüz olacak'' değerlendirmesinde bulundu.

Kılıçdaroğlu, Atatürk'ün çağdaş uygarlığı hedef gösterdiği için düşüncelerinin ayakta kaldığını belirterek, görevlerinin bu düşünceleri daha ileriye ve güzele taşımak olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz