HÜDA PAR Sözcüsü Emiroğlu: Adli Tıp yüzünden cezaevlerinde ölümlere sebebiyet verilmekte

HÜDA PAR Sözcüsü Yunus Emiroğlu, "Ağır hasta mahkûmlara ideolojik saiklerle 'cezaevinde kalamaz' raporu vermeyen Adli Tıp Kurumu yüzünden mağduriyetler artmakta hatta cezaevlerinde ölümlere sebebiyet verilmektedir." dedi.

HÜDA PAR Sözcüsü Emiroğlu: Adli Tıp yüzünden cezaevlerinde ölümlere sebebiyet verilmekte

HÜDA PAR Sözcüsü Yunus Emiroğlu, partisinin iç ve dış gündeme dair değerlendirmesini paylaştı.

"Hasta mahkûmların tedavisinin hiçbir gecikmeye mahal verilmeden sağlanması görev ve sorumluluktur"

Hasta mahkumların durumuna dikkat çeken Emiroğlu, 7. Yargı Paketi adıyla Meclis Başkanlığına sunulan kanun teklifin, yenilikler içermesi bakımından önemli olduğunu belirtti.

Bu bağlamda madde bağımlılarına yönelik tedavi düzenlemesi, çocuğu ağır hasta veya engelli olan kadın mahkûmların cezalarının ertelenmesi gibi düzenlemelerin, kamuoyunun beklentisi olduğunu ifade eden Emiroğlu, "Bununla birlikte hasta mahkûmlarla ilgili yapılması beklenen kanunî düzenleme sürekli olarak ertelenmektedir. Cezaevlerinin birer eza evi olmaktan çıkarılması, hasta mahkûmların da tedavisinin hiçbir gecikmeye mahal verilmeden sağlanması hem insanî hem de hukukî bir görev ve sorumluluktur." dedi.

Emiroğlu, "Ağır hasta mahkûmlara ideolojik saiklerle 'cezaevinde kalamaz' raporu vermeyen Adli Tıp Kurumu yüzünden mağduriyetler artmakta hatta cezaevlerinde ölümlere sebebiyet verilmektedir. Geçtiğimiz günlerde, Elâzığ cezaevinde vefat eden 28 Şubat mağduru Sıddık Durğun, bu durumun en güncel örneğidir. Sıddık Durğun ilerlemiş hastalığına, tekerlekli sandalyeye mahkûm olmasına ve hafıza kaybı sebebiyle çocuklarını dahi tanıyamayacak hale gelmesine rağmen infaz ertelemesinden yararlandırılmamış ve cezaevinde hayatını kaybetmiştir. Vicdani hiçbir açıklaması olmayan bu vakıa, halen cezaevinde olup kendi bakımını tek başına üstlenemeyecek durumda olan pek çok hasta mahkûmun da böylesi bir tehdit altında olduğunu göstermektedir." diye konuştu.

"Kanunî düzenlemeler derhal yapılmalıdır"

Emiroğlu, "Mahkûmlara bilimsel değil ideolojik olarak yaklaşan Adli Tıp Kurumu bu tutumundan vazgeçmeli, yeni mağduriyetlere yol açmamalıdır. Suistimale ve keyfi muameleye geçit vermeyecek kanunî düzenlemeler derhal yapılmalıdır." çağrısında bulundu.

"Hayvancılıkla ilgili kısa, orta ve uzun vadeli planlamalar yapılmalı ve sektörün cazibesi artırılmalıdır"

Et, süt ve süt ürünlerinde yaşanan yüksek fiyat artışlarının, hayvancılık sektöründeki sorunları ve et ithalatını tekrar gündeme getirdiğini ifade eden HÜDA PAR Sözcüsü Yunus Emiroğlu, "Hayvancılığa yeterince ihtimam gösterilmemesi, sektörün desteklenmesi konusunda atılan adımların yetersiz kalması ve yem fiyatlarına müdahalede geç kalınması gibi nedenler bu durumun temel nedenleri arasında yer almaktadır." ifadelerini kullandı.

Emiroğlu, şöyle devam etti: "Şimdi bıçak kemiğe dayandı, fiyatlar tavan yaptı. Çareyi et ithalatında aramak sorunu daha da büyütecek, bu sefer de yerli üretici zarar edeceği için hayvan sayısı azalacaktır. Bu durum, et ve süt ürünlerinde dışarıya bağımlı hale gelmeyi sonuç verecektir. Kısa vadede bir rahatlama yaşanacak olsa da orta ve uzun vadede fiyatlar daha da artacak, yerli üretim ise düşecektir.

Süt krizi ile et krizinin birbirini takip edeceği bir kısır döngüye girilmeden tedbir alınmalıdır. Acilen hayvancılıkla ilgili kısa, orta ve uzun vadeli planlamalar yapılmalı ve sektörün cazibesi artırılmalıdır. Özellikle yem fiyatlarında destekler artırılmalı, küçük ve büyükbaş hayvan yetiştiricilerine faizsiz ve uzun vadeli krediler verilmeli, gerekirse hibe destek programları devreye alınmalıdır."

"Hac kontenjanları artırılmalı"

2 milyon 391 bin 671 kişinin katıldığı hac kura sonuçlarının geçtiğimiz hafta açıklandığını, kesin kayıtlar için başvuruların ise devam ettiğini hatırlatan Emiroğlu, ancak bu yıl Türkiye için 65 yaş üstü dahil yalnızca 83 bin 430 kişilik bir kontenjan ayrıldığını kaydetti.

Türkiye için ayrılan bu kontenjanın oldukça yetersiz olduğuna dikkat çeken Emiroğlu, "Bu nedenle milyonlarca kişi hac ibadetini yerine getirmekten mahrum kalmaktadır. Hacca gitmek için yıllarca sırada bekleyen birçok vatandaşımızın ya ömrü vefa etmemekte ya da hastalık gibi nedenlerle hac ibadetini yerine getirememektedirler. Kontenjan artırımı için Suudi makamları nezdinde mutlaka yeni girişimlerde bulunulmalıdır." dedi.

HÜDA PAR Sözcüsü Emiroğlu, "Öte yandan hac bedelleri de oldukça yüksektir. 20 bin riyalin yani 100 bin TL'nin üzerindeki hac bedelleri, hac ibadetini yerine getirmek isteyen vatandaşları zorlamaktadır. Hac bedelleri konusunda taban fiyatı belirleyen Diyanet İşleri Başkanlığı, diğer özel şirketler ile birlikte ciddi bir indirime gitmelidir. Ayrıca depremzede olan hacı adayları için de hac bedelleri konusunda bu yıl daha düşük bir tarife uygulanmalıdır." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler