İmralı'ya diğer partiler de gitsin!

Bdp Eş Başkanı Gültan Kışanak, İmralı'yı AK Parti ve CHP milletvekili heyetlerinin de ziyaret etmesini önerdi.

İmralı'ya diğer partiler de gitsin!

BDP Eşbaşkanları Kışanak ve Demirtaş, Sterk adlı televizyonda canlı yayınlanan bir programa katılarak Ayla Akat-Ahmet Türk-Abdullah Öcalan görüşmesini ve müzakereleri değerlendirdi. Programa Diyarbakır'dan "skype" ile katılan Selahattin Demirtaş şu değerlendirmeleri yaptı:

 

DEMİRTAŞ’IN AÇIKLAMALARI

"-Kürtler artık bir partinin veya bir bölgenin sadece bir hareketin kurtuluşu için çalışacak bir halk değil. Bir ulus olarak ulus bilinci içerisinde, her bir parçanın her bir parçada yaşayan Kürdistanlıların özgürlük isteğinin, taleplerinin artık aynı olduğunu yüreklerinin aynı şekilde attığını, artık herkesin görmesi lazım. Artık partileri, şahsiyetleri, başkanları, kişileri aşan bir durumla karşı karşıyayız. Kürdistan'ın geleceği, Kürt halkının özgürlük umutları, hepimizi aşan bir durumdur. Bu nedenle bir partinin, bir bölgenin çıkarları öne bundan bütün Kürt halkı, bütün Kürdistan zarar görecektir. Şu ana kadar Kürdistan Federal Yönetimi de, Sayın Talabani de, Sayın Barzani de barışçıl bir sürecin gelişmesi için hazır olduklarını, rol üstlenmeye hazır olduklarını açıklamışlardı. Şimdi böylesi bir sürece giriyoruz.

 

KÜRT HALKININ ÖZGÜRLÜĞÜ

Dolayısıyla siyasi, ekonomik güçlerini, diplomatik ilişkilerini, Kürt halkının Türkiye'de yürüteceği müzakerelerde Kürt halkının lehine kullanmaları, Kürt halkının özgürlüklerini elde edebileceği şekilde onun çıkarları temelinde kullanmanın zamanıdır. Bir yandan Kuzey Kürdistan'daki olası bir müzakere sürecini Kürtler lehine desteklemek öbür taraftan devrimsel bir süreç yaşayan Kürdistan bölgesinin de desteklenmesi federal Kürdistan bölgesi açısından tarihi bir sorumluluk ve zorunluluktur. Umuyorum ki herkes ulusal çıkarlar ve ulusal birlik ruhuyla hareket edecektir.

SİLVAN VE LİCE KARŞILAŞTIRMASI

-Lice'de yaşanan olaya ben de değinmek istiyorum. önceki yıl 14 temmuzda Silvan'da yaşanan olayla ilgili biliyorsunuz kıyametler kopartıldı. Evet acı bir olaydı Gerçekten orada çok sayıda asker yaşamını yitirdi. İnsani olarak da vicdani olarak da hepimizi zorlayan derinden üzen bir olaydı, Fakat siyasi sonuçları itibarıyla Oslo ve İmralı gibi çok ciddi bir siyasi süreci kestiği söylenen bir olaydı. Hükümet en azından böyle açıkladı. Sayın Öcalan'la görüşmelerin açıklandığı bizzat deklere edildiği bir günde Lice'de herhangi bir eylem hazırlığı içinde olmayan, herhangi bir planlama ve hareket içinde olmayan bir gerilla grubuna neden imha operasyonu yapılır? ve neden 10 insanı öyle bir günde öldürerek Malatya morguna gönderir bu devlet? Bunu niye kimse sorgulamaz? Yani Kürtlerin canı kanı bu kadar ucuz mu?

KÜRTLERİN CANI UCUZ MU?

-Bir defa bunun çok iyi anlaşılması lazım. Hükümet bu meseleye böyle ucuz yaklaşmamalıdır. Bir kez daha böyle bir olay yaşanırsa ben inanıyorum ki bu süreci çok ciddi sıkıntıya sokacak, Silvan'ın yarattığı etkiye benzer bir olay yaratacak bir olay olabilir. Kürtler bunu içine sindirmez, biz içimize sindiremeyiz. Eğer halkımız bizim bu müzakerelerden Kürt tarafının sonuç almasını canı gönülden istiyorsa ki halkımızın tamamı neredeyse bu süreci destekliyor ve desteklemeye devam edecektir, o halde boş durmamak lazım. Direniş süreçlerinde nasıl hep birlikte gece gündüz çalıştık mücadele ettik, aynı şekilde müzakere süreçlerinde ve dönemlerinde de mutlaka birbirimize sahip çıkma, ittifakımızı güçlendirme gerektiği zaman tepkimizi ortaya koyma, gücümüzü gösterme, mitingimizle, yürüyüşümüzle seçimlerdeki çalışmalarımızla hiçbir şeyi aksatmadan, hiçbir planlamayı aksatmadan gücümüzü diri, canlı tutarak ancak sonuç alabiliriz.

REHAVET SÜRECİNDE DEĞİLİZ

 

Müzakere süreçleri rehavet süreçleri değildir. Diyalog süreçleri, işi gücü bırakıp sadece bu müzakereyi yürütenlerin omuzlarına bu yükü yükleme süreçleri değildir. Özgürlüğü müzakereler aracılığıyla kazanacaksa yine bu halk kazanacaktır. Sayın Öcalan da, bizler de, KCK yetkilileri de, temsilcileri de bu müzakere sürecinde eğer rol alacaksak, bu halkı temsilen rol alacağız. Hepimiz bu halkın özgürlüğe kavuşması, demokrasiye, barışa kavuşması için rol alacağız.

PARTİLERİN İMRALI'YA GİTMESİNİ İSTEDİ

Kışanak ise İmralı görüşmelerinin açık ve şeffaf yürütülmesini isterken Abdullah Öcalan'ı AKP ve CHP heyetlerinin ziyaret etmesini, buna imkan tanınmasını önerdi. Kışanak konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

"-Kamuoyunda çok büyük beklentiler oluşmaya başlandı. Burada bir yanlış yapılırsa burada bir kandırma, oyun içinde oyun tertipleme olursa, buna başvuran taraf artık tamamen kendisini sürecin dışına atabilecek yola sokmuş olur. Bu AKP'nin sonu olur.

-Öyle gözüküyor ki hükümetin biraz acelesi var. Önümüzdeki süreçler itibarıyla baktığımızda hükümet açısından birkaç tane kritik şey var. Bunlardan biri Anayasa değişikliği. Başbakan çok istiyor. Başkanlık sistemi istiyor ve bir Anayasa değişikliği için fazlaca bir zaman yok. Birkaç ay içinde yapılacak bir Anayasa değişikliği önümüzdeki yıl yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimine yetişir, buradan kaynaklanan bir acelesi var. AKP-CHP'nin bir anayasa paketi üzerinde anlaşması mümkün değil. AKP'nin şu andaki sayısı referanduma bile götürmeye yetmiyor, 330 lazım, 325'tir. Yerel seçimleri öne almayı denediler, bununla ilgili tek maddelik anayasa değişikliğini de geçiremediler. Onun dışında bir bölgesel savaş patlak verebilir, Türkiye Orta Doğu'da içine girdiği şeylerde kötü şeylerle karşılaştı, planlarının tamamı boşa çıktı. Suriye'deki gelişmeler çok sıcak, Kürt halkının yarattığı özgürlük alanları var. Başta bir Kürt karşıtı politika istedi ama istediği yolları alamadı.

ORTADOĞU’DAKİ HESAPLAR

-AKP'nin içi de karışık, cumhurbaşkanlığı hesapları tutmuyor, Orta Doğu hesapları tutmuyor, Kürt halkına yönelik hesapları tutmadı, Bdp'ye yönelik hesapları tutmadı, askeri operasyonlardaki hesapları tutmadı yani 2012 için yaptıkları planların neredeyse tamamı boşa çıktı ve 2013'e böyle girdi.

-AKP bu kısa dönem sıkışmışlığa bazı şeyleri kurban etmemesi lazım. Herşeyin doğru düzgün yürüyebilmesi için, yol almak isteniyorsa, zaman baskısı altında tutan, anayasa seçim hesaplarına kurban eden bir yaklaşım içinde olmaması lazım, bunlar sürecin handikapları."

SPOT AZİZLİĞİ YAŞANDI

Program sırasında stüdyoda yaşanan bir patlama, katılımcıların kısa süreli şaşkınlığına neden olurken, sorunun aşırı ısınan bir lambadan kaynaklandığı belirtildi. Bir buçuk saat süren programda Duran Kalkan'ın görüşleri kasetten canlı verildi. Selahattin Demirtaş Yılbaşı gecesi etkisiz hale getirilen 10 terörist ile ilgili görüşlerini açıklarken stüdyoda meydana gelen bir patlama ve ardından duyulan cam kırılma sesleri, katılımcıların kısa süreli şaşkınlığına yolaçtı. Patlamanın bir stüdyo lambasından kaynaklandığı belirtildi. Ekrana Selahattin Demirtaş'ın görüntüsü verilirken bu süre içinde stüdyo düzenlendi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler