CHP'den nükleer ve termik santraller için araştırma istemi

CHP, Kırklareli'ne kurulacağı iddia edilen nükleer ve termik santrallerin, çevreye ve insan sağlığına verebileceği zararların belirlenmesi için Meclis Araştırması açılmasını istedi.

CHP'den nükleer ve termik santraller için araştırma istemi

CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek ve arkadaşlarının imzasıyla TBMM Başkanlığı'na sunulan araştırma önergesinin gerekçesinde, Mersin Akkuyu ve Sinop'a nükleer santral kurulacağına karar verildiği anımsatıldı.

Rusya tarafından Akkuyu'ya yapılacak santralin, Avrupa'da hiçbir ülkede onaylanmayan VVER-1200 tipi reaktörler kullanacağı ifade edilen gerekçede, ''Ülkemiz, daha önce hiç denenmemiş, Avrupa'da onaylanmamış bir santral ile adeta ateşe atılmaktadır. Akkuyu'da yapılacak santralin çekinceleri sürerken, Sinop nükleer santrali için bu yılın sonuna kadar karar verilmiş olacaktır'' denildi.

Gerekçede, üçüncü nükleer santralin, Kırklareli'nin Demirköy İlçesine bağlı turizm beldesi İğneada'ya yapılmasının iddia edildiği belirtilerek, şunlar kaydedildi:

''Nükleer santral tehdidi ile karşı karşıya olan İğneada için Emba Elektrik Üretim A.Ş. ise ithal kömür termik santrali için başvuru yapmıştır. Şirketin talebi şuan ÇED aşamasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndadır. Yöre halkı, istisnasız şekilde nükleer ve termik santral yapılmasına karşı çıkmaktadır. Yöre halkı ve konunun uzmanları bu konuda imza kampanyaları düzenlenmekte, ulusal ve uluslararası platformlarda santrallere karşı olduklarını vurgulamaktadır. Onaylanan çevre düzeni planlarında Demirköy, enerji bölgesi değildir. Bu alanlarda santral yapılabileceği ile ilgili çevre düzeni planında ve notlarında hiçbir ibare yoktur. Bu alan, Su Kuşları Yaşama Ortamı Olarak Uluslararası Öneme Sahip Sulak Alanlar Hakkında Sözleşmesi (Ramsar Sözleşmesi) ve Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği ile koruma altındadır. Istıranca Ormanları ve Longoz Milli Parkı kurulması düşünülen santrallerin çok yakınındadır. Söz konusu santraller bölge fauna ve florasını olumsuz etkilenecektir.''

AA

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler