Erdoğan'dan 'onurlu çıkış' çağrısı: Samimi destek verin

BM'de konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının sonlandırılması için çağrı yaptı: “Her iki tarafa onurlu çıkış imkanı verecek adil ve uygulanabilir çözümü bulmamız gerekiyor.”

Erdoğan'dan 'onurlu çıkış' çağrısı: Samimi destek verin

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) 77'nci Genel Kurulu’nda konuşma yaptı. Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle:

SALGIN ULUSLARASIN DAYANIŞMANIN ÖNEMİNİ GÖSTERDİ: 

Koronavirüs salgınıyla mücadelede aldığımız derslerin en başta geleni, küresel sorunların çözümünde uluslararası dayanışmanın önemiydi. Türkiye olarak salgın sürecinde hiçbir ayrım gözetmeden 161 ülke ve 12 uluslararası kuruluşa destek sağladık. Yerli ve milli aşımız TURKOVAC'ı tüm insanlığın hizmetine sunduk. 

YEŞİL KALKINMA DEVRİMİMİZİ İLAN ETTİK: İklim değişikliğiyle mücadeleye verdiğimiz önemin göstergesi olarak Paris Anlaşması'nı geçtiğimiz yıl onayladık. Ulusal beyanımızla 2053 yılı için net sıfır emisyon hedefimizi ve yeşil kalkınma devrimimizi ilan ettik. BM Biyolojik Çeşitliliği'nin Korunması Sözleşmesi'nin 16'ncı taraflar konferansına ev sahipliği yaparak öncü rol oynamayı sürdüreceğiz.

ENERJİ KONUSUNA REKABET DEĞİL İŞBİRLİĞİ ALANI OLARAK BAKTIK: 

Salgının tedarik zincirinde yol açtığı aksaklıklarla ağır darbe alan küresel ekonominin Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte yeni bir şok dalgasına maruz kaldığını görüyoruz. Artan enerji, gıda, hammadde fiyatlarının oluşturduğu enflasyon baskısı, dünya çapında tüm ekonomileri ve sosyal refahı menfi yönde etkilemektedir. Gelişmeler enerji arz güvenliğinin önemini de çarpıcı bir şekilde yeniden gündeme taşımıştır. Türkiye olarak öteden beri enerji konusuna bir rekabet değil işbirliği alanı olarak baktık. Kendi ihtiyacımızın yanı sıra bölgesel ve küresel enerji güvenliğini destekleyen pek çok projeyi hayata geçirdik. Bu adımların önemi ve isabeti son gelişmelerle bir kez daha anlaşılmıştır. Yaşanan süreç, gıda güvenliğini de riske atmıştır.

ORTAK GÜNDEMLE HAREKET ETMEMİZ GEREKEN BİR DÖNEME GİRDİK: 

Maddi ve teknolojik imkanların en üst seviyeye ulaştığı 21'inci yüzyılda, dünya nüfusunun hala 5'te 1'inin açlığın ve yoksulluğun pençesinde kıvranmasının izahı mümkün değildir. İnsanlığın karşı karşıya kaldığı bu karanlık tabloyu umudun ışığıyla aydınlatabilmenin yegane yolu uluslararası işbirliği ve dayanışmayı, hakkaniyetli ve adaletli yaklaşımla güçlendirmektir. Ortak kaderimizi etkileyen sınamalara karşı ortak gündemle harekete geçmemiz gereken bir döneme girdik.

OYNADIĞIMIZ ÖNCÜ ROL SAYESİNDE RUSYA VE UKRAYNA'YI BİR ARAYA GETİRDİK: 

Türkiye olarak bu iradeyi salgın ve iklim değişikliği süreçlerinin yanı sıra Rusya-Ukrayna savaşının meydana getirdiği sarsıntılarla mücadele de ortaya koyuyoruz. İlk günden bu yana savaşın kazananı adil barışın kaybedeni olmayacağı düşüncesiyle hareket ettik. Bugün de yaşanan krizin çözümünde diyalog ve diplomasinin anahtar rolüne vurgu yapıyoruz. Bu anlayışla oynadığımız öncü rol sayesinde tarafları önce Antalya Diplomasi Forumu'nda sonra İstanbul'da bir araya getirdik. Sayın Genel Sekreter ile birlikte yürüttüğümüz yoğun çabalar neticesinde Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden dünyaya ulaşmasını temin ettik. Bu gelişmeyi sağlayan İstanbul Mutabakatı'nın ikinci ayı dolarken sevkiyatın her geçen gün ivme kazanmasını memnuniyetle izliyoruz.

BM'YE GÜVEN TAZELENDİ: 

Tahıl arzının sürdürülmesinin sağlanmasında kritik öneme sahip bu mutabakat BM'nin son yıllarda imza attığı en büyük başarılardan biridir. Uluslararası camiadan medet umanların BM'ye besledikleri güven bu başarıyla yeniden tazelenmiştir. İstanbul Mutabakatı taraflar açısından hayati önem arz eden meselelerde müzakerelerin sonuç verdiğini de ispatlamıştır. Benzer bir yaklaşım insanlığın güvenliğini ilgilendiren Zaporijya Nükleer Santrali'ndeki kriz konusunda da sergilenebilir.

ULUSLARARASI KURULUŞLAR VE TÜM ÜLKELERE ÇAĞRI YAPIYORUM: 

Son günlerde yeniden alevlenen savaşın, Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve bağımsızlığı temelinde sonlandırılması yönünde gayretlerimizi artırarak sürdüreceğiz. Buradan uluslararası kuruluşları ve tüm ülkeleri Türkiye'nin kalıcı barışın tesisine yönelik çabalarına samimi destek vermeye çağırıyorum. Her iki tarafa da krizden onurlu çıkış imkanı verecek makul, adil ve uygulanabilir diplomatik çözümü beraberce bulmamız gerekiyor.

BM'Yİ YENİDEN YAPILANDIRMAMIZ ŞART: 

Milyonlarca insanı mağdur eden tüm bu felaketler etkin çok taraflılığın BM'de de vücut bulması için daha fazla çaba gösterme sorumluluğumuzu hepimize bir kez daha hatırlatmıştır. BM'nin kapsayıcı vasfına yakışan, daha adil çözümler üretebilen, tüm insanlık adına ortak iradenin vücuda getirildiği bir teşkilat olarak yeniden yapılandırmamız şarttır.

Kaynak: Diyarbakır Söz