Öneri üzerine söz alan BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, 1990'lı yıllarda Türkiye'de binlerce insanın yaşamını yitirdiğini, çok sayıda kişiden haber alınamadığını ileri sürdü.
Faili meçhullerle ilgili bir Meclis Araştırma Komisyonu kurulması gerektiğini belirten Buldan, ancak bu konuda çok sayıda önerge vermelerine rağmen AK Parti'nin bunu kabul etmediğini söyledi.
MECLİS'TEKİ GÖRÜŞME
AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Doğan Kubat ise kendilerinin de faili meçhul olayların aydınlatılması konusunda duyarlı olduklarını, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nun bu konuda önemli faaliyetlerinin bulunduğunu ifade etti. Kubat, söz konusu komisyonun, önüne gelen tüm vakaları ayrıntılı olarak incelediğini ve olayların üzerine gittiğini belirtti. Devlet içinde durumdan vazife çıkaran bazı kamu görevlilerinin bu tür karanlık olaylara imza attığını anlatan Kubat, ''Ama sadece bu yönüyle faili meçhulleri tanımlamak, sanki bütün devlet mekanizmasını suçlu gibi algılamak doğru değil'' dedi.
GÜVENSİZLİK VE KORKU
CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen, faili meçhullerin, Türkiye'nin kanayan yarası olduğunu, bunların ailelerinin de güvensizlik ve korku içinde yaşadığını ifade etti. Bu ailelere olumlu bir mesaj verilmesi gerektiğini belirten Türmen, ''İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bu konuda hiçbir şey yapamamıştır'' dedi. Faili meçhullerle ilgili soruşturmalarda görevlilerin yargı önüne çıkarılmadığını ya da bulunmadığını savunan Türmen, devletin bu tutumunun, fail meçhul olayları teşvik ettiğini ileri sürdü.
Türmen, araştırma komisyonu kurulması talebine kendilerinin de destek verdiğini belirtti.
Genel Kurul'da yapılan oylamada, BDP'nin grup önerisi kabul edilmedi.
Kaynak: Diyarbakır Söz