Davutoğlu, Makedonya'da

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bugün bütçe görüşmelerinin son günü olması dolayısıyla Türkiye'den ayrılmasının çok zor olduğunu ifade ederek, "Bir tek şey beni Türkiye'den ayırabilirdi, o da Üsküp ve sizler. Çünkü kalben ve ruhen buraya bağlıyız. Dil, kültür ve örf olarak bağlıyız. Bizi bu topraklardan koparmak mümkün değil" dedi.

Davutoğlu, Makedonya'da

İki günlük resmi ziyaret için Makedonya'nın başkenti Üsküp'e gelen Davutoğlu, buradaki soydaşlarla buluştu. Makedonya Türklerinin önde gelenleriyle bir araya gelen Davutoğlu, duygulu anlar yaşadı.

Bakan Davutoğlu, buradaki konuşmasına, "Türkiye'den size çok çok selam getirdim. Sayın Cumhurbaşkanı, Sayın Başbakan, tüm bakan arkadaşlar ve 75 milyon kardeşinizin Türkiye'den selamı var" diyerek başladı.

Geçen yılki Makedonya ziyaretinde de soydaşlarla bir araya geldiğini hatırlatan Davudoğlu, "Bu sefer sadece Üsküp ve Kalkandelen'e gidebileceğim ama Gostivar', Kalkandelen, Ohri'den ayrı kaldığım zaman inanın Konya'dan ayrı kalmış gibi hasret çekiyorum. Bizim için buralar sıla-i rahim. Yani kendi köyümüze, şehrimize gelir gibi buraya geliyorum. Makedonya'nın bu anlamda gönlümüzdeki yeri apayrı" diye konuştu.

Aziz Kiril Metodi Üniversitesi'nede fahri doktora törenine katıldığını, buradan çıkıp Makedonya Cumhurbaşkanı İvanov ile görüşeceğini, yarın da resmi görüşmeler yapacağını ifade eden Davutoğlu, "Bütün bu güzel faaliyetleri bir güzel mühürle noktalayacağız, o da Türkçe Bayramı. Türkiye'de bugün bütçe görüşmelerinin son günüydü. Dolayısıyla Türkiye'den ayrılmam çok zordu. Bir tek şey beni Türkiye'den ayırabilirdi, o da Üsküp ve sizler. Çünkü kalben ve ruhen buraya bağlıyız. Dil, kültür ve örf olarak bağlıyız. Bizi bu topraklardan koparmak mümkün değil."

"Balkanları bir Türk anlayamazsa başka hiç kimse anlayamaz"

"Genel olarak Makedonya'nın istikrarının Balkanların istikrarının en önemli unsuru olarak görüyoruz" diyen Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çünkü Makedonya küçük bir Balkan numunesi. Balkanlarda bütün dinlerin, halkların bir arada yaşadığı bir küçük numune. Burada Makedonya'ya küçük demiyorum, bir model olması açısından bunu söylüyorum. Burada barış ve esenlik olursa tüm balkanlarda olur. Buralarda Allah muhafaza bir huzursuzluk olursa bütün Balkanlara sirayet eder. O yüzden devlet olarak hep Makedonya'nın yanında olduk. Ben Makedonya Dışişleri Bakanının olmadığı yer de Makedonya'nın da haklarını savundum. Tabii Makedonya'da da soydaşlarımızın kardeşlerimizin gönlü Türkiye ile atan her kökenden kardeşimizin yeri de bizim için çok ayrı ve sizleri Makedonya ile aramızda dostluk köprüsü olarak görüyoruz. Biz istiyoruz ki bundan sonra Makedonya ile ilişkilerimiz daha da derinleşsin ve gelişsin. Çünkü eğer Balkanları bir Türk anlayamazsa başka hiç kimse anlayamaz. Eğer Balkanları bir Türk anlayamazsa kendi tarihini de anlayamaz. Biz Balkanlar'da kültürümüzle, adabımızla, örfümüzle hep var olduk var olmaya da devam edeceğiz. Bu da Balkanların istikrarı için en önemli garantilerden biridir."

Türkiye'nin tüm balkanları kuşatan, herkese dostça yaklaşan bir politika izlediğini vurgulayan Davutoğlu, "Balkanlarda kalıcı barışın tesisi için ve Makedonya'nın bu barış ve istikrarın omurgasını oluşturması için çaba göstermeye devam edeceğiz" dedi.

-"Üsküp manevi bir hocadır, bizler talebeyiz"-

"Sizlerin Türkçe'yi yaşatmanız bizim için bir kıvanç meselesidir. Biz size borçluyuz" diyen Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Üsküp manevi bir hocadır. Üsküp'e haddini bilerek gelinir. O hocanın önünde diz çökülür, öğrenilir. Her sokağından kalesinden külliyelerine kadar, camilerinden kervansaraylarına ve tabii yaşayan kültürüne kadar Türküyle Arnavutuyla, Romanıyla kendisini bu kültüre ait hisseden herkesle konuştuğunuzda, oturduğunuzda, aynı safta durduğunuzda, bayramı kutladığınızda bizim belki Anadolu'da unuttuğumuz ama burada hala yaşayan o kültürel derinliği her haliyle fark edersiniz. Onun için söyledim Üsküp Hocadır bizler talebeyiz.

Ben her geldiğimde Üsküp'ten bir şey öğrenmeye çalışıyorum. Tabii Üsküp merkez olduğu için ama Manastır, Kalkandelen, Ohri, Gostivar, bütün buralara gittiğinizde hep bu kültürü yaşatacaksınız, yaşatıyorsunuz. Bizler de buraya geldiğimizde mütevazi bir şekilde Üsküp'ten ders almaya çalışıyoruz. Siz şanslısınız, hocanız hep yanınızda ama bazen insanlar en yakınınındaki kıymeti bilemezler ve zannederler ki kıymet ve cevher uzakta bir yerdedir. Halbuki bazen kıymet ve cevher yanı başımızdadır. Biz içinde yaşıyoruz da o ummanın farkına varamayız. Bu Üsküp bir ummandır. Yahya Kemal'i okursanız göreceksiniz, hangi köşesine gitseniz bir ummandır. Ben bu yüzden bugün buraya gelirken Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı olarak hem Makedonya ile ilişkileri geliştirmek hem sizlerle beraber olmak, size her zamana yanınızda olduğumuzu hissetmek için geldim, hem de Üsküp'ten tekrar feyiz almak için geldim. O feyzi ve gücü aldın mı Allah'ın izniyle karşımıza yedi düvel, yedi bin kriz de gelse bir şekilde dayanırız. Feyzimizin kaynağı burası."

 

"Rüyalarımızdasınız, gönüllerimizdesiniz, dilimizdesiniz"

 

Toplantının yapılacağı yere girerken soydaşlardan birinin "Biz Makedonya olarak küçük bir ülkeyiz ancak arkamız sağlam, arkamızda Türkiye var" dediğini aktaran Davutoğlu, şunları söyledi:

"Ben de 'yanınızdayız' diyorum. Balkanlardaki barış ve istikrar için hep birlikte çaba sarf edeceğiz. İnşallah ve her zaman bu dostluğu kardeşliğimizi muhafaza edeceğiz. Bütün milletvekillerine, herkese teşekkür ediyorum. Küçük meseleler önemli değil, büyük davalar önemli. Buradaki bütün etnik gruplar bu ülkenin asli sahipleridir ve Makedonya devletinin hak ettiği yere gelmesi için hep birlikte çaba sarf etmelisiniz. Çünkü kimse burada yabancı değil, kimse sonradan gelmiş değil, herkes buranın asli vatandaşıdır. Üsküp şehri de bu unsurlarıyla güzel. Birliğiniz ve beraberliğinizi koruduğunuzda, Makedonya'nın Ohri Antlaşması çerçevesindeki hakları ve diğer prensipleri etrafında bütün etnik gruplara demokratik hak verildiğinde, ki Makedonya bunun güzel bir örneğidir, inşallah Türkiye de her zaman sizin yanınızda olamaya da devam edecek. Allah'a şükür Makedonya'da bir kriz yok. Başka bölgelerdeki krizlerle uğraşıyoruz ama onlarla uğraşırken sizleri unuttuğumuzu hiç zannetmeyin. Bizim rüyalarımızdasınız, gönüllerimizdesiniz, dilimizdesiniz."

Bakan Davutoğlu, "Yarınki Türkçe Bayramı'nda da Türkçe bilmeyenlerin de rahat olmasını istiyoruz. Biz gönül diliyle konuşuyoruz" dedi.

Geçen sene Ramazan Bayramı'nda Saraybosna'da on bin kişilik büyük bir törende konuştuğunda, "Dünyanın bütün şehirleri yıkılsa, bir tek Saraybosna kalsa, yeniden her şey buradan doğar" dediğini hatırlatan Davutoğlu, "Üsküp de böyle bir şehir. Yalnız Saraybosna'daki konuşmam esnasında bu sözüm daha Boşnakça'ya çevrilmeden ayakta alkışlandı. İşte dilden kulağa değil, gönülden gönüle konuşursanız kolayca anlaşılır" diye konuştu.

 

Davutoğlu'na "yörük ağası elbisesi" hediye edildi

 

Bakan Davutoğlu, konuşmasının ardından soydaşların sorularını cevapladı. Bu bölümde ilk söz alan Merkez Jupa Belediye Başkanı Mazlum Hasan, Kocacık'ta Atatürk'ün baba evinin TİKA tarafından yeniden yaptırıldığını belirterek, buranın açılışını Davutoğlu ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la birlikte yapmak istediklerini, Erdoğan gelmeden burayı açmayacaklarını söyledi. TİKA'ya yaptığı çalışmalar dolayısıyla teşekkür eden Mazlum Hasan, Davutoğlun'dan gelecek sefer mutlaka Merkez Jupa'yı ziyaret etmesini istedi.

Doğu Makedonya Yörük Türklerinden olan Hasan Nanuş da Davutoğlu'na TİKA arıcılık projesi ürünü olan ballardan takdim ederken, Davutoğlu bu balın mutlaka Başbakan Erdoğan'a da sunulacağını ifade etti. Yörük Türkleri Davutoğlu'na el işlemeli "yörük ağası elbisesi" hediye etti.

Halka buluşma programı öncesinde Makedonya-Türkiye Parlamentolar Dostluk Grubu üyeleriyle görüşen Davutoğlu, programdan sonra da Cumhurbaşkanı İvanov'un Vodno Köşkünde onuruna verdiği yemeğe katıldı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Makedonya programı yarın da devam edecek.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler