Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski milletvekilleri İdris Baluken ve Çağlar Demirel'in Cizre, Sur ve Nusaybin’de uygulanan sokağa çıkma yasakları sırasında katıldıkları televizyon programında yaşananları "devlet terörü" olarak tanımlayıp, yaşananlardan cumhurbaşkanı ve başbakanı sorumlu tutmalarından dolayı yargılandıkları davanın duruşması Diyarbakır 12'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü.
Davada sanık durumunda bulunan HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer'in ise, "yasama dokunulmazlığı" bulunması dolayısıyla yargılanmasının durdurulduğu davanın duruşmasını, Demirel ve tutuklu bulunan Baluken, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi'nde (SEGBİS) yaşanan teknik arızadan dolayı katılmazken, avukatları Serdar Çelebi hazır bulundu.
8 YILA KADAR HAPİSLERİ İSTENİYOR
İki duruşmada önce mahkemeye mütalaasını sunan Cumhuriyet Savcısı, Baluken ve Demirel’in yaptıkları konuşmalarla “yürütme yetkisini kullanan Bakanlar Kurulu’nu küçük düşürdükleri, cumhurbaşkanının onur ve şerefini rencide ettikleri, dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu'nun onur, şeref ve saygınlıklarına saldırdıklarını” öne sürmüştü. Mütalaada, "devlet büyüklerine hakaret", "kamu görevlisine karşı görevinden dolayı hakaret", "Türk milletini, cumhuriyeti ve Türkiye Büyük Millet Meclisini alenen aşağılama" suçlamasında bulunulan Baluken ve Demirel için ayrı ayrı 2 yıl 6 aydan 8 yıla kadar hapis cezası istenmişti.
BİRLEŞTİRMEYE MUVAFAKAT VERİLMEDİ
Mütalaa verilen dosyada avukatlar, İdris Baluken'in Ankara 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, Çağlar Demirel'in ise Ankara 15’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde aynı iddialarla yargılandıkları dava dosyaları ile birleştirilmesi talebinde bulundu. Bugün görülen duruşmada, heyet değişikliği yaşandı. Mahkeme heyeti, Ankara 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ne yazılan birleştirme öneri müzekkerelerine cevap geldiğini ve 2021/241 esas sayılı dosyasında birleştirme önerilerine muvafakat verilmediğinin bildirildiğini belirtti.
İdris Baluken’in bulunduğu cezaevinde SEGBİS’in defalarca arandığı ve sistem meşgul olduğundan bağlantı kurulamadı.
Avukat Serdar Çelebi, savunmasını yazılı olarak mahkemeye sundu. Çelebi, Çağlar Demirel’e ilişkinde daha önceki beyanlarını tekrar ettiklerini, müvekkilinin iki gün önce anjiyo olduğunu ve mahkemeye katılamadığını ifade ederek, eksik hususların giderilmesi talebinde bulundu.
İddia makamı da Çelebi'nin dosyadaki eksik hususların giderilmesi yönündeki talebine katıldı.
Mahkeme, eksik hususların giderilmesi amacıyla duruşmayı 25 Kasım'a erteledi.
Kaynak: Diyarbakır Söz