Ziyarete ilişkin beklentileri yorumlayan Kaya, "Öncelikle beklentinin çok fazla olmadığının farkındaydık. Siyasi konjonktür sayın Erdoğan'ın daha önceki gelişleri gibi değildi, yani MHP ittifakı var. Buna rağmen bence önemli bir, iki açıklaması oldu. Yaklaşık 5 yıldır hiç bahsetmediği çözüm süreci için burada bir sahiplenme vardı. Yani 'Çözüm sürecini ben başlattım ama HDP bitirdi' sözü tartışma yaratsa da bir sahiplenme sözü en başta. Ziyaretin belki de en önemli yanı bu olabilir" dedi.
ÇÖZÜM SÜRECİNE İLİŞKİN
"Erdoğan'ın çözüm sürecini biz başlattık, ama HDP bitirdi" yönündeki açıklamasının kime mesajdır şeklindeki soruya Kaya şöyle yanıt verdi; "Birincisi, Türkiye bu işi tartışsın mesajı olabilir. Yeni bir çözüm sürecine başlamak da çok akılcı değil bugün. Çözüm sürecinin niye bittiğini bugün ne bizlerin ne de siyasi partilerin tartışma olanağı yok. Herkes çözüm sürecine saldıran bir dil kullanıyor. Yani yapılanlar değil, çözüm süreci yanlışmış gibi bir algı oluştu toplumda, bunun giderilmesi gerekiyor. Doğru bir tartışma ortamı, hem kamuoyuna, hem HDP'ye yönelik, yaratmak isteyip yeni bir çözüm sürecinin altyapısını oluşturmak istemiş olabilir. Belki iyi niyetli bakıyoruz.
'AK PARTİ KÜRTLERDEN İYİCE UZAKLAŞTI'
İkinci neden de çözüm sürecini HDP'nin bitirdiği üzerinden kendine Kürtler arasında siyasi bir alan yaratma talebi olabilir. Çözüm sürecinde özellikle bölgede yaşayan Kürt toplumunun rahatlığının bitmesi üzerinden HDP'yle 2023 öncesi siyasi alanda hesaplaşma, 2023'te Kürt oylarını alabilir hale gelme çabası olabilir. Son dönemlerde Ak Parti Kürtlerden iyice uzaklaştı. Bunu yeni bir siyasi alana çekme çabası da olabilir ama her halükarda bunun tartışılması gerekiyordu."
'MEVCUT YAPIYLA YENİ BİR ÇÖZÜM SÜRECİ OLMAZ'
"İktidar ortağı MHP iken çözüm sürecinin tartışılmasının olanağı var mı?" sorusuna ise Kaya'nın yanıtı şu şekilde oldu: "Zaten siyasi konjonktürün bunu engellediğini söyledim. MHP'nin varlığı çözüm sürecinin önündeki en büyük engellerden biri. Yeni bir çözüm süreci demek yeni konjonktür alanlarının açılması demek. Yeni ittifaklar ortaya çıkabilir çözüm süreci üzerinden. Ama mevcut yapıyla yeni bir çözüm süreci olabilir mi derseniz, MHP'nin bu tutumuyla olmaz."
'AK PARTİ'NİN BÖLGEYİ YÖNETME ŞEKLİ DEMOKRASİYE UYGUN DEĞİL'
Kaya, yapılması gerekenler üzerine ise "Çözüm süreci iki şekilde tartışılabilir: Birincisi, çözüm sürecine geçişle ilgili neler yapılabilir? Çözüm sürecinde Meclis ayağı hep unutulduğu için yargılananlar, ceza alanlar var. Çözüm süreci tartışıldığı zaman bunlar da tartışılacak. Bugün HDK'dan yargılanan bir sürü sivil, iş insanı, siyasetçi var. Bunların hepsi, çözüm süreci sağlıklı yürümediği ve provoke edildiği için oldu. Unutmamız lazım, çözüm süreci yanlış bir şey değildi. Ekonomik rakamlara baktığımızda bunu çok net görüyoruz. Siyasi ortama baktığımızda toplumun devletle barışma, devlete ait hissetme duygularının yoğun olduğunu görüyoruz. Bir taraftan da bir FETÖ gerçeği vardı bölgede. O dönemin polis ve askeri yetkililerine bakın, büyük bir kısmı cezaevinde. Böyle bir dönemde direkt çözüm sürecini ve o dönemin yetkililerini suçlayarak yol alamazsınız. Bu sağlıklı tartışılmadığı sürece bizim yol alma şansımız yok. Bugün Ak Parti'nin bölgeyi yönetme şekli demokrasiye uygun bir yönetme şekli değil. Bölgenin kendine özgü sorunları devam ediyor" diye konuştu.
Kaya, ikinci olarak da geçmişte yaşananlarla yüzleşmek gerektiğini vurgulayarak "Bakın o günden bugüne AK Parti sadece bölgede değil, Türkiye'de de kaybetmeye başladı" dedi.
Kaynak: Diyarbakır Söz