Eczacılar haklarının korunmasını istedi

Eczacılar haklarının korunmasını istedi

Eczacılar haklarının korunmasını istedi

İSTANBUL- Türkiye Eczacılar Birliği'ne bağlı 54 eczacı odasının çağrısıyla binlerce eczacı ve tekniker bugün Kadıköy'de buluştu. Haklarının korunduğu bir protokol ile meslek yasası isteyen eczacılar, hükümeti "Masallarına inanmıyoruz" diye uyardı.

Haydarpaşa GATA'nın önünde bir araya gelen binlerce kişi, "Yıkıma Dur De", "Eczacılar haklarını koruyan protokol istiyor", "Muayene ücreti, fark ve katkı payına son", "Eczacılar enkaz altında", "Sağlıkta özelleştirmeye hayır" yazılı pankart ve dövizler taşıdı, sloganların yanı sıra düdük ve vuvuzela çaldı.

'SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM MASALI'

Kitle Kadıköy İskele Meydanı'na ulaştığında eczacı odaları başkanları kürsüye çıkarak, meslektaşlarını selamladı. Daha sonra söz alan İstanbul Eczacı Odası Başkanı Semih Güngör, hükümetin "sağlıkta dönüşüm" adını verdiği sağlık politikasının bir "masal" olduğunu söyledi, "Masala başlarken bize, 'Eczanelerinizi sigortalı hastalara açtık, size trilyonlarca kaynak aktarıyoruz. Hastalarımızaysa şunu söylediler: 'Artık ilaç kuyruklarında beklemeyeceksiniz, en yakın eczaneye gidip ilacınızı alacaksınız. Ama tüm bunların masal olduğu kısa sürede ortaya çıktı" diye konuştu.

'İLAÇTA DEVLET SORUMLULUĞU KALDIRILDI'

Kurulan İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun ardından İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü'nün tasfiye edildiğini hatırlatan Güngör, şöyle konuştu: "Artık ilaçla ilgili bütün düzenlemeler, içinde 'eczacı'nın adının dahi geçmediği bu kurum tarafından yapılacak. İlaç üzerindeki devlet sorumluluğu kaldırıldı. Bu sorumluluk şirketlerin bağışlarıyla gelir elde edecek bir kuruma verildi."

Güngör, Sağlık Meslek Kurulu ile meslek örgütlerinin yetkilerinin de ortadan kaldırıldığına dikkat çekerek, "Üç ay önce çıkarılan İlaç Fiyat Kararnamesi ve Sağlık Uygulama Tebliği ile eczanelerimizinde tarihin en ağır ekonomik yıkımı yaratıldı" diye konuştu.

Muayene ücretleri ve katılım paylarının yüksek oranda artırıldığını belirten Güngör, "Artık hastadan reçetedeki ilaç miktarı kadar para alınacak. Üstelik bu parayı 10 katına kadar artırma yetkisi Sosyal Güvenlik Kurumu'na verildi" dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler