HDP'li Uca, hastanelerdeki sorunları Meclis'e taşıdı

HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya hastanelerdeki sağlık problemlerini ve başlatılan reformların neler olduğu  sordu.

HDP'li Uca, hastanelerdeki sorunları Meclis'e taşıdı

Batman’daki hastanelerde hastaların  sağlık  kurumlarında  maruz  kaldığı  sorunlar,  Kadın  Doğum  ve  Çocuk  Hastalıkları Hastanesinin  yoğunluğu, yetersiz doğumhane şartları ve yetersiz personel sebebiyle kaliteli sağlık hizmeti verilmediği öğrenildi. Konuyu, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Feleknas Uca Meclis bir soru önergesiyle Meclis’e taşıdı.

HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya hastanelerdeki sağlık problemlerini ve başlatılan reformların neler olduğu  sordu.

Batman’da 2009 yılında hizmete açılan ve çevre illerdeki hastalara da hizmet veren 350 yatak kapasiteli Batman Bölge Devlet Hastanesinin, kapasitesinin üzerinde hastaya hizmet verdiğinin de aktarıldığı önergede, Uca, hastanenin yılda ortalama 2.5 milyon hastaya hizmet vermeye çalıştığını belirtti.

Batman’da 1967 yılında SGK Hastanesi olarak çalışmaya başlayan, 1997 yılında ek binalarla Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'ne dönüştürülen bir diğer hastanede aynı yatakta 34 hastanın  yattığı bilgisini de paylaşan Uca, sorunların geçici müdahalelerle giderilmeye çalışıldığına dikkat çekti.

'SAĞLIKTA ALGIYI DEĞİŞTİREÇEKTİNİZ?'

Yeni yapılması planlanan hastanenin uzun süredir bitirilemediği, ihalenin yüklenici firma tarafından sonlandırılmasına rağmen yeni yapılan ihaleye aynı firmanın girdiği ve aldığı iddialarını da dile getiren HDP) Batman Milletvekili Feleknas Uca Sağlık Bakanı Koca’dan şu sorulara yanıt vermesini istedi:

Batman’ın nüfusu göz önüne alındığında seçim bölgem Batman için İhtisas Hastanesi ve/veya Üniversite’ye bağlı Tıp Fakültesi’nin acilen  kurulması  hususunda  bir çalışmanız var mıdır?

Kadın  Doğum  ve  Çocuk  Hastalıkları  Hastanesinin inşaatının sırf yüklenici firmanın ücreti yetersiz görüp ücret artırımına gitmek için aylarca atıl bir  durumda bırakılıyor olması Bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir?

Kadın  Doğum ve  Çocuk Hastalıkları  Hastanesinin  düşük  maliyeti  nedeni ile  inşaatı durduran  firmanın  2.  kez  ihaleye k atılması ve neden olduğu zararlara  rağmen ihalenin yeniden aynı  firmaya verilmesinin gerekçesi nedir?

Halka ve sağlık çalışanlarına pek çok olumsuzluk olarak yansıyan bu  politika ve uygulamalar, sermaye grupları için değil halk için uygulanmaya başlanacak mı

Son iki yılda sağlık tedavi ve  hizmette  yetersizlikten  dolayı  diğer bölge  hastanelerine sevk edilen hasta sayısı nedir?  Buna bağlı sevklerden dolayı yolda hayatını kaybeden hasta var mıdır? Hastaların mağduriyetinin sorumlusu kimdir? Bu mağduriyetin giderilmesi için bir çalışmanız var mıdır?

Kadın Doğum ve  Çocuk Hastalıkları Hastanesinin yoğunluğu göz önüne alındığında yetersiz doğumhane şartları ve yetersiz personelle nitelikli sağlık hizmeti verilemeyeceği ortada iken uygun ekipman ve personel açığı hala niye  karşılanmamaktadır. Nitelikli sağlık hizmeti sunulabilmesi için uygun ortam ve yeterli personel ihtiyacını sağlanması için bir çalışmanız var mı?

Acil servislerin acil sağlık hizmetlerinin verildiği yer olması gerekirken Batman Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Acil Servisi’nde bakılan poliklinik sayısının tüm hastanede yapılan poliklinik sayısının % 43,9'unu oluşturmasının nedeni nedir? Bu yığılmanın çözümü için atılan adımlar nelerdir?

Hastaların sağlık kurumlarında maruz kaldığı sorunlar ve ücretsiz  erişebileceği sağlık hizmetleri hakkında kamuoyunu hasta hakları konusunda bilgilendirmek için devam eden bir faaliyetler var mıdır?

'Sağlıkta  algıyı  değiştireceğiz' diyerek başlatılan reformlar nelerdir?”

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler