Kaynak: Diyarbakır Söz
Davutoğlu, kadına şiddete karşı seferberlik planını açıkladı
Başbakan Davutoğlu, kadına yönelik şiddet için seferberlik planını 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde, Mardin'de açıkladı.
Başbakan Davutoğlu, Mardin'de "Türkiye’de Kadının Değişen ve Gelişen Konumu" konulu panelde, kadına şiddete karşı başlattıkları seferberlik planının ayrıntılarını paylaştı. Davutoğlu'na göre plan şöyle: 14 ilde pilot olarak uygulanan Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri (ŞÖNİM) bugün itibariyle tüm illere yayılacak.
Kadına şiddete karşı elektronik kelepçe sistemi kullanılacak. Uygulama İzmir ve Ankara'da başlıyor.
140 bin emniyet personeli ve 35 bin sağlık çalışanı kısa zamanda eğitime alınacak.
4 ilde başlatılan aile destek programıyla olay öncesi ve sonrası müdahaleler, daha çabuk ve etkin olacak.
'İhtisaslaşmış Kadın Konukevleri' modeline geçilecek.
Belediyeler tarafından kurulan 33 kadın konuk evinin yanı sıra yeni kadın konuk evi kurmak isteyen belediyelere destek sağlanacak.
YURT DIŞINDA DA ALO 183
Türkçe dışında, Kürtçe, Arapça, işaret dili ve SMS ile hizmet veren ALO 183 Danışma Hattı, yurt dışındaki Türk vatandaşlarına da hizmet verecek.
Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Ulusal Eylem Planı kapsamında Sağlık ile Aile ve Sosyal Politikalar bakanlıkları protokol imzalayacak. İçişleri ve Adalet bakanlıkları da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile ortak bir protokolle Eylem Planı'nı hayata geçirecek.
İstanbul Sözleşmesi'nin gereği olarak cinsel şiddet mağdurları için sağlık alanında özel hizmet birimleri oluşturulacak. Hastanelerde hizmet veren birimlerin sayı ve kapasiteleri artırılacak. Sağlık çalışanları; aile içi şiddet, cinsel taciz, tecavüz ve benzeri adli vakaların tespiti ve yönlendirmesini yapabilmeleri için bilgilendirilecek.
Sağlık Bakanlığı tarafından kadına yönelik şiddet kapsamında ortak bilgi sistemi oluşturulacak. Şiddeti uygulayan ya da uygulama ihtimali bulunan kişilere zorunlu rehabilitasyon uygulaması için gerekli düzenlemeler yapılacak.
Alkol, uyuşturucu ya da uyarıcı madde kullanımı ya da bağımlılığı olan kişilere hizmet veren kuruluşların sayısı ve hizmet kapasiteleri artırılacak.
İL İL EYLEM PLANI
2015-2020 yıllarını kapsayan Ulusal Eylem Planı uygulamaya konulacak. Kadınlara yönelik, Şiddet İzleme Komitesi oluşturulacak. Bu Şiddet İzleme Komitesi'nin merkezi düzenlemesi dışında, her ilde vali başkanlığında yerel bazda izleme komiteleri oluşacak. Aile İçi Şiddetle Mücadele Projesi kapsamında STK'lar ve kamu kurumlarıyla çalışılarak il eylem planları oluşturulacak.
Kurumlar arası veri paylaşımıyla kadına yönelik şiddetin ulusal düzeyde izlenebilmesi için tüm verileri kapsayan ortak veri tabanı çalışması başlatılacak.
"ZİHNİYET DEVRİMİ"
Kadınların iş hayatında var olabilmesi için hazırladıkları yasaya muhalefetten destek beklediklerini söyleyen Başbakan, yeni bir seferberlik başlatılması gerektiğini belirtti; "En önemli husus zihniyet. Bir zihniyet devrimi yapmazsak yasaların hepsi kağıt üzerinde kalabilir" diye konuştu.
"İNANCIMIZDA KADINA ŞİDDET YOK"
Ahmet Davutoğlu, konuşmasının başında kadına yönelik şiddete tepki gösteren açıklamalar yaptı. "Hep birlikte Türkiye’yiz, biz kardeşiz" sözünü Türkçe, Arapça ve Kürtçe tekrarlayan Davutoğlu'nun değerlendirmeleri şöyle:
"Sanki geleneksel, kadim kültürümüzde, inancımızda kadına yönelik şiddetin daha yaygın bir kanaat olduğu ifade edilir. Ancak gerçekten kadim kültürümüzü benimseyenler bilir ki bizde kadına saygı inancımızın gereğidir. İnancımızda kadına şiddet yoktur. Kadınlar olmasa kültürel sürekliliğimiz olmazdı. İnancımız kadına yönelik bir ayrımcılığa zinhar dayanmaz. Tam aksine, kadının insanoğlunun en şerefli mahlûku olarak yaratıldığına dayanır. Bizim inancımızda kadın hiçbir zaman toplum dışına itilmemiştir. Kadınların olmadığı bir ortamda nezaket, zerafet azalır. Anneye saygı gösterilen, eşe muhabbetle bakılan, kızımızın başının okşandığı her gün bizim için kadınlar günüdür. Cahiliye kültürünü ayaklar altına alan Resulullah’ın kız çocukları için yaptıklarını bilirsiniz. AK Parti olarak kadınlarımıza yönelik olarak özel bir çaba gösterdik."
"ÖZGECAN BİR SİMGE OLDU"
Davutoğlu, Mersin'de vahşice katledilen 20 yaşındaki Özgecan Aslan'ı andı, "Özgecan bir simge oldu. Babasının söyledikleri de simge oldu. Mehmet Aslan’ın merhamete çağıran sesi bu toprakların sesidir. Kadına yönelik şiddet konusunda hepimizin aynı tutumda birleşmesi lazım. Annem, ‘Erkeğin kötüsü kadına, kadının kötüsü çocuğa el uzatır’ derdi. En namert erkek zayıf kadına el uzatan erkektir. En acımasız kişi çocuğuna şiddetle muamele eden kişidir. O çocuk gözüne baktığında babada disiplini ama muhabbeti görmek ister. Annede merhameti görmek ister" dedi. Davutoğlu, medyadan sorumlu davranmasını isteyerek, cinayetin detaylarının tekrar tekrar gösterilmemesini istedi.